“DRAAITAFEL” DINGEN 12-2-2020

Share

Vooraf

Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.

Het verhaal

De tijd die ik aan het beluisteren van muziek heb besteed is gering. Uit die hoek valt niet veel te melden. Wat me bezig houdt is de vraag of er naast NativeDSD en Blue Coast Music nog meer aanbieders zijn van dit soort prachtige DSD opnames.

Het resultaat van de zoektocht valt behoorlijk tegen. Tussen de vele hits op Google heb ik maar een handvol echte aanbieders gevonden. HDtracks biedt DSD aan, maar ook allerlei andere formaten.

HDtracks lijkt DSD meer aan te bieden vanuit een SACD aanbod en niet zozeer vanuit een DSD opname filosofie. Al is de hele catalogus (o.a. Sara K.) van het label Chesky ook opgenomen in het aanbod.

Channel Classics Records is er ook een en is gelieerd aan NativeDSD. De muziek is verkrijgbaar van DSD tot mp3.

Ook Pentatone biedt DSD aan, maar dan als een ISO image. Op die manier kunnen ze gapless playback bieden en dus de mogelijk hinderlijke click voorkomen tussen 2 DSD nummers.

Merging + Clock
Merging + Clock

Een bekende DSD aanbieder voor mij is "The Spirit of Turtle". Daar heb ik al eens fantastische opnames van gehoord op dAudio en Merging apparatuur. Een andere is "Studio van Schuppen", zij zijn niet bekend bij mij, maar gebruiken ook Merging apparatuur.

De laatste, TRPTK, is een vrij grote partij, met een catalogus van een behoorlijk aantal artiesten. Ook bij TRPTK zijn Merging spullen aanwezig in de studio!

Samenvattend bieden de meeste sites DSD-opnames aan op kleine schaal en zijn ze vooral klassiek georiënteerd.

Ik kom redelijk veel Nederlandse partijen tegen op Google. De VS en Japan ontbreken zo'n beetje. Dat zal de invloed van Google zijn, maar ik heb er echt wel wat moeite in gestoken.

Toch een conclusie: Nederland lijkt ook een marktleider te zijn in hoogstaande opnames. Oké, dat is kort door de bocht, maar tot aan de bocht zie ik niets anders. Extra vangst is dat Merging als technologie leverancier erg groot is in deze wereld. 

Ik kan alleen nog toevoegen dat de absolute top ervaring qua geluidsreproductie plaats vond met Merging + Clock. Als er ooit nog eens een ton aan euro's zomaar op mijn/onze deurmat valt, dan is een Merging installatie de eerste aanschaf, zonder twijfel.

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Jack Broadbent - Moonshine BlueJack Broadbent - Moonshine Blue:

De muziek van Jack Broadbent begint een lichtend baken te worden. Een enorm fijn teken dat er nog steeds artiesten zijn die zich ontwikkelen tot een groots vertegenwoordiger van de blues gitaristen.

Niet alleen het spelen van de slidegitaar gaat Jack Broadbent goed af, hij schrijft ook nog eens zijn eigen muziek. Hij laat z'n gemoed spreken door z'n muziek en zet daar een vette streep onder met z'n gitaarspel.

Elke song, het gitaarspel, de heerlijke zang, de teksten, dit is genieten op alle fronten. Maar de toverformule voor mij is de gitaar. Het gitaarspel maakt dit een top album.

Daarbij kan Jack Broadbent deze muziek ook nog eens met verve live neerzetten. Het album "Trail Of Tears" is daar een goed voorbeeld van. De sfeer die al met ruime mate op "Moonshine Blue" te horen is krijgt live nog een extra laag.

De aanbeveling lichtend baken is niet overdreven. Als het leven als beroemde muzikant hem niet al te zeer in z'n greep krijgt kunnen we van Jack Broadbent nog heel verwachten.

Weergaven: 3

Share