Golden Earring in de Veilinghal in Blokker (6-11-1982)

Share

In die tijd zat ik op de HTS in Alkmaar. Daardoor leerde ik een aantal leuke jongens uit Hoorn en Blokker kennen. Al snel gingen de gesprekken dus over muziek. Als dan ook nog eens de Golden Earring naar Blokker kommen moet je daar dan natuurlijk bij zijn. 

Met een heel groepje regelden we dus kaarten. M'n vriendin ging ook mee. Hoe groot de groep was weet ik niet precies meer. M'n gevoel zegt een man of 10, vooral mensen uit Blokker die ik niet allemaal goed kende. Fijn was dat we een keer op de fiets naar zo'n groot evenement konden.

Vooraf was voor mij het idee om "Radar Love" een keer live te horen best spannend. De Earring had een live reputatie hoog te houden. De verwachtingen waren dus hoog gespannen.

De veilinghallen, dezelfde als waar ooit de Beatles zijn geweest, zijn niet erg geschikt voor zoiets als een concert. Ik weet nog dat m'n vriendin en ik het allemaal een beetje ongemakkelijk vonden, onder andere door de geïmproviseerde garderobe.

Volgens de poster, die op marktplaats wordt aangeboden, was er een voorprogramma, maar daar heb ik totaal geen beeld meer van. Wat ik wel weet is dat het gevoel van ongemak bij aanvang van het concert van de Golden Earring versterkt werd door het enorme geluidsvolume.

De heren technicie van van de band waren kennelijk onder de indruk van de grootte van de hal, of waren stokdoof, of misschien ergens anders een biertje aan het drinken. Oordoppen hadden we in die tijd nog niet. Enigszins ontsteld hebben we een tijdje naar mensen staan kijken die vlak voor de boxen stonden. "Hoe houd je dat vol?", "dat kan niet gezond zijn!".  Omdat het niet anders kon hielden we onze vingers dan maar in de oren. Daarmee was het eigenlijk ook niet te doen, maar toch iets minder pijnlijk.

Zoiets hou je natuurlijk niet lang vol. Met een groepje dropen we af en liepen we naar het huis van een van de jongens waar we onze fietsen hadden gestald, een paar honderd meter verder.

Van die wandeling is me bijgebleven dat het volume op grote afstand nog steeds hard was. Bizar hard, de hele omgeving stond bloot aan een enorme "herrie". Dat zou nu niet meer kunnen.

Zo heeft het tot 2013 geduurd voordat ik "Radar Love" live heb gehoord. Hier in de schouwburg. Wel even wat anders dan een optreden in de vroege jaren 80, maar het was nog steeds heel leuk.

De mensen die het concert uitgestaan hebben waren naderhand goed te spreken over het concert. En ze konden mij verstaan, dus de gehoor schade was niet aantoonbaar. Toch vraag ik me af of ze nu nog zo naar muziek luisteren als ik dat nog kan.

Weergaven: 7

Share
Share