“DRAAITAFEL” DINGEN 2-10-2019

Share

Vooraf

Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.

Het verhaal

Deze week is het X-FI tijd en mag het publiek kennis nemen van en zich laven aan de nieuwe producten uit het consumenten audio veld. De show in Veldoven is zo groot dat een middag eigenlijk te kort is, maar aan de andere kant is de trek om nog meer te horen of te zien na een paar uur wel weg. Het absorberen kent z'n grenzen.

Tesi 242 opstelling
Tesi 242 opstelling

Direct bij binnenkomst lopen we tegen de plek aan waar 242 speakers uit de Tesi series, geplaatst op de dempers van IsoAcoustics, getoond worden.

De miniscule boxjes met subwoofer presteren indrukwekkend door de ontkoppeling met de omgeving en zijn ook nog eens zéér betaalbaar (€ 900 per set + € 200 voor de ISO-130 van IsoAcoustics). Wat een mooie set voor een relatief klein budget! 

dAudio opstelling
dAudio opstelling

Zo zijn we ook al snel bij de ruimte van dAudio. De nieuwe speakers S2 en M2 staan klaar om gehoord te worden. Met het geluid van de open dipool dAudio speakers zit het meer dan goed, ze staan wat mij betreft in dit prijssegment (tot +/- €10.000 per set) zelfs onbedreigd bovenaan.

Het uiterlijk was tot nu toe alleen niet echtgenoot vriendelijk en daar is met de S2 en M2 een eind aan gekomen. Ze passen naar mijn idee in elke huiskamer om daar puur geluidsgeluk neer te zetten.

M'n zeer gewaardeerde collega, die dAudio nog niet gehoord had, was meteen onder de indruk van de M2. Altijd fijn om in je ideeën bevestigd te worden. Dit setje is dus een hele serieuze opvolger voor m'n oude Dynaudio Confidence's.

Avantgarde Acoustic opstelling
Avantgarde Acoustic opstelling

Al behoorlijk verwend kwamen we vervolgens bij Avantgarde Acoustic binnen. Daar stonden de Duo XD te pronken met hun grote toeters (circa € 30.000,- per set). Wat een imposant gezicht en wat een imposant geluid! The Wall van Pink Floyd werd opgezet en het klonk alsof ik de muziek voor het eerst hoorde. Die ervaring was ongelofelijk. Met een gevoel van puur geluk zijn we na afloop de gang opgelopen. Hier moet je even van bijkomen.

Townshend presentatie
Townshend presentatie

We waren nu eigenlijk al verzadigd, liepen zogezegd met een volgegeten muziekbuik verder. Gelukkig konden we op dat moment aansluiten bij de presentatie van Townshend om te horen waarom spikes de deur uit kunnen en trillingsdempers juist wel gaan helpen.

Ik vond het verhaal wederom overtuigend. Echt, als je nog spikes hebt, doe jezelf niet tekort. Zet je speakers op dempers voor echte ontkoppeling. Dat kan ook voor een paar tientjes, je hoeft niet volledig seismisch ontkoppeld te zijn zoals met de dure Townshend plateaus.

Tot zover de hoogtepunten van de X-FI. Gelukkig bleek bij thuiskomst wederom dat het daar ook prima voor elkaar is. Toch is de thrill van zo'n beurs wel verslavend. Op naar een volgende beurs waar de nieuwe Confidence speakers staan van Dynaudio. Die worden bepalend voor mijn toekomstige speakers.

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Antonio Forcione Quartet ‎– In concert:

Kort na elkaar hebben 4 Antonio Forcione albums de "Draaitafel" gesierd: "Ghetto Paradise", "Live!", "Heartplay" en "In concert". Ik pik er maar 1 uit om te bespreken, want ze zijn alle 4 zeer goed.

De Italiaan Antonio Forcione heeft al een heel oeuvre aan albums bij elkaar gespeeld en ik ben daar ergens middenin binnengevallen. Zowel in de studio als live op het podium klinkt de muziek als een klok. De liveopnames zijn zelfs uitzonderlijk goed gelukt.

De instrumenten staan mooi in het klankbeeld, klinken voorbeeldig en als geheel wordt er een betrokken sfeer neergezet. Je voelt dat de band samen met het publiek geniet van de muziek. Ook dat is een bijzondere kwaliteit.

De muziek hangt tegen jazz aan, heeft folk elementen, maar ook die van moderne klassieke muziek of wereld muziek. Het is een grote smeltkroes van prachtig gecombineerde stijlen.

Gezien de vele prijzen en samenwerkingen met vele artiesten is de waardering voor de muziek en de artiest breed. Ik heb nog geen tegenvallend album gehoord. Deze review is dus eigenlijk een aanbeveling van Antonio Forcione als muzikant.

Weergaven: 13

Share