Mijn “High End” advies

Share

Achtergrond

Nu ik al zo'n 10 jaar van een hele degelijke stereoset mag genieten, wil ik de keuzes die ik in de loop der jaren gemaakt heb eens op een rijtje zetten, als een voorbeeld voor anderen die deze keuzes nog moeten maken. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb of alle kennis bezit, maar ik heb wel een paar oren die redelijk goed in staat zijn verschillen in het geluidsbeeld waar te nemen.

Uitgangspunt

De set waar dit verhaal op gebaseerd is, is een set-up met een NAS, streamer, versterker en luidsprekers. Hoewel de CD mij dierbaar is, speel ik alle muziek af met een streamer. Dit doe ik omdat ik het shuffelen van een playlist heel belangrijk vind, zodat ik een hele dag van prachtige muziek kan genieten zonder elke keer iets op te moeten zetten.

Horen/gevoel

De oren, de manier waarop je de muziek waarneemt zijn dan bepalend. Niet het merk, wat het kost of wat er populair is. Daar komt dus ook veel smaak en emotie bij kijken. Ga maar eens na hoeveel mensen er tegenwoordig weer LP's op zetten. Een leuk maar kwetsbaar product verpakt in een fijne grote hoes, maar qua geluid is er meer te halen.

Geluidsbeeld

Mijn ideale geluidsbeeld is een natuurlijke reproductie van wat er is opgenomen in de studio of is nabewerkt van een opgenomen optreden. Met het hoog helder en verfijnd klinkend en het laag diep en beukend als dat volgens de opname zo hoort te klinken. Maar dat is niet alles, in muziek zit ook een ruimtelijke component. Hoe beter het studiowerk is gedaan hoe mooier het ruimtelijke ook thuis hoorbaar is en prettig overkomt.

Een bepalend aspect in reproductie van digitale muziek is de "rust" in het geluidsbeeld. Een niet direct hoorbare, maar wel waarneembare rust die over het geluidsbeeld komt als het digitale signaal met de juiste kwaliteit naar analoog omgezet wordt.

De ultieme reproductie benadert dus de oorsprong van de opname, het moment dat de muziek werd gespeeld. Wat is er mooier dan thuis op de bank zitten en naar prachtige muziek te luisteren met het gevoel dat je er live bij bent.

De norm

Hoe je de muziek zelf waarneemt, daar gaat het om. Als je nog nooit een "high end" set hebt gehoord weet je ook niet wat er kan en waar je hart sneller van gaat kloppen. Dan is er misschien alleen de onrust dat het beter lijkt te kunnen. Dit gevoel had ik voordat ik begin jaren 80 naar de Firato ging. Dit veranderde tijdens een demonstratie van de Hepta Street speakers met een paar mono blokken als versterkers. Analoog ja!

Wat ik toen voor het eerst hoorde raakte me diep, ik waande me bij een optreden van Fleetwood Mac. Een prachtige ervaring die voor altijd de norm heeft gezet.

De moraal van dit stukje is een niveau te vinden waarbij je tevreden bent. De beste set ter wereld bestaat niet, alleen de set waarin veel tezamen komt van wat jij belangrijk vind.

Luisteren!

Ga luisteren, dit is m'n belangrijkste advies! Er zijn bijna wekelijks demonstraties bij dealers en winkels. Ga ontdekken wat jouw smaak is en wat voor jou de norm is waar je naar streeft. Dat kan een mp3 speler zijn die je via de speakers van de TV beluistert of een set die je zelf in de loop der jaren zorgvuldig samenstelt.

Dan heb je meestal wel iets op te lossen, want dat gaat wat kosten. Ben je niet bang daar je hele leven over te doen, dan heb je meteen een hele leuke hobby die je met velen kan delen.

Begrippen/techniek

Om de juiste keuzes te maken kan je voor een heel groot deel op je oren afgaan. Een goed begrip van het jargon helpt wel om die keuzes te kunnen maken. Wat hoor je en hoe komt het dat het zo klinkt. Veel begrippen en technieken zullen langs komen, meestal aangevuld met een snelkoppeling naar een Wikipedia pagina.

High End Keuzes

Hits: 194

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share