Denk ook aan DSD

Share

Bij het rippen van CD's wordt tegenwoordig meestal voor flac gekozen als bestandsformaat. Na het lossy mp3 tijdperk kiest bijna iedereen nu voor de lossless oplossing, dus voor flac. Dat klinkt heel logisch, bij het afspelen van de flac files zal de rip precies hetzelfde klinken als de CD.

Iedereen die met goede apparatuur wel eens een SACD beluisterd heeft, weet dat het geluid dat dan weergegeven wordt veel beter klinkt dan de gewone CD. Dat wordt toegeschreven aan de DSD-techniek. DSD is wezenlijk anders dan het PCM van flac. Anders gezegd, de techniek achter de CD (en flac) is wezenlijk anders dan die van de SACD (gebruikt DSD).

Afbeeldingsresultaat voor Wolfson WM8741 DAC chipsDe grote denkfout zit er in dat het niet alleen software (de bitstream) is die anders is, het grote verschil is ook dat er andere hardware (chip) nodig is om het DSD-format om te zetten naar analoog geluid. Dit is dus de chip (de DAC) die het digitale signaal omzet naar een analoog signaal. Daarom kunnen lang niet alle streamers DSD-muziek afspelen, de chip in de streamer is er dan niet geschikt voor.

De DSD DAC-techniek die achter het omzetten van het DSD-format zit, is echter superieur aan die van de gangbare PCM DAC-techniek. Eenvoudiger gesteld, het deel van de chip dat DSD af kan spelen klinkt beter dan het deel van de chip die voor het afspelen van flac wordt gebruikt. Er is hoorbaar meer "rust" in het audio beeld. Hoe hoger de frequentie, DSD 2, DSD 4 hoe beter. Het geluid heeft meer definitie en laat meer ruimte/plaatsing in de muziek horen.

Die extra kwaliteit van de DSD DAC kan ook ingezet worden voor normale CD's. Rip de CD niet naar flac, maar direct naar het DSD-formaat en klaar.

Het geluid van de naar DSD geripte CD klinkt zelfs beter dan wanneer de CD via de gewone de CD-speler afgespeeld wordt! Zoveel beter dat ik me afvraag waarom er geen CD-spelers zijn die het CD-signaal naar DSD omzetten en gebruik maken van de kwaliteit van de DSD-chip.

Ondertussen ben ik blij dat ik altijd CD's ben blijven kopen. Al zal iedereen met een grote CD-collectie zich wel even achter de oren krabben. Niet iedereen zal zo gek zijn om zo'n 1000 CD's opnieuw te rippen. Laat staan er voldoende NAS ruimte voor aan te schaffen. 10 TB is een goede start.

Waarmee het geheel wel een beetje elitaire trekjes krijgt. Wie kan zich dit veroorloven? Muziek luisteren is een ongelofelijke fijne hobby, maar als het je in je greep heeft ook een hele dure hobby.

Weergaven: 22

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share