BERICHT VAN “HANZEL”: Eindelijk Flac afspelen in IOS

Share

Op vakantie gaan is een van mijn favoriete bezigheden. Heerlijk ergens in Europa op het strand liggen. Effe 3 weken niets om me zorgen om te maken. De enige zorg moet dan zijn: waar gaan we vanavond eten?

iPod Eindelijk Flac afspelen in IOS (Op de Apple iPhone) Finally play flac music on Apple IOS iPhone with foobar 2000.
iPod

Om ervoor te zorgen dat dit de enige zorg is, ben ik voordat ik op vakantie ga erg druk met het organiseren van mijn muziek. Dit jaar was het een grotere uitdaging dan andere jaren. Vroeger nam ik een iPod mee met allemaal muziek die ik (in een speciaal daarvoor aangemaakte bibliotheek), had gecomprimeerd tot mp3 in 16 bit, 192 kbps. Al jaren functioneert dit prima. Maar ach… ook het oor wil ontspannen op vakantie en zich niet (heel soms) ergeren aan slechte geluidskwaliteit.

Om te voorkomen dat dit nu weer zou gebeuren ben ik op zoek gegaan naar een geluidsdrager die recht doet aan al mijn hoge kwaliteit bestanden: 24 bit en 192 kHz (Flac).

Allerlei spelers zijn voorbij gekomen maar geen enkele speler was het waard om nader te onderzoeken vooral vanwege de prijs. Juist omdat de spelers erg duur zijn ging ik op zoek naar een alternatief. Dit vond ik in de vorm van ‘gewoon’ een nieuwe mobiele telefoon, de iPhone 7 met 256 GB  opslag. Genoeg ruimte om al mijn favoriete muziek mee te nemen.

Helaas biedt de iPhone, standaard niet de mogelijkheid om Flac bestanden op te slaan of af te spelen. Gelukkig had een vriend daarvoor de perfecte oplossing: Activeer op de PC, waar de muziekbestanden op staan, een media-server die herkend kan worden door een iPhone app, zoals de ‘Asset UPnP’ mediaserver van dBpoweramp (of gebruik FTP).

foobar2000 Eindelijk Flac afspelen in IOS (Op de Apple iPhone) Finally play flac music on Apple IOS iPhone with foobar 2000.
foobar2000

Via de mediaserver: Zet op de iPhone Foobar2000, een app die in staat is om de UPnP-server te gebruiken. Eenmaal geinstalleerd is het geen probleem meer om de (Flac-) bestanden naar de telefoon te over te brengen. (Zie ook de documentatie van Foobar2000.)

Het enige nadeeltje is de tijd die het kostte. Het kopieren van de muziek gaat via WiFi en het duurt dan wel even om de grote bestanden over te zetten. Maar toch, na verloop van tijd was de vakantiebibliotheek compleet.

Focal: Sphear, Eindelijk Flac afspelen in IOS (Op de Apple iPhone) Finally play flac music on Apple IOS iPhone with foobar 2000.
Focal: Sphear

Vlak voordat ik afreisde naar Spanje heb ik toch nog maar nieuwe oordopjes gekocht. De keuze viel op de in-ear headphone van Focal: Sphear. Met deze pluggen kon ik vast heerlijk muziek luisteren. Met de silicone dopjes die zich een beetje naar mijn oren vormden, was ik klaar voor drie weken strand!

De aanschaf was perfect. De muziek goed uitgezocht. Het weer prima. De zon brandde op mijn rug terwijl ik lag te lezen. Kortom, de vakantie kon niet meer stuk.

Lightning-adapter van de Apple Eindelijk Flac afspelen in IOS (Op de Apple iPhone) Finally play flac music on Apple IOS iPhone with foobar 2000.
Lightning-adapter van de Apple

Totdat ik een whatsapp van een vriend kreeg waarin stond dat het allemaal nog beter had gekund. Wat blijkt, de standaard Lightning-adapter van de Apple naar de oordoppen zijn gebaseerd op de kwaliteit van Apple-muziek: 16 bit, 256 kbps. Zie iCulture.nl.

Fiio-i1 Eindelijk Flac afspelen in IOS (Op de Apple iPhone) Finally play flac music on Apple IOS iPhone with foobar 2000.
Fiio-i1

Ineens was ik, op m’n strandbedje, uren aan het zoeken naar een alternatief voor de adapter. Uiteraard, met hulp van dezelfde vriend, is dit gelukt. Na de vakantie werd ik de trotse eigenaar van de Fiio-i1, een Lightning adapter/DAC voor de iPhone 7.

Wat mij betreft zou iedereen, die graag muziekbestanden van hoge kwaliteit wil luisteren en/of niet gebonden wil zijn aan een grote en zware koptelefoon, over moeten stappen. De geluidskwaliteit is subliem voor een DAC niet groter dan een pennendopje en een aanschafprijs van ongeveer 40 euro. De rest is aan de koptelefoon naar keuze.

Weergaven: 17

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share