Deep Purple in de HMH (26-1-2006)

Share

Als er een band is met een live reputatie dan is dat Deep Purple, althans voor mij geldt dat zeker. Van welke band zijn er zoveel live opnames uitgebracht als Deep Purple? Ik ken er geen.

Het album "Made In Japan" (1972) is wat mij betreft de defacto standaard voor een live album van een band alleen. Dit album was ook mijn eerste kennismaking met het fenomeen livemuziek. Ik kan rustig zeggen dat het een enorme, misschien wel levensbepalende, indruk gemaakt heeft.

Deep Purple ‎– Made In Japan (1972)
Deep Purple ‎– Made In Japan (1972)

Alleen de hoes al was een kijkje in een wereld van muziek magie. De kleuren, de band en het publiek in combinatie met de muziek lieten een wereld zien waar ik diep van onder de indruk was en wat heel onbereikbaar leek.

Toen voelde het al alsof ik iets definitief gemist had. Dat het een godswonder was dat dit op deze LP vastgelegd was. De harde muziek zelf was best wel wennen, al veranderde dat ook na verloop van tijd. In die tijd is het zaadje voor mijn liefde voor livemuziek gelegd.

Dat ik Deep Purple dan ook zelf uiteindelijk nog een keer live zou kunnen zien, beschouwde ik dan ook als een wonder. Na al die tijd, 35 jaar later, krijg ik de kans om zoiets indrukwekkends zelf te ervaren.

"Highway Star", "Child In Time", "Smoke On The Water", "Space Truckin'", "Black Night", "Speed King", "Strange Kind Of Woman", "Fireball", laat maar komen. Liefst met de meesterlijke zang van Ian Gillan.

Je snapt dat ik met een enorme ingehouden spanning in de HMH zat, hopend ook maar een glimp van die legende op te vangen. Natuurlijk Ian GillanRoger Glover en Ian Paice zijn er nog bij, maar het gitaarwerk van Ritchie Blackmore zal zwaar gemist worden of het allesbepalende orgel van Jon Lord.

Dat ik langzaam naar een teleurstellende avond toe werk zal duidelijk zijn. Oké, uiteindelijk werden er nog 5 nummers van het gewenste repertoire gespeeld. Maar het werden zulke fletse uitvoeringen! Soms moet je herinneringen laten voor wat ze zijn, hadden ze beter helemaal geen oud werk kunnen spelen. Was dat beter geweest?

Ik ben nu een keer bij een optreden van Deep Purple geweest, daar moet ik het mee doen. Zwijmelen moet ik maar doen als ik thuis de muziek opzet met de album hoes in m'n handen.

 

Weergaven: 6

Share
Share