Draaitafel Dingen 16-9-2020

Share

Vooraf

Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.

De dingen, het verhaal

Het kon niet overtuigender tot uiting komen dan met het aansluiten van m'n streamer aan een glasvezelkabel.

Al diverse keren heb ik een pleidooi gehouden voor de bronnen van de muziek als het om het presteren van de stereo installatie gaat. De LP moet bijvoorbeeld een goede persing zijn, de CD moet schoon zijn en zonder krassen en voor de streamer moet het formaat van de muziek en de kwaliteit van de data die aan de streamer aangeboden wordt van de hoogste kwaliteit zijn.

Hoewel dol op CD's speel ik die voornamelijk af in geripte vorm, als data pakketjes van de NAS afkomstig, via de streamer. Deze bron moet voor mij dus absoluut in orde zijn om de muziek in alle details te kunnen beluisteren. Het idee van een glasvezelkabel als netwerk tussen de NAS en de streamer speelde daarom al lang door m'n hoofd. De recente positieve uitingen van Jaap Veenstra van Alpha Audio hebben me uiteindelijk ook tot daden aangezet.

De glasvezelkabel ligt nu vanaf de meterkast tot aan de Lumin streamer. Daar wordt er via de converter weer gewoon ethernet van gemaakt met een goede CAT 7 ethernet kabel. De voeding van de converter is op de schone netspanning van de Dynavox 7000 aangesloten. Een alternatief hiervoor is een Sbooster voeding.

Ik wilde eerst testen of de verbinding wel ging werken en had alles nog los hangen en de glasvezelkabel liep nog dwars door de kamer, maar toen ik de laatste stekker van de glasvezelkabel in de converter stopte ging direct de hemel open.

De streamer speelde meteen verder waar deze gebleven was en leek haast blij te zijn met deze nieuwe schone datastroom. Nog voordat ik er voor ging zitten was direct hoorbaar dat de klank van de muziek mooier geworden was.

Inmiddels heb ik vele samples langs laten komen om echt een goed beeld te krijgen wat deze verandering voor mijn muziek betekent. Kort samengevat heb ik een dikke € 200 euro geïnvesteerd en er voor zo'n 10 mile aan geluid bijgekregen.

Het geluid is hoorbaar schoner waardoor de klanken allemaal zuiverder zijn. Vooral het midden en hoog profiteert daar enorm van. De muziek lijkt een stap naar voren gedaan te hebben, de instrumenten zijn los gekomen uit de achtergrond en staan meer in de ruimte.

De hele set klinkt nu als een set waar ik voor ga zitten op een audioshow om de kwaliteit even goed tot me door te laten dringen. Dat gaat nu een stuk moeilijker worden op die shows.

De beste sets waren altijd de sets die een gewone CD opzetten en die ze dan konden laten klinken als een high res opname. Die verbetering is thuis met een glasvezelkabel aan m'n streamer gerealiseerd. De gewone CD's kunnen nu ook heel, heel goed klinken. High res doet daar nog een schepje bovenop, maar de basis is nu van een blijmakend niveau.

Wat me weer terugbrengt bij de bron. De bron moet op orde zijn, iedereen die streamt zou dat als uitganspunt met een glasvezelkabel moeten doen. Had ik het maar jaren eerder gedaan!

P.S.: O ja, m'n streamer klinkt nu dus echt beter dan m'n SACD-speler. De streamer zal een betere DAC aan boord hebben, maar er is nog een verschil. Als ik een CD rip doe ik dat niet naar flac, maar naar dsf 128, naar DSD dus. Losless blijft losless, maar bij het afspelen van de DSD-files gebruikt een DAC een andere techniek dan voor PCM (flac).

Weergaven: 3

Share