“DRAAITAFEL” DINGEN 16-10-2019

Share

Vooraf

Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.

Het verhaal

Helaas en ook gelukkig is het een week zonder echte muziekopwinding geweest. Even rust is ook lekker. De "US + THEM" film trilt nog wat na en daarnaast zijn de voorbereidingen op een muziekavond met m'n team gestart. Ondertussen gaat de routine van wekelijks een nieuwe lijst starten bijna moeiteloos door.

Het meest opwindende is dat er ook deze week weer mooie muziek te ontdekken was. Hoewel de behoefte aan her-afspelen van bewezen mooie muziek zeker bestaat, is de drang om nieuwe mooie muziek te ontdekken een net zo'n grote kracht. Ook daarin zijn weken en weekenden waarin niets gepland staat een zegen. Dan is de balans goed te bewaren tussen oude bekende muziek en nieuwe onontdekte muziek.

Silent Angel Bonn ethernetswitch
Silent Angel Bonn ethernetswitch

Het kritische oor voor de muziekweergave is wel weer even gespitst door een artikel over de Silent Angel Bonn ethernetswitch in het NHD. Een High-End audio network-switch.

Als de artikelen niet allemaal door dezelfde persoon geschreven zijn, of er sprake is van betaalde reviews, moet er een waarneembaar verschil in het luistergenot zijn voor de streamers onder ons. Lexicom en hifi.nl hebben er ook een artikel aan gewijd. De prijs, zo'n € 400,-, is als je het vergelijkt met andere producten, min of meer acceptabel.

Ook dit apparaat is dus naar de hebbedingen boodschappen backlog verhuisd. Daarmee de opwinding kanaliserend en impulsieve inkopen voorkomend. "Life goes on, day after day" gaat er door m'n hoofd. Een onuitwisbaar stukje tekst uit "Ferry Cross The Mersey" van ooit Gerry & the Pacemakers. Een mooie tekst die even bij m'n gevoel past.

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Neil Campbell - Last Year's News:

De album titel "Last Year's News" is net zo misleidend als de muziek van Neil Campbell op het eerste gehoor is. In mijn geval komen flarden van de muziek voorbij in een shuffle en dienen zich zo in m'n gemoed vast te zetten.

Niets daarvan klinkt als oud nieuws. Ik hoorde mooi gitaarspel in wat vreemde composities. Iets nieuws neerzetten is natuurlijk te waarderen, er kan alleen meer tijd nodig zijn om het te bevatten.

Dat gebeurde uiteindelijk en als je dan het hele album tot je neemt ervaar je een soort openbaring. Dan zit er lijn in de muziek. Is die vreemde muziek een onderdeel van een mooi geheel.

Hoe bevredigend is het dan, als dat wat je voelt bevestigd wordt door de begeleidende tekst bij het album op Bandcamp. Dat is toch iets goeds in de opzet van Bandcamp, die "liner notes" die je normaal vond op LP's. Daarmee kan je de beleving van de muziek versterken.

Terug naar deze fijnzinnige instrumentale gitaarmuziek. Ik zie stukken hiervan zo gebruikt worden in films of televisieseries. In het plat getreden pad van de akoestische gitaarmuziek is Neil Campbell toch in staat als eigen en herkenbaar over te komen. Het vreemde in de muziek van Neil Campbell is inmiddels van een vage vlek omgevormd naar een mooi silhouet.

Weergaven: 2

Share