BERICHT VAN “HANZEL”: Schone LP’s (oud en nieuw)

Share

Inmiddels wordt het wat lastiger om een indrukwekkend onderwerp uit de weg te gaan. Ik zie overal een verhaal in.

Neem nu de volgende situatie: Ik heb nu een draaitafel en sta op de nieuwjaarsborrel bij schoonmama. Ik vertel over mijn nieuwe aanwinst. Daarbij vertel ik direct dat ik bijna 20 jaar geleden al mijn LP’s verkocht heb. Dus ik vroeg of er nog iemand LP’s wilde wegdoen?

Schoonmama bood meteen haar volledige collectie aan! Ik schat in zo’n 150 platen, variërend van de Moody Blues tot de 'Schlager Top Dreizehn', 'Kinderen voor Kinderen' en (volgens mij eerste mono-persingen van The Beatles ('Beatles For Sale' en 'Rubber Soul').

Kortom een snoepwinkel voor de startende LP verzamelaar. Na een eerste filtering had ik nog zo’n 80 platen over. Maar ja hoe ga je dan verder. De zwarte schijven waren allemaal even groezelig en knetterend.

Dan maar onderzoek doen naar de beste manier om de platen schoon te maken. Op het internet zijn heel veel manieren te vinden om vinyl schoon te maken. B.v. bedekken met houtlijm, volledig op waterbasis anders gaat het mis. Of apparaten van 750 euro die jou het werk uit handen nemen.

Ik heb gekozen voor de meest voor de hand liggende: gewoon, zeer voorzichtig afwassen. Na de reinigingsbeurt, met een goed afwasmiddel en zachte doek, goed afspoelen.
Daarna voorzichtig deppen en laten drogen. In allerlei filmpjes werd gezegd dat je niet zo heel voorzichtig hoeft om te gaan met de labels, die kunnen wel tegen een klein stootje. En dat klopt.


Stelregel blijft natuurlijk wel doe het voorzichtig, met respect voor het soms zeer oude vinyl.

Uiteraard heb ik eerst een exemplaar geprobeerd dat dubbel in de collectie zat: 'The Original Soundtrack The Wiz’. Tot mijn grote verbazing klonk de opname daarna schoon en helder. Na deze test heb ik nog zo’n twintig exemplaren schoongemaakt en getest. Het resultaat was verbluffend. Uiteraard blijven de krassen aanwezig, die kunnen er niet afgepoetst worden.

Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Alles was gekregen en als het mis zou gaan had ik gewoon pech. Meer niet. Blijft wel staan dat er geen enkele LP bij was die ik al dertig jaar koester om ooit nog eens een keer te draaien.

Wat me wel opviel in de diverse filmpjes en artikelen was de opmerking dat ook nieuwe platen een opknapbeurt kunnen gebruiken. Ik heb mijn nieuwe LP 'Wish You were Here' van Pink Floyd afgewassen en misschien is het wel suggestie maar toch…, ook deze schijf klonk schoner.

De schijven die ik heb behandeld heb ik toegevoegd aan mijn nieuw te vormen collectie en ik draai ze met veel plezier. Het ouderwetse gevoel van 'plaatjes draaien' is weer terug.

Probeer bovenstaande methode eens met een LP die eigenlijk de vuilnisbak in mag en luister naar het resultaat. Wie weet werkt het ook voor jou.

Weergaven: 13

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share