BERICHT VAN “HANZEL”: Blumlein pair of 24 sporen?

Share

Bij ons in de stad was de jaarlijkse high end audiobeurs. Daar moesten we dus weer heen. Met z’n vieren dit keer gingen we poolshoogte nemen van de allernieuwste ontwikkelingen op audio gebied. Dit jaar heb ik me niet zo beziggehouden met versterkers, draaitafels, CD’s enz., maar vooral met twee presentaties.

Nordost kabels
Nordost kabels

Voor de derde keer een Nordost-demo en helaas moet ik zeggen dat de twijfel over het geluid veranderd is. Inmiddels ben ik een groot fan van de manier waarop de presentatie in elkaar zit. De presentator is een zeer bevlogen man die staat voor het product dat hij verkoopt. Hij leeft als het ware de kabels.

De manier waarop hij vertelt en demonstreert zorgt er voor dat er verschillen te horen zijn. Natuurlijk zijn er hoorbare verschillen tussen de verschillende kabels die hij demonstreerde: Blue Heaven, Heimdall en Red Dawn (geloof ik). De geluidskwaliteit was subliem. Logisch voor een high end audiobeurs.

De presentator verwisselde steeds de CD na de versterker-kabel. Iemand naast mij vertelde dat dit de meest logische plaats is om kabels te verwisselen, omdat de signalen hier niet zo groot zijn. Wat dit precies betekende weet ik niet maar het klonk niet echt heel positief.

Gelukkig liet ik me niet uit het veld slaan door een, misschien wat te kritische toehoorder. De kabels houden mijn zeer warme belangstelling en ik zal zeker een of meer kabels gaan vervangen door Nordost-kabels.

Omniwave banner
Omniwave banner

Naast de kabels was ik erg nieuwsgierig naar Bloomline. Zij presenteerden "Omniwave", een luidsprekersysteem dat zodanig lijkt te klinken dat de luidsprekers eigenlijk niet meer te "zien" zijn. Je weet niet waar het geluid vandaan komt, de onzichtbare luidspreker.

Dit systeem bestaat uit 4 luidsprekers (en eventueel een losse subwoofer ‘ergens’ in de ruimte). Twee zijn er horizontaal naar elkaar toe gericht en twee zijn er verticaal gericht.

Omniwave C
Omniwave C

Het verhaal en de demonstratie werden door Leo de Klerk (de uitvinder) gedaan. Hij nam ons mee op een trip door de audioregistratie geschiedenis. We hoorden vogels fladderen, een orkest uit 1931 een deuntje spelen en nog verschillende andere geluidseffecten waarbij de plaatsing van het geluid enorm realistisch was, echt alsof je er bij aanwezig was. Er daarbij komt nog dat alle afgespeelde geluidopnames subliem klonken!

Zelfs bij wijze van spreken bij die ontzettend oude opnames. Het beeld was ook onverwacht realistisch, als een stap terug in de tijd zelfs!

Blumlein pair
Blumlein pair

De opstelling van Bloomline is vooral zeer geschikt voor het beluisteren van live-opnamen waarbij gebruik is gemaakt van 2 microfoons. Door die microfoons wordt het ‘echte geluidbeeld’ uit de ruimte waar de muziek wordt gemaakt opgenomen. De resultaten waren bijzonder goed. De techniek heet "Blumlein pair", het is de naam voor een stereo opnametechniek uitgevonden door Alan Blumlein. Dit is voor het maken van opnames die, bij het afspelen via de koptelefoon of luidsprekers, opnieuw de ruimtelijke kenmerken van het opgenomen signaal weergeven.

Helaas is voor mij deze luidsprekeropstelling niet echt een optie, omdat ik een liefhebber ben van muziek die gemixt is in een studio op basis van heel veel sporen (tot 24 of meer). Het resultaat van die sporentechniek zorgt thuis voor een perfect stereogeluid over 2 (soms 3) boxen.

Ik kan heerlijk genieten van het stereo beeld zoals dat in de studio is gemaakt. Ik ben ook een liefhebber van het live geluid, van een live optreden en ook daar komt mijn stereo goed mee weg … .

Bezoeken: 3

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share