De NAS

Share

Het klinkt misschien simpel, koop een willekeurige NAS, sla daar je geripte CD's op en streamen maar. Toch zijn daar nog wel een paar zaken om aan te denken.

   • Hoe snel is de NAS?
   • Kan je op de NAS ook apps laden?
   • Hoe beheer je je NAS?
   • Hoe lang blijft je NAS zonder falen draaien?
   • Hoe zorg je voor een goede back-up?
   • Is de NAS uitbreidbaar?
   • Kan je buitenshuis muziek of video van je NAS af streamen?

Ik ben zelf bekend met WD en Synology. Tussen beide producten zit een wereld van verschil. Ga je voor simpel met weinig features, dan is een WD misschien voldoende. Denk je bij bovenstaande vragen, ja, dat wil ik goed geregeld hebben, dan kan ik je een Synology NAS aanraden.

Synology DiskStation Manager

Er is wel een nadeel, soms is er wat technische kennis nodig om de juiste instellingen te maken of de NAS zo in te richten dat hij voor jou werkt zoals je dat wilt. Er is een heel uitgebreide documentatie beschikbaar over de DiskStation Manager, met enig geduld kom je er wel uit.

Apps

Synology levert een enorm pakket aan beheersoftware en applicaties die op de NAS kunnen draaien. Blader maar eens door deze pagina van de Synology "Knowledgebase".

Het fijne van apps op je NAS is dat je PC niet aan hoeft te staan om muziek te luisteren vanaf je NAS. Voor de Squeezebox kan de "Logitech Media Server" geladen worden. Er is ook een hele goede UPNP/DLNA media server beschikbaar: "Minim".

Quick Connect

Bijna alles wat je thuis met je NAS doet kan ook remote worden gedaan met de "Quick Connect" functie. Log remote via je browser in op je NAS met je Quick Connect naam en het werkt verder net als thuis. Bijvoorbeeld bestandsbeheer met de Filemanager van Synology die vergelijkbaar is met de Verkenner van Windows.

Remote

Met Tidal of Spotify is online naar muziek luisteren waar je maar bent niet zo spannend meer. Met een Synology NAS heb je nog een optie. Het luisteren naar je eigen muziek zoals dat op je NAS staat. Zit je in een omgeving waarin je de locale wifi kan gebruiken, dan kost het je ook geen data.

Snelheid

Voor de zware gebruikers zijn de NAS-en met een dubbele ethernet aansluiting en dus een verdubbeling van de transfer snelheid via ethernet!

Beschikbaarheid

Er is voor de Synology NAS een ruime keuze uit RAID oplossingen om de kostbare data niet te verliezen bij een harddisk crash.

De schaalbaarheid van de NAS-en met meerdere slots voor harddisks is ook heel fijn. Heb je toch meer schijfruimte nodig, dan plaats je een harddisk bij of vervang je een disk voor een met een groter opslag volume. De RAID software zorgt ervoor dat er geen gegevens verloren gaan en dat de nieuwe schijf netjes opgenomen wordt. Heel chique!

Tussen de apps vind je ook back-up oplossingen. Het enige nadeel van een NAS thuis is dat als het huis verbrand, dat je alles kwijt bent. Zorg er dus voor dat er ook een kopie/back-up van je NAS buitenshuis is opgeslagen. De cloud is nog steeds een dure oplossing voor wie meerdere Terra Bytes aan data heeft.

Hits: 91

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share