BERICHT VAN “HANZEL”: De Muziekavonden

Share

Eens in het half jaar, zo ongeveer, wordt er door de vriendenclub (vier man sterk) een muziekavond georganiseerd. Deze avonden staan volledig in het teken van muziek. Dan hebben we het nergens anders over dan de muziek die te horen is.

Dit doen we al een aantal jaar en inmiddels wordt er elke keer wordt er van te voren besloten wat het thema van de avond is.

Onze meest favoriete muziek aller tijden was in het begin het “thema”. Dit was een top 10 van (toen nog) drie man. Dat betekent dat er een top 30 afgewerkt diende te worden. Dit ging dus niet lukken want we hadden alle drie lange nummers in onze top tien staan: Stairway to Heaven van Led Zeppelin,  Shine On You Crazy Diamond van Pink Floyd enz.

Om 4 uur ’s nachts lagen we al dan niet slapend nog te “luisteren” naar muziek. Op een gegeven moment hebben we daarom maar besloten de overgebleven top 3 mee te nemen naar een volgende avond.

In de loop van de jaren zijn er verschillende thema’s voorbij gekomen. Het moeilijkste thema wat mij betreft was  “De Nederlandstalige top 3” Ik kon daar niet zoveel mee. Gelukkig waren de andere twee wel in staat een goede top drie samen te stellen. De laatste keer mocht ik het thema verzinnen en had ik bedacht dat er in de top drie alleen maar muziek van na 2010 mocht staan. Hieronder de top twaalf in willekeurige volgorde:

 • Steve Jansen - Her Distance (Album: ‘Tender Extinction’ – 2016)
 • The Claypool Lennon Delirium - Monolith Of Phobos (Album: ‘ Monolith of Phobos’ - 2016)
 • Marillion - El Dorado - part I t/m V (Album: ‘F.E.A.R.’ – 2016)
 • Fink - Fall into the Light (Album: ‘Horizontalism’ - 2015)
 • Volbeat - Devil's Bleeding Crown (Album: ‘Seal the Deal & Let’s Boogie – 2016)
 • Sting - I Can't Stop Thinking About You (Album: 57th & 9th – 2016)
 • Stromae – Formidable (Album: ‘Racine  Carrée’ - 2013)
 • Arctic Monkeys - Do I wanna Know (Album: ‘AM’ – 2013)
 • Agnes Obel - Aventine (Album: ‘Aventine’ - 2013)
 • Kristoffer Gildenlöw - In the Evening (Album: ‘The Rain’ - 2016)
 • Stromae - Tous Les Mêmes (Album: ‘Racine  Carrée’ - 2013)
 • Fatima El Qadiri - Desert Strike (EP: ‘Desert Strike’ - 2012)

Omdat ik de regie had over de muziek wist ik wat er komen ging en kon ik de volgorde bepalen. Het idee van aftellen tot ‘de beste’ hebben we nooit gehad en ook deze keer was er geen allerbeste.

Wat ik nog wel kon doen was speuren naar  de beste kwaliteit. Ik heb in ieder geval De MQA-versie van Marrilion’s F.E.A.R. aangeschaft via ‘www.highresaudio.com’ een prima site die allerlei formaten aanbiedt waaronder MQA (de moeite van het bezoeken waard).

Deze avond (en ook voorgaanden) deden me heimelijk terugverlangen naar de tijden dat we eigenlijk alleen maar muziek luisterden, we al ons zakgeld uitgaven aan LP’s en niet konden wachten op de ‘nieuwe Peter Baumann’, ‘Superclean Dream Machine’ van Ad Visser (uitgezonden tussen 15 mei 1968 en 29 september 1980) en ‘De LP-Show’ van Wim van Putten (TROS), waren vaak onze inspiratiebron.

Ik liet voorzichtig vallen dat ik op het punt sta (weer) een draaitafel aan te schaffen. Er werd ietwat verbaasd op gereageerd. Die verbazing heeft me niet tegengehouden en ik heb een ‘Pro-Ject RM-1.3’ draaitafel besteld, want het oog wil ook wat.

Juist omdat vinyl zo makkelijk beschadigt, heb ik ook een voorversterker besteld die vinyl kan digitaliseren: de NAD PP4.

Uiteraard ga ik me ook uitgebreid voor laten lichten over de meest geschikte kabels om het een en ander aan te sluiten.

Hoe het allemaal gaat klinken weet ik nog niet. Daarover een volgende keer meer…

Bezoeken: 0

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share