Coldplay – X&Y

Share

 

Coldplay - X&Y 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Het album is op 1 juni 2005 uitgekomen, vlak voor het jaarlijkse volleybal uitje naar Ameland. Het volleybal toernooi van Klein Vaarwater is al een dikke 15 jaar een goed excuus om een weekendje op Ameland te vertoeven.

Dit maal dus met de muziek van X&Y. We hadden de muziek veel op staan, maar de echte herinnering aan de muziek is dat m'n huidige relatie daar mede aan verbonden is. We hebben zelfs "What If" gedraaid in het gemeentehuis als start van de trouwerij.

De bewondering van Coldplay is maar langzaam gekomen. De vorige 2 CD's zijn heel goed, maar het kwartje wilde bij mij maar niet vallen tot een tijdje voor Ameland. We moesten een competitie wedstrijd spelen in de Wormer en ik huisde tijdelijk vanwege de scheiding bij een vriend van me (en niet toevallig ook teamgenoot).

We reden in een auto naar Wormer en Coldplay stond op. Tijdens die rit had ik de eerste keer het gevoel dat Coldplay heel goede muziek maakte. En zo was de weg voor X&Y dus geplaveid, de uiteindelijke emotionele waarde was toen nog niet te voorspellen.

 

Score: ******* **

Dat ik dit de beste plaat van Coldplay vind is dus geen verrassing. Nummers als "Fix You", "Talk", "What If", "X&Y" en "Speed of Sound" zijn prachtig. Leuk ook dat "Fix You" de hoogste notering heeft in de Top 2000. Met een 15e plek (2014) behoor je echt tot de toppers.

Waar ik live toch vaak moeite heb met de zang van Chris Martin is dat in de studio voor de opnames gelukkig geen probleem. Elke plaat van Coldplay heeft een eigen uitstraling en de emotie die vooral in het eerste deel van de CD klinkt raakt me dus het meest. Met als topper dus "Fix You".

Ik herinner me nog dat we die buiten op Ameland meezongen. Om nooit te vergeten....

 

Top 40

"Speed of Soud" was de eerste grote hit. "Talk" heeft zelfs weken lang op 1 gestaan.

 

2005 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2005

 

-H5N1, een ook voor mensen gevaarlijke variant van vogelpest, verspreidt zich vanuit China en Zuidoost-Azië over de wereld.

-De ruimtesonde Huygens landt op de Saturnusmaan Titan.

-De 66-jarige Roemeense vrouw Adriana Iliescu schenkt het leven aan een dochter uit een geïmplanteerde eicel.

-Onthulling van de Airbus A380 in Toulouse.

-De domeinnaam Youtube wordt geregistreerd.

-De orkaan Katrina trekt verwoestend over de stad New Orleans.

-Estland heeft een wereldprimeur: bij de gemeenteraadsverkiezingen kan via internet een geldige stem worden uitgebracht.

-Elf uitgeprocedeerde asielzoekers komen om in een brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost.

-Door storm en winterse buien ontstaat de langste avondspits in Nederland ooit: er staat 802 kilometer file om 18.00 uur. Pas om 05.20 uur, de volgende ochtend, zijn alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brengen de nacht door in opvangplaatsen. Deze dag was ook de donkerste dag ooit gemeten in de Bilt. Het KNMI wist een globale straling van 7 joules per vierkante centimeter te noteren. (Zie: Sneeuwstorm van 25 november 2005)

 
 
 

-In most of Europe, copyright expired on a number of classic pop and rock-and-roll songs recorded in 1954 and earlier, includingBill Haley's "Rock Around the Clock", and "Only You" by The Platters.

-Legendary blues-rock group Cream reunites for four shows in London's Royal Albert Hall.

-Pink Floyd announce that they will reunite with former bassist Roger Waters, who left the band in 1985, on July 2 for the Live 8London concert. This will be the first time the band played together as a quartet since The Wall tour in 1981, and the first public performance by Pink Floyd since 1994.

 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

-Artiesten voor Azië - Als Je Iets Kan Doen

-Guus Meeuwis - Geef Mij Je Angst

-James Blunt - You're Beautiful

-Lange Frans & Baas B - Het Land Van...

-Jan Smit - Laura

-Ch!pz - One, Two, Three!

-Schnappi - Das Kleine Krokodil

-Sugababes - Push The Button

-Madonna - Hung Up

-Robbie Williams - Tripping

 

Bestverkochte albums in Nederland:

-Katie Melua - Piece By Piece

-Anouk - Hotel New York

-Robbie Williams - Intensive Care

-Jan Smit - Jansmit.com

-Coldplay - X&Y

-Guus Meeuwis - Tien Jaar Levensecht

-Kane - Fearless

-Madonna - Confessions On A Dance Floor

-Keane - Hopes And Fears

-Il Divo - Il Divo

Weergaven: 18

Share
Share