BERICHT VAN “HANZEL”: Dilemma!

Share

19 januari 2019: Dilemma!

Platenbeurs Utrecht
Platenbeurs Utrecht

Tijdens de kerstvakantie besloot ik mijn LP-collectie eens te bekijken. Inmiddels heb toch al weer heel wat LP’s gekocht. De ene LP met meer verhaal dan de andere. Maar allemaal 2e hands. Ik zou geen nieuwe LP’s kopen.

Dit blijkt nergens voor nodig als ik eens per jaar naar de Platenbeurs in Utrecht ga en regelmatig Discogs af struin naar vergeten juweeltjes. Het nieuwe werk koop ik niet, want het meeste is wat mij betreft te streamen via Tidal.

Daarnaast is het nieuwe werk ook regelmatig op de radio te beluisteren. Een enkel keertje ‘verdwaal’ ik in het oerwoud aan internet radiostations.

Focal Kanta
Focal Kanta

Omdat ik een platenspeler actief heb draaien, werd het ook tijd voor nieuwe luidsprekers. Ik heb er eigenlijk de laatste 12 jaar niet echt belangstelling voor gehad. Dat betekent dat ik een "volkomen groentje" ben.

Hoe moest ik dan beginnen? Tibor van Tune Inn in Alkmaar, raadde mij aan om te luisteren naar de nieuwe boxen van Focal: de Kanta. Een briljant klinkende zuil-luidspreker. Een genot om naar te luisteren, volgens Tibor. Voordat ik er eigenlijk naar had geluisterd was ik om. Dit was de box voor mij.

Gelukkig had ik wat muziek mee die ik thuis ook veel draai waardoor ik een zweem van vergelijking had. Tot mijn verbazing vielen ze tegen. Het midden en hoog heb ik denk ik nog nooit zo mooi horen klinken, maar het laag was me niet laag genoeg en stierf ook net te snel weg.

Het tweede setje dat werd aangesloten waren boxen van Sonus Faber. Ik weet niet meer welke, maar deze set klonk prachtig. Van Sonus Faber wil ik nog meer horen.

Lumin D2
Lumin D2

Zowel de Focal als de Sonus Faber heb ik geluisterd met een zeer goede vriend en de Lumin D2 streamer. Dit apparaat staat ook op mijn verlanglijstje omdat de Bluesound Node 2 niet meer voldoet, want hij herkent helaas geen DSD-files.

De Franco Serblin Accordo
De Franco Serblin Accordo

Omdat ik niet over één nacht ijs wil, ben ik een paar weken later naar Hoorn gegaan en heb ik bij ‘Hans Audio’ een paar prachtig ogende boxen beluisterd: De Franco Serblin Accordo.

Het geluid was prima. Deze set staat op dit moment bovenaan mijn verlanglijstje. Ik geef daarbij wel toe dat het ontwerp een grote rol speelt.

Beolab 18
Beolab 18

Juist omdat uiterlijk een grotere rol blijkt te spelen dan ik verwacht had, ga ik ook nog luisteren naar de Beolab 18 van Bang & Olufsen. De belangrijkste reden om deze boxen te beluisteren ligt hem ook aan het feit dat ze ervoor gemaakt zijn om aan de muur te hangen.

Jammer genoeg wordt het meeste geld in dit model gebruikt om er een actieve box van te maken, die ook kan praten met Spotify. En ik wil helemaal niet praten met Spotify.

 

 

 

Tot nu toe is het nog een groot dilemma, maar gelukkig is er de Audio beurs op 9 en 10 maart 2019 in het Afas-stadion te Alkmaar.

Weergaven: 23

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share