De Streamer

Share

Logitech Squeezebox Classic

In 2008 ben ik toevallig tegen een Logitech Squeezebox Classic aangelopen. Ik was bij een audiodealer om een nieuwe stereo-set aan te schaffen, maar nog niet met een concreet idee om te gaan streamen.

Logitech Squeezebox Classic
Logitech Squeezebox Classic

Tijdens het afwikkelen van de formaliteiten zag ik het apparaat op de toonbank staan en had niet goed op de prijs gelet.

Onze verkoper zag me kijken en legde uit dat het apparaatje een verrassend hoge geluidskwaliteit heeft en dat het heel populair aan het worden was. Hij gebruikte de juiste woorden en zonder veel na te denken heb ik er toen een aangeschaft. Me even later realiserend dat ik € 300,- extra uitgegeven had.

Geheel blanco ben ik dus met de Squeezebox aan de slag gegaan. Het kostte me een paar uur, maar toen hij eenmaal draaide zijn er tranen van geluk gevloeid. Dit was precies wat ik wilde. Een heel mooi geluid en een playlist met m'n eigen muziek die de hele dag door kon draaien. Na het eindeloze omdraaien van muziek (letterlijk) met cassette's en LP's en het wisselen van CD's, kon een schier onbeperkte hoeveelheid eigen muziek in 1 keer opgezet worden. Geweldig!

Het Squeezebox product van Logitech was en is z'n tijd ver vooruit. Multiroom, het was toen al geen probleem voor de Squeezebox. Een nieuwe index maken van de muziek kon, maar het kon ook zonder, gewoon de map opgeven waar je actuele muziek in staat en spelen maar.

Squeezebox menu
Squeezebox menu

Vele, vele opties zijn beschikbaar om het gebruik te in te stellen. Vele plugins zijn beschikbaar om nog meer functionaliteit te krijgen. Bepaalde bestandsformaten uitsluiten van de index, de Squeezebox kan het. Ik kan er nog lyrisch over worden.

Één minpuntje is er wel, Logitech is in 2012 met de productie en ondersteuning gestopt! Wat? Ja, dit geweldige product wordt niet meer gemaakt. Een onbegrijpelijke beslissing en toen m'n Squeezebox de uitstralende hitte van de eronder staande Horizonbox niet meer aan kon, moest ik iets anders.

Kiezen

Een nieuwe streamer kiezen, daarbij ging ik natuurlijk niet over een nacht ijs, maar toch ben ik er niet in geslaagd de juiste keuze te maken. Ik heb toen de Bluesound Node 2 aangeschaft, me nog niet beseffend hoe ik verwend was met de software van de Squeezebox.

Ruim een jaar heeft de 'lijdensweg' geduurd, de software werkt niet goed of kan het niet. De bedieningsfilosofie is voor mij totaal ondoorgrondelijk. Als er muziek in een playlist niet meer op de NAS staat stopt Bluesound met spelen.

Onvergeeflijk voor iemand zoals ik. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Vele mails later aan de helpdesk van Bluesound schoot de kwaliteit geen millimeter op. Het is en bleef (april 2019) een in mijn ogen zwaar onder de maat product.

Opties

Dus wat heb ik van mijn ervaringen geleerd? De bedieningsopties en instellingsmogelijkheden kunnen van groot belang zijn voor het gebruiksplezier. Kan je ermee wat je wilt tijdens het gebruik? Doet het geen dingen die je niet wilt tijdens het gebruik?

Het grote probleem is dat al deze opties, of het gemis daaraan, zich vaak pas openbaren nadat de streamer gekocht is. Lang niet alle fabrikanten van streamers leggen alle specificaties van hun app uitgebreid vast. Een app vergelijkingssite heb ik nog niet gevonden.

Naast de basis eis, een technisch hoogstaand product, wordt het speelplezier dus in hoge mate bepaald door de bedieningsmogelijkheden en de ergonomie van de app. Voorkom teleurstellingen en zoek uit of en welke app bij je past!

Mijn historie

2008 Squeezebox Classic: Super apparaat. Zo jammer dat het niet meer gemaakt wordt. Laat staan dat er een echte High End variant van beschikbaar is.
2016 Bluesound Node 2: Miskoop. Het geluid was redelijk goed, de ontwerp filosofie is onbegrijpelijk. De wijze waarop Bluesound met klachten omgaat daaromtrent is frustrerend. Een overduidelijke bug in het uitlezen en omgaan met tags werd afgedaan als mijn fout in het gebruik.
2018 Lumin D2: Een super High End apparaat. Helemaal geweldig, onder andere omdat het zo goed DSD muziek afspeelt. Samen met de Lumin app en de minim-server een zeer prettige afspeelomgeving.
2023 Lumin D3: Met de aankondiging van de D3 begon direct m'n bloed te koken. Een geheel nieuwe chipset (Sabre DAC ES9028PRO) en een bereik tot en met dsd256. Dat moest een verbetering zijn.

De D3 werd dus aangeschaft en de interconnect is meteen ge-upgrade naar een Atlas “Hyper Achromatic”.

Inmiddels ook een Roon abonnement rijker is het afspelen van muziek een ongelofelijk feest geworden.

Wat een detail, wat een ruimte, wat een mooie plaatsing!

Lumin D3

Weergaven: 3

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share