BERICHT VAN “HANZEL”: MQA

Share

Bericht van “Hanzel”: Het nieuwe MQA formaat

Een tijdje terug heb ik een nieuwe receiver gekocht (Arcam AVR380). Arcam AVR380Een apparaat dat kwalitatief goede opnamen subliem kan laten klinken. Juist vanwege deze aanwinst ben ik op zoek gegaan naar uitstekende opnames. Hierbij denk ik aan vinyl, 24 bit – 192 kHz flac-bestanden, en als laatste loot aan de boom het nieuwe MQA (Master Quality Authenticated).


MQA is een afspeelformaat van Meridian. Deze firma beweerd dat de muziek klinkt zoals de artiest het in de opnamestudio bedoeld heeft. Dit terwijl de grootte van de bestanden niet echt verschilt van ‘gewone’ flac-bestanden. Zij zelf zeggen er het volgende over: “With MQA, we go all the way back to the original master recording and capture the missing timing detail. We then use advanced digital processing to deliver it in a form that’s small enough to download or stream”.logo-mqa

De receiver kan dit formaat niet van zichzelf verwerken dus heb ik een Bluesound streamer gekocht waarvan gezegd wordt dat deze het wel kan. Uiteraard was het afspelen van MQA niet de enige reden om deze, toch wel behoorlijke, investering te doen. Een andere was de mogelijkheid om TIDAL (een streamingsdienst) goed te kunnen doorgeven. Ook TIDAL zegt dat zij MQA gaan doorgeven.

MQA zou het helemaal worden volgens de diverse sites. Helaas merkte ik tijdens het googelen dat de meeste sites, de Meridian site als bron aanhaalden. Veel nieuws onder de zon was er daardoor dus niet. Ook allerlei forums waren en zijn aan het speculeren hoe MQA dan zou klinken, of we niet belazerd worden.

Test

Een ding is in ieder geval zeker: de aandacht van de doorgewinterde muziekluisteraar is gewekt. Mijn aandacht was ook getrokken en nu wilde ik het wel eens horen. Maar wat schetst mijn verbazing: er bleek niets te vinden om te testen. Ik heb gezocht via de gekste zoekwoorden.

Vreemd genoeg was uit de officiële bronnen te lezen dat onder andere Warner Music haar catalogus zou uitbreiden met MQA-flac-bestanden. Sony en Onkyo ook.

Maar er is heel weinig te vinden om te testen. Totdat… https://www.2l.no/hires/ 20 verschillende muziekstukken in 10 verschillende formaten, waaronder MQA, ter download aanbied. Tussen deze verschillende formaten staat ook, volgens mij, de niet gecomprimeerde broer van MQA (24bit/352,8kHz). Ik zie dat deze bestanden gigantisch groot zijn. De bestanden zijn dermate groot dat de streamer moeite heeft ze, zonder onderbreken, af te spelen.

Gek genoeg heeft ‘Groove Music’ van Windows 10, geen moeite met afspelen (wat dit programma doet met de bestanden weet ik niet, misschien wel inpakken?). Jammer genoeg heeft mijn PC (een Antec ISK110 VESA - - desktop slimline - mini ITX) niet de mogelijkheid om MQA af te spelen. Wie weet gaat dit nog gebeuren met een nog te ontwikkelen codec?

2L

2l-nordic-logo

Terug naar de site van 2L. Prachtig dat het initiatief is genomen om allerlei muziekformaten met elkaar te vergelijken. Helaas staat er geen muziek tussen die ik al ken. Ik bedoel, bijvoorbeeld, Dire Straits, Pink Floyd, Kraftwerk, Malia en Boris Blank, London Grammar, enz. Nu moest ik testen met, voor mij, onbekende muziek. Overigens zijn sommige stukken prachtig om te horen maar niet mijn smaak.

De files heb ik gedownload in ‘het gewone CD-formaat’ 16 bit/44,1kHz en in MQA versie. De grootte op schijf verschilde niet veel (ongeveer twee keer groter) maar de verschillen in geluid zijn goed te horen. In eerste instantie hoorde ik geen verschillen maar dit bleek te wijten te zijn aan de DTS stand die ik nog had aanstaan. Toen ik overschakelde op stereo waren er wel verschillen.

Resultaat

De CD versie klinkt zoals het hoort: netjes, genoeg bas, genoeg hoog. Kortom niets op aan te merken. Dat veranderd als ik de MQA-flac op zet. De streamer van Bluesound-App op de iPad geeft keurig aan dat er een MQA-file wordt gestreamd en het klinkt echt alsof ik bij de artiest, in de studio aanwezig ben (voor zover ik me daar iets bij kan voorstellen). De ruimte tussen de verschillende instrumenten lijkt meer afgebakend: hier stopt de gitaar, nu begint de saxofoon. De muziek klink meer helder, de bas is dieper, het geluid ruimtelijker

Kortom, er zijn verschillen. Niet zo spectaculair als Meridian beweerd. Niet anders dan toen voor het eerst een 24 bit formaat te beluisteren was, maar de verschillen zijn er. Goed genoeg om, als er MQA-files in mijn muziekkeus uitgebracht gaan worden, over te gaan tot aanschaf van deze bestanden.

Weergaven: 5

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share