Amatorski – TBC

Share

 

 

Amatorski - TBC

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Amatorski heb ik leren kennen op een zondag rond het middag uur. Op de TV is er dan altijd "Vrije Geluiden" van de VPRO, wat ik normaal nooit zie omdat ik nog aan het ontbijt/de brunch moet beginnen. (Wie 's nachts tot in de kleine uurtjes muziek luistert is nou eenmaal niet vroeg op.)

Deze keer was er een reden om de TV aan te zetten en rolde ik in een optreden van Amatorski en bleef geïnteresseerd luisteren. En zoals altijd als muziek me bevalt probeer ik er meer van te vinden om nog eens te luisteren. Met deze plek op m'n blog tot gevolg.

Score: ******* *

Dit is geen doorsnee popmuziek. Dat ze voor "Vrije geluiden" uitgenodigd waren geeft dat al aan. Wikipedia noemt dit postrock. De rock voorbij misschien? Want rock hoor ik hier niet in. Het is mooi gevarieerde muziek die in het verlengde van Portishead ligt. En die muziek wordt triphop genoemd. Ook een loze kreet (voor mij), maar duidelijk is dat de muziek van Amatorski moeilijk te plaatsen is.

De kracht is de ongrijpbaarheid, waar andere muziek een duidelijk patroon heeft of de emoties te plaatsen zijn weet je dit bij Amatorski niet. Het zijn meest uitgesponnen nummers met een laag tempo. De zangeres heeft hier af en toe een rol in, maar kan bijna als een extra muziekinstrument gezien worden. In plaats van als de overbrenger van de boodschap. Zo "plat" en zonder emotie zijn de zanglijnen.

De instrumenten die gekozen worden liggen meer in de sfeer van een klein orkestje door het ontbreken van een prominente gitaar, synthesizer, orgel of drumbeat. De muziek zweeft meer dan dat het een duidelijk onderstel heeft, het is eerder een soort mist of hologram waar je wel naar kunt grijpen, maar die nooit in je handen krijgt.

Top 40

In België hebben ze een klein hitje single gehad met "Soldier". Een nummer met een duidelijker structuur en meer prominente zang. (Het is ten slotte een Belgische band.)

2011 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2011

 

- Een aardbeving met een kracht van 9,0 op de momentmagnitudeschaal vindt plaats 130 kilometer ten oosten van de Japanse stad Sendai. De daaropvolgende tsunami zorgt voor 15.780 doden, 4122 vermisten en 500.000 daklozen en een schade boven de 200 miljard euro.

- De Nederlandse Spoorwegen krijgen een recordboete van 2 miljoen euro wegens niet voldoen aan prestatieafspraken met het rijk.

- Bram van der Vlugt maakt middels een speciaal ingelaste uitzending van het Sinterklaasjournaal bekend dat hij gestopt is met zijn taak als vaste raadsman van SinterklaasStefan de Walle neemt zijn staf en mijter over.

- De regeringsformatie van België breekt het 'wereldrecord' regeringsvormen

- De planeet Neptunus zal voor het eerst sinds zijn ontdekking in 1846 een volledige omwenteling rondom de zon hebben afgelegd.
Het tweede deel van de film van Harry Potter en de Relieken van de Dood gaat in première.

- De NASA kondigt aan dat het bewijzen heeft gevonden voor vloeibaar water op Mars gedurende warme periodes van het jaar.

- De aarde telt volgens de Verenigde Naties officieel zeven miljard mensen.

 - De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers begint vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan voor de tweede keer aan een ruimtereis, voor een verblijf van bijna een half jaar in het internationale ruimtestation ISS

 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Adele - Rolling in the deep

- Alexis Jordan - Happiness

- Gotye & Kimbra - Somebody that I used to know

- Martin Solveig & Dragonette - Hello

- Gers Pardoel - Ik neem je mee

- Maroon 5 & Christina Aguilera - Moves like Jagger

- PitbullNe-YoAfrojack & Nayer - Give me everything

- Adele - Set fire to the rain

- Bruno Mars - Grenade

- Adele - Someone like you

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Adele - 21

- Anouk - To get her together

- Coldplay - Mylo xyloto

- Caro Emerald - Deleted scenes from the cutting room floor

- Bruno Mars - Doo-wops & hooligans

- Nick & Simon - Symphonica in Rosso

- Michael Bublé - Christmas

- Guus Meeuwis - Armen open

- Adele - Live at the Royal Albert Hall

- Glennis Grace - One night only

Weergaven: 12

Share
Share