Genesis in Groenoordhallen Leiden (3-10-1981)

Share

Na de Pinkpop jaren was een van de grootste wensen van die tijd een keer een groot live concert meemaken van een echt grote band. Dus, bijvoorbeeld om Genesis een keer live te zien optreden.

Door m'n (school) vrienden was ik inmiddels ook helemaal thuis in het Genesis repertoire van voor "A Trick of the Tail". Vanaf dat album had ik Genesis op voet gevolgd, samen met hen.

We gingen dus met een hele groep met de trein naar Leiden. Ik heb nog een herinnering aan de wandeling vanaf het station. Me verbazend dat je helemaal niet hoeft te weten waar je naar toe moet, gewoon meelopen met iedereen.

Een deel van de groep is op onderstaande foto genomen. Ik mis er zeker nog 3. Onder ander het meisje waar ik toen nogal gek op was. Wachten op Genesis 1981Niet alleen was ik voor het eerst bij groot concert van zo'n grote band, dat gebeurde ook samen háár. De live beleving van "The Lamb Lies Down on Broadway", "Firth of Fifth"  en meer van die oude nummers zijn met haar vervlochten. Niet dat het er nu nog veel toe doet, de verkering heeft ongeveer 4 weken geduurd. Toch was het een hele belevenis.

Minpuntje van de avond was wel dat het de Abacab tour was waar we naar toe gingen. Zeker toen hoopte ik nog dat Abacab een kwestie van wennen zou zijn, maar dat is nooit gebeurt. Die nummers waren die avond echt een domper. Genesis werd zelfs door veel fans uitgefloten die avond. Ik snapte dat helemaal (Ik kan niet op m'n vingers fluiten, maar anders had ik meegedaan).

Uiteindelijk is het natuurlijk een onvergetelijke avond geworden. "Afterglow" werd gespeeld en "Dance on a Volcano". Genesis in de Groenoordhal 1981We werden ook getrakteerd op het legendarische "Drum Duet", uitmondend in "Los Endos". Alleen al dat een keer live meemaken is zo geweldig. Als toetje nog "I Know What I Like (In Your Wardrobe)" en de fan snapt dat ik uiteindelijk toch in de zevende hemel was.

Dat was het dan, ik had het meegemaakt in zeer goed gezelschap. Met het verstrijken van de tijd is de waarde gegroeid. Dit had ik nooit van m'n leven willen missen (opname via Youtube). 

Genesis heeft nooit meer zulke mooie muziek gemaakt als van voor Abacab, pas in 2007 heb ik ze weer gezien als een soort laatste kans.

 

Weergaven: 265

Share

2 gedachten over “Genesis in Groenoordhallen Leiden (3-10-1981)”

 1. Beste Hanzel,

  Bij toeval stuitte ik zojuist op jouw bericht over Genesis in Leiden 1981. Dit was het befaamde ‘boe-concert’ als ik mij niet vergis. Ik ben Genesis-fan en -verzamelaar en ik heb een eigen website over de band. In de column ‘Tell Me A Story’ plaats ik verhalen/herinneringen van fans. Ik vroeg mij af of ik jouw verhaal mag publiceren op mijn website en of ik gebruik mag maken van de foto’s die je hier geplaatst hebt? Wellicht kun je mij nog wat meer vertellen over het ‘boe-gehalte’ van die avond? Ik heb een recensie uit Oor van die avond die ik zal toevoegen aan het verhaal. Ik hoor het heel graag van je.

  Met dank en groet,

  Han

  1. Leuk om dit verslagje te lezen! Ik was ook bij dit concert.
   De oudere Genesis nummers vond ik toen ook prachtig, maar de spectaculaire opening met “Behind the Lines” vond ik werkelijk geweldig, wat een power, vooral van Phil Collins!!
   De sfeer tijdens het concert was erg vreemd, volgens mij kwam dat vooral door de zeer onhandige indeling van de zaal: in het midden van de zaal waren staanplaatsen en direct daarachter tribunes met zitplaatsen; vanaf de voorste rijen kon je niets zien als je ging zitten omdat je dan veel te laag zat en tegen de ruggen van de staande mensen voor je keek. Dus ging iedereen op de eerste tribunerij ook staan, maar hierdoor werd het uitzicht voor de bezoekers op de rijen daarachter weer belemmerd, wat leidde tot flink wat geschreeuw. Schelden, schreeuwen en blikjes gooien maakte het er niet gezelliger op, helaas misten we hierdoor veel van de muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share