Dead Can Dance – Spleen And Ideal

Share

 

 Dead Can Dance - Spleen And Ideal

 

 

 

wikipedia1

 YouTube

 

Discogs

Mijn historie

Deze muziek is voor mij begonnen bij mijn destijds teamgenoot en nog steeds goede vriend. Hij zette dit een keer bij hem thuis op en direct stonden m'n oren op scherp. Dit is even wat anders! Op dat moment heb ik een opmerking gemaakt over de mooie bassen die ik hoorde. Het heeft nog wat jaren geduurd voor ik echt helemaal opging in de muziek van Dead Can Dance, maar nu behoort het tot de hoogtepunten uit de collectie. In 2013 ben ik voor het eerst naar een concert geweest en dat was werkelijk een religieuze ervaring. Zo mooi hoor je het zelden. Wat een pracht! 

Score: ******* **

Dit is waarschijnlijk het best te omschrijven als Gothic muziek, al vind ik dat meer een soort religieus stempel. Uitgesponnen muziek met Oosterse of "Middeleeuwse" ritmes, veel galm en een soort donkere onheilspellende klanken. Het mooie zit voor mij ook in die klanken samen met de stem van vooral Lisa Gerrad. Dit is bij uitstek muziek waarbij de instrumenten ook een groot deel van het verhaal vertellen. En waarom het luisteren naar een 24 bit versie zo'n feest is.

Top 40

Dead Can Dance heeft geen vermeldingen in de Top 40. Het is geen disco of zo het gaat eerder richting klassieke muziek. De tijd dat je hits nodig had om groot te worden was gelukkig voorbij.

1985 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1985

 

- In Londen bepaalt het Hooggerechtshof dat een Engelse draagmoeder haar kind, 'baby Cotton', moet afstaan aan het Amerikaanse echtpaar dat het voor een bedrag van 10.000 dollar heeft 'besteld'.

- Voor het eerst sinds 1963 wordt er weer een Elfstedentocht gereden. Dit gebeurt na weken winterweer. De dooi valt echter net in als de tocht wordt verreden.Evert van Benthem wint de wedstrijdtocht.

- In het Brusselse Heizelstadion komen bij het Heizeldrama 39 mensen om het leven bij de finale van de Europa Cup I tussen Liverpool en Juventus, nadat Engelse fans hun vak zijn binnengedrongen. Uiteindelijk wordt beslist om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Juventus wint nadat Michel Platini een strafschop binnentrapt.

- De 17-jarige ongeplaatste Duitser Boris Becker is de sensationele winnaar van het tennistoernooi van Wimbledon.

- Het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior wordt door Frankrijk tot zinken gebracht, waarbij een opvarende wordt gedood.

- In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt het benefietconcert Live Aid gehouden, met een enorme keur aan pop- en rocksterren. Het is georganiseerd door de Ierse popmuzikant Bob Geldofvanwege de hongersnood in Ethiopië en wereldwijd te zien en horen op televisie en radio.

- Franse en Amerikaanse duikers ontdekken het wrak van de Titanic in de buurt van Newfoundland.
De Bende van Nijvel pleegt brutale overvallen op warenhuizen van Delhaize in Overijse en Eigenbrakel. Op 9 november is een Delhaize-filiaal in Aalst aan de beurt. Zoals steeds worden er in koelen bloede mensen vermoord: er zijn in totaal 16 doden bij genoemde overvallen.

 - Als de Amerikaanse filmster Rock Hudson overlijdt aan Aids, maken zijn lijden en dood veel indruk. Het bestaan en de consequenties van de ziekte Aids dringen steeds meer tot de mensen door.

- Michail Gorbatsjov introduceert zijn politiek van perestrojka, herstructurering.

- Wubbo Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte.

- Minister Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat verricht in een benzinestation bij Geldrop de eerste PIN-betaling in Nederland.

- In de VS wordt voor het eerst een microbe, die met gentechnieken is 'verbouwd', uitgeprobeerd op een stuk land in de vrije buitenlucht. Dit ondanks grote tegenstand bij milieugroeperingen.

 
 
 

- The South African Broadcasting Corporation bans Stevie Wonder's music in response to Wonder dedicating the Oscar he had won the night before to Nelson Mandela.

- The Live Aid concert takes place in Wembley Stadium, London, UK and Philadelphia, USA. The headlining acts at the latter venue included a Led Zeppelin reunion, the first since their 1980 disbandment.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- USA for Africa - We are the world

- Commodores - Nightshift

- Paul Hardcastle - 19

- Benny Neyman - Waarom fluister ik je naam nog

- Nana Mouskouri - Only love

- Tears for Fears - Shout

- Bruce Springsteen - Dancing in the dark

- Madonna - Into the groove

- Bruce Springsteen - I'm on fire

- Elton John - Nikita

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.

- Madonna - Like a virgin

- Dire Straits - Brothers in arms

- Sade - Diamond life

- Sting - The dream of the blue turtles

- U2 - The unforgettable fire

- Alison Moyet - Alf

- Tears for Fears - Songs from the big chair

- Talking Heads - Stop making sense

- Phil Collins - No jacket required

Weergaven: 5

Share
Share