BERICHT VAN “HANZEL”: Van het een komt het ander

Share

25 MEI 2019

Van het een komt het ander

De streamer die ik had (een Bluesound) voldeed jammer genoeg niet meer en dus ging ik op zoek naar een ander. Dit is inmiddels gebeurd en ik heb de Lumin D2 aangeschaft. Wat een prachtig apparaat! Alles dat ik op de harde schijf heb kan dit wondertje van vernuft direct herkennen en afspelen.

Er is echter wel een behoorlijk nadeel aan dit speeltje: aan het eind van een losse DSF-file geeft hij soms een voor mij onduidelijke ‘plop’. De makers van Lumin vertellen mij dat dit ‘erbij’ hoort: For non-gapless content, different of sound/content level between tracks may cause "tick"!

Helaas zorgt die tik aan het eind er wel voor dat ik de meeste bestanden die ik inmiddels in DSF had, weer heb vervangen door bestanden van het vertrouwde FLAC-formaat, in 24 bit - 192 kHz.

Mijn goede vriend vertelde mij dat de tik, net als onregelmatigheden in een LP, vanzelf went. Helaas ben ik het daar niet mee eens. Juist omdat ik ook nieuwe boxen heb aangeschaft wil ik wel het optimale uit mijn spullen halen.

"Kladje"
"Kladje"

Na heel veel omzwervingen en luisteren naar allerlei boxen ben ik uiteindelijk, na de Audioshow in Alkmaar, tot de conclusie gekomen dat de mooiste boxen die ik me kon wensen de Daudio C1 waren. Op mijn werk heb ik toen, omdat ik toch een beetje twijfelde over de grootte, een ‘kladje’ van multiplex laten maken.

Eenmaal in de huiskamer bleek, tot mijn grote verdriet, dat de box echt niet ging matchen met de rest van het interieur. Het geluid is het belangrijkste (op de beurs perfect), maar het geheel moet wel passen.

Doordat dit model op ware grootte niet voldeed, was ik weer terug bij af. Ik kon weer opnieuw gaan zoeken naar de ideale balans tussen geluid en zicht.

Uiteindelijk ben ik weer naar Tune Inn gegaan en heb gezegd dat ik het niet meer wist en dat Tibor (de eigenaar) “Maar iets moest uitzoeken”. 

Een week later kwam ik terug en was er een selectie van 3 sets gemaakt door Tibor. Het eerste setje maakte geen indruk, ik ben de naam dan ook vergeten. Daarna een ‘ouderwets ogende’  luidspreker met subliem geluid volgens BBC-standaard: de Harbeth Compact 7ES-3. Als laatste ging ik luisteren naar een setje van Boenicke, de W8.

Ik was totaal verrast door het geluid van Boenicke speakers. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor. Ten Years After met 'Help me’ werd net zo mooi weergegeven als het nummer ‘6 Inch’ van Beyonce, of ‘Gypsy’ van Uriah Heep (Van het album "Live" uit 1973, een uitstekende opname).

Ik was eigenlijk meteen verkocht. Deze moesten het worden. Om zeker te zijn dat dat de boxen waren die ik zocht, werden de eerste boxen weer aangesloten. Tot mijn (en Tibor’s) grote verbazing klonken die niet echt goed meer. Dit gaf voor mij de doorslag: ik heb de Boenickes gekocht.

Eenmaal aangesloten in de huiskamer klonk het nog vele malen ‘sublimerderder’. De kabels die ik heb (Van Den Hul CS 122), gekregen van m’n beste vriend, doen het uitstekend.Maar ja…, het kan altijd beter toch?
Boenicke W8.jpg

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Met grote waardering en genegenheid voor de CD als bron van muziek

Share