Aleah – 2020 – Aleah

Share

Aleah - 2020 - Aleah

Tidal:

Spotify:

Muziek

En weer blijkt mooie muziek toe te behoren aan een al overleden artiest. Aleah, oftewel Aleah Stanbridge is al in 2016 op 39-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ze is van Zuid Afrikaanse afkomst en woonde in Zweden. 

Het heeft dus geen zin om te dromen van meer van deze prachtige muziek. Dit studioalbum "Aleah" is het eerste en zal waarschijnlijk ook wel het enige album blijven. Het is aan haar man Juha Raivio te danken dat dit album alsnog uitgebracht is na haar dood.

Voor mij is de sfeer van het album vooral bepalend. Voor de meer tekstueel georiënteerde mensen is er waarschijnlijk ook veel te halen, gezien de waardering die er ook is voor haar gedichten.

De zang van Aleah is heel licht en bijna fluisterend van aard. Eenvoudige ritmes op akoestische gitaar zorgen in combinatie met de stem voor een dromerige en serene ietwat donkere atmosfeer. De muziek zou je gedachten naar oude vervlogen tijden of op andere gotische ideeën kunnen brengen. Het luisteren naar Aleah zou ook als een muzikale meditatie ervaren kunnen worden.

Het is moeilijk om de kern van deze muziek te duiden. Op z'n minst moet duidelijk zijn dat dit een bijzonder album is waar je, als je er voor open staat zeer veel luisterplezier uit zou kunnen halen.

Kenmerken

StijlGEEN, NAUWELIJKSREGELMATIG, MOOIBEPALEND, HEEL MOOIPROMINENT, PRACHTIG
Eigen stijl/geluid.­..­⊗
Compositievorm.­.­­.­⊗
Rock­­..­..
Blues­­...­­.
Symphonisch­....
Elektronisch­­....
Jazz­.­...
Pop..­..
Live..­..
Zang..­.­⊗
Instrumentaal­­­.­...
Piano­.­.­..
Drum, Percussie.­...
Akoestische gitaar­.­.­­⊗.
Bas gitaar..­..
Elektrische gitaar­....
Contrabas­­....
Orkest....
Strijkers....
Blazers­....
Orgel....

Weergaven: 4

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share