Earth & Fire in de Rode Leeuw in Ursem (22 januari 1978)

Share

Earth & Fire - Gate To Infinity
Earth & Fire - Gate To Infinity

Sinds het begin van de vriendschap met "Hanzel" in 1977, is de waardering voor Earth & Fire stevig aangewakkerd. In dat jaar hebben we Earth & Fire regelmatig gedraaid, vooral na het uitkomen van "Gate To Infinity" eind 1977.

Het ging zelfs zo ver dat we de kroegen in de buurt langs gingen of ze nog oude singles hadden. We hoopten dan een single van Earth & Fire tegen te komen die met name "Hanzel" nog niet had. Zelf had ik het eigenlijk niet zo op singles, maar ben op die manier toch in het bezit gekomen van een paar.

Een van mijn Earth & Fire singles: What Difference Does It Make
Een van mijn Earth & Fire singles: What Difference Does It Make

Voor concerten was je op de grote kroegen in de Westfriesland aangewezen. Of Troll in Hoorn, maar daar is Earth & Fire volgens mij nooit geweest.


Update 10-9-2018 uit de Earth and Fire Facebook groep: Johan MeijerDe Troll ....... ik kan je beloven dat ze daar wel een paar keer opgetreden hebben in de vroege 70's ..........ik was er bij !!)

Update 10-6-2020: Op de earthandfire.nl site zijn veel optredens toegevoegd. In hoorn staat er 1 in op 9 juni 1972, helaas zonder locatie, maar dat zal waarschijnlijk Troll zijn geweest.

Onze vreugde was in ieder geval groot toen Earth & Fire naar Ursem zou komen. Met een uur fietsen moest dat lukken. "Hanzel" regelde de kaartjes voor die avond in de "Rode Leeuw".

De grote avond kwam en we hebben de "Rode Leeuw" al fietsend bereikt. Ik vond het best ongemakkelijk om als totaal vreemde zo'n buurtkroeg binnen te stappen, maar gelukkig waren we met z'n tweeën. Binnen was een karakteristieke dorpszaal waar er zo veel van zijn. Dat voelde wel vertrouwd.

Van "Vrienden van Angela Groothuizen": The Howling Hurricanes
Van "Vrienden van Angela Groothuizen": The Howling Hurricanes

In die tijd ging ik vooral naar coverbands zoals b.v. de Howling Hurricanes (1x ook met Angela Groothuizen als zangeres). Dat vond ik prachtig, al die mooie nummers van Deep Purple, Status Quo, Led Zeppelin, Rolling Stones of de Beatles live gespeeld. Dat was m'n referentie ten aanzien van Earth & Fire. Ik ging er van uit dat Earth & Fire minstens net zo veel werk zou maken van het reproduceren van hun muziek als een coverband. Nee dus.

Het geluid wat de zaal in kwam was redelijk slecht, de nummers werden anders gespeeld en er sprak niet veel gedrevenheid uit het optreden. Aan show deed de band sowieso niet, een paar spotlights en dat was het wel.

Van Earthandfire.nl: Earth & Fire live.
Van Earthandfire.nl: Earth & Fire live.

Toch was ik na afloop heel blij met wat ik wel had meegemaakt. Af en toe kwam de glorie van de muziek tevoorschijn uit het akoestische drama. Veel van de oude nummers werden gespeeld en natuurlijk ook de prachtige nieuwe muziek van "Gate To Infinity". Ik had Jerney van dichtbij mogen zien en wist nu hoe het was, Earth & Fire live. Die droom was waarheid geworden.

Hoewel het niet zo perfect was als ik gehoopt had gingen we samen heel tevreden weer op de fiets terug naar Hoorn.

Weergaven: 9

Share

2 gedachten over “Earth & Fire in de Rode Leeuw in Ursem (22 januari 1978)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share