10cc – 1975 – The Original Soundtrack

Share

10cc - The Original Soundtrack 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Vanaf 1975 kan je zeggen dat popmuziek definitief een plek in m'n leven heeft gekregen. Ik volg de hitlijsten en begin wat meer thuis te raken in wat er aan nieuwe LP's uitkomt. Daarvan is 10cc is de 1e groep waarvan ik echt kan zeggen dat ik daar direct bij was.

Op een goede morgen reageerde ik als door een wesp gestoken toen ik het geluid van 10cc waarnam op de radio en door kreeg dat het nieuwe muziek was. De single "Life Is a Minestrone" werd gedraaid. Een paar minuten van pure vreugde!

Score: ******* **

Ik doe niet aan halve sterren maar het zit op de rand van de ultieme score. "Une nuit à Paris" en "I'm Not in Love" zijn iets heel bijzonders, maar daarna wordt het "gewoner".

Gewoon erg goed dus. Van die heerlijke 10cc nummers, goede zang, vaak mooie piano, goed gitaar werk, mooie registratie, top muzikanten, etc.., maar vooral het neerzetten (creëren) van iets wat er daarvoor niet was en ook niemand anders gemaakt zou kunnen hebben.

De 10cc sound die is er en zeer herkenbaar op de eerste 4 LP's van de groep, in de basis samenstelling dus.

Top 40

Een redelijke 17e plek als hoogste notering voor "Life Is a Minestrone". Wel een beetje jammer, maar de "klapper" komt nog: De 5e plek voor "I'm Not in Love". Maar Nederland was toen eigenlijk meer in voor: "If You Go" Barry & Eileen, of "Stand by your man" van Tammy Wynette of "Vino" van Imca Marina. Inderdaad, wel een beetje jammer.

1975 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

- Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.

- In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.

 - De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.

- Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.

- De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.

- Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.

- Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.

- 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.

- Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

- Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.

- Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.

- De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.

 
 
 

- Beatle John Lennons advocaten krijgen in 1975 toegang tot de informatie van de Amerikaanse immigratiedienst, in de zaak die speelt om Lennon de toegang tot het land te ontzeggen. Een jaar later zal het pleit in het voordeel van Lennon worden beslecht, en mag hij zich Amerikaans staatsburger noemen.

- De concerten van Led Zeppelin worden voorafgegaan door een chaotische voorverkoop. Circa 1000 fans veroorzaken US$ 10 000 schade aan de lobby van de Boston Garden. Als gevolg daarvan wordt het concert in Boston door de burgemeester verboden. De drie concerten van Led Zeppelin in Madison Square Garden zijn in recordtijd uitverkocht.

- Ritchie Blackmore plays a final show with Deep Purple in Paris before quitting to form his own group, Rainbow.

- Talking Heads perform their first show at CBGB in New York.

- The Bee Gees begin their mid-1970s international comeback when "Jive Talkin'" reaches #1 and goes platinum with sales over 1 million.

- The Sex Pistols play their first concert at St. Martin's School of Art in London.

- Queen's "Bohemian Rhapsody" goes to number one, where it remains for 5 weeks of 1975 and 4 weeks of 1976.

- The Who set the record for largest indoor concert at the Pontiac Silverdome, attended by 78,000 fans.

Weergaven: 6

Share
Share