BERICHT VAN “HANZEL”: DAC, kabels, etc.

Share

Al heel lang heb ik een band met ‘muziek’. Elke dag ben ik wel een beetje aan het klooien met muziek. Vaak ben ik aan het zoeken op het net of weer iets kwalitatief hoogwaardiger is te krijgen van een LP, CD, …. die ik al bezit. Het is eigenlijk te zot voor woorden dat ik inmiddels voor de vierde keer al mijn CD’s heb geript omdat er weer een beter formaat voor handen is.

nad-av-surround-receiver-l76Het blijft ook geld kosten. Eerst heb ik een prachtig klinkende Yamaha versterker gehad. Daarna een NAD AV Surround Receiver (L76). De bijbehorende CD/DVD-speler was eigenlijk meteen na de garantieperiode al zo defect dat repareren duurder zou zijn dan een nieuw exemplaar aanschaffen. Dit defect deed me besluiten om ook de CD’s en DVD’s die ik had te digitaliseren op een externe harde schijf.

Arcam AVR380Nu ben ik in het bezit van een Arcam AVR 380 Receiver. De Arcam klinkt het beste. Dit is logisch toch? Want hij was het duurste.

Eenmaal in huis, was ik toch niet geheel tevreden met de sound en ben gaan speuren naar een ‘sound-verbeteraar’. Uiteindelijk heb ik er een gevonden. Ik kan hem aan de USB-poort van mijn PC aansluiten en het geluid wordt via dit apparaat naar de versterker gestuurd. Het geluid is veel meer open. De plaats van de diverse instrumenten is nog meer te bepalen en de bassen zijn (nog) voller.

DAC

meridian-explorer2Dit apparaatje is een DAC. Tot voor enkele weken geleden wist ik niet wat dit was maar na wat leeswerk ben ik erachter: dit USB-speeltje zorgt voor een betere plaatsing van instrumenten. De ruimtes die er in de muziek zitten worden meer open en 44, 88, 96, 176 en 192 kHz worden naar de versterker doorgestuurd zoals ze zijn opgeslagen op de harde schijf van de PC.

Een bijkomende en zeer zeker ook een geplande functie, is het feit dat de Meridian Explorer2 gemaakt is om MQA-bestanden te herkennen en af te spelen. De geluidskaart van de PC (of laptop) wordt overgeslagen wat fijn is omdat deze kaarten over het algemeen niet gemaakt zijn om muziekbestanden briljant af te spelen.

Kabels

Nu ik zo langzamerhand, aan de hand van Tune-Inn in Alkmaar, de stereo in de huiskamer op orde begin te krijgen (alleen luidsprekerboxen nog … ooit), zei de eigenaar dat een goede geluidsinstallatie niet zonder ‘briljante kabels kan, om net dat laatste stukje beter te klinken’.

Ik was het meteen met Tibor Mazurel, de eigenaar, eens omdat ik tijdens een audiobeurs een demonstratie had gehoord van Nordost  kabels. Tijdens de demonstratie werd de ‘gewone’ lichtnet kabel van de CD speler vervangen door een steeds betere. Het verschil tussen de ene of de andere kabel was zo groot dat het leek of ik naar verschillende muziekstukken stond te luisteren. Deze kabels zijn wat mij betreft echter niet te betalen (variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s per meter).

Kabels vernieuwen is wel de nieuwe uitdaging. Hiervoor ben ik ook driftig aan het speuren geweest op het internet. Wat blijkt volgens allerlei bronnen, als het om luidsprekerkabel gaat, hoeft er niet veel geld uitgegeven te worden. Op verschillende sites is te lezen en te zien hoe een goede en goedkope kabel zelf te maken is. Ik heb vervolgens 60 meter CAT.6 netwerkkabel aangeschaft en ben gaan vlechten. Het resultaat is verbluffend goed!

cat-6-kabelDe kabels zijn niet handig te buigen maar dat geeft niet. Aan de receiver kant heb ik zeer goede pluggen, van Inakustik, gemonteerd zodat ze gemakkelijk in de receiver geplugd kunnen worden.

Naar mijn idee klinkt mijn zelf gevlochten kabel prima en hoef ik me over dit stukje geen zorgen meer te maken.

En dan

In de loop van de tijd ga ik de andere kabels, tulp, USB, optische en andere aansluitingen vervangen voor betere, duurdere, varianten. Ik heb ontdekt dat Tibor de vakman is op dit gebied. Hij heeft me prima spullen verkocht en ik weet zeker dat mijn stereo via Tune Inn compleet wordt. De eerste kabels zijn aangeschaft en daarmee is de Meridian Explorer2 aangesloten aan de PC en receiver.

Ik ga er maar vanuit dat ook dit beter klinkt. Ik kan het niet testen want ik heb ze direct gekocht en aangesloten dus ik weet niet hoe het zou klinken zonder deze kabels.

Het aansluiten van de DAC bracht, onverwacht, nog wel een uitdaging met zich mee omdat de PC geluidskaart uit leek te staan. Na veel geëxperimenteer met instellingen van receiver en PC (VLC media player) doet de geluidskaart het gewoon weer en kan ik via de geluidskaart films met DTS-geluid afspelen.

Voorlopig heb ik mijn huiskamergeluid voor elkaar. Ik kan in alle rust wegdromen bij muziek die ik al heel lang heb en nu een stuk beter klinkt. Ik zit met hernieuwde belangstelling te luisteren.

Ik laat me graag adviseren, want ik wil eigenlijk gewoon lekker muziek luisteren.

Weergaven: 18

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share