Eberhard Schoener – Video Magic

Share

 

 

Eberhard Schoener - Video Magic

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Ook dit is weer een geschenk van "Super Clean Dream Machine".  Een jaar na de uitgave van de LP had ik het programma met Eberhard Schoener, zoals ik zoveel mogelijk deed, opgenomen.

Ik heb de LP op een goed moment gekocht en liet hem thuis trots aan mijn vrienden horen. De naam Eberhard Schoener ging al een tijdje rond vanwege het verwerken van het geluid van een video spelletje. De vraag was of dit nu die LP was?

Ik ben er nog steeds niet uit maar de eerste tonen van "Video Magic" maken en maakten veel indruk. De LP opent namelijk met de start/landing van een groot vliegtuig wat overgaat in een hele hoge pieptoon.

Met onze beperkte middelen waren we altijd bezig met de kwaliteit van het geluid dat onze stereo set produceerde en dit geluid leek wel een goede tester daarvan. Het piepte behoorlijk, maar de teleurstelling bleef, de set was niet beter dan hij was.

De faam van de LP bleef. Mede door de samenwerking met leden van de Police. Sting zingt en Andy Summers doet gitaar.

Gek genoeg is Sting zelf heel zwijgzaam over deze samenwerking, hij komt bijvoorbeeld niet voor in z'n biografie "Broken Music" en ook in documentaires wordt er niet over gesproken.

Score: ******* **

En dat is raar want ze mogen heel trots zijn op deze plaat en Eberhard Schoener is niet de minste, dus je hoeft je er niet voor te schamen.

De aanpak van de LP is als een gewone pop LP, 9 nummers, drum gitaar en zang. Elk nummer heeft een redelijk standaard opbouw, maar daar overheen is de inbreng van Eberhard Schoener die het geheel uniek maakt.

Veel geluiden uit het dagelijkse leven worden ingezet als intro of gebruikt als wat nu een sample heet. De synthesizer als drum computer ("Why Don't You Answer") is misschien wel door Eberhard Schoener uitgevonden.

Op de begeleidende tekst van de CD "Trance Formation" is b.v. te lezen dat Giorgio Moroder dit effect van een Technicus van Eberhard Schoener gekregen heeft en er niet veel later enorme hit met Donna Summer "I Feel Love" mee heeft.

Wat ik maar aan wil geven is dat er grenzen verlegd worden en dat dit een plaat vol vernieuwing is. Lang niet alles van Eberhard Schoener is daardoor even verteerbaar, maar deze LP zeker wel.

De weg die Sting nu als artiest ingeslagen is kan je al horen op deze plaat. Althans dat is de link die ik leg als ik "San Francisco Waitress" hoor. En dan beland je zomaar bij het nummer "Code-Word Elvis" waardoor alles wat ik hiervoor zeg weer ontzenuwd wordt. Een ballade, gezongen door Sting, lijkt recht uit z'n hart te komen en misschien ook autobiografisch te zijn (voor Sting)?

De waardering voor Eberhart Schoener is in ieder geval definitief sinds de aanschaf van deze LP en hoe jammer is het dan dat er zo weinig op CD te verkrijgen is. Dit vind ik echt om te vloeken! (Ik ben dus geen vinyl liefhebber, ... ruis, ... kraken en tikken, als ik een knapperend houtvuurtje wil horen zet ik de haard wel aan.)

Top 40

Neeee! Het leuke van met dit blog bezig zijn is dat internet zo veel informatie bevat die in vroeger tijden niet bereikbaar was. Heb ik net toch maar uitgevonden dat "Code-Word Elvis" een single is geweest. Wat mij betreft een dikke hit, maar ja dat zegt dus niks. Ik heb nog nooit een nieuwe single gekocht.

1978 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1978 of https://en.wikipedia.org/wiki/1978

 

- In de finale van het WK voetbal verliest het Nederland s elftal met 3-1 van gastland Argentinië. Bij een stand van 1-1 in de laatste minuut van de reguliere speeltijd treft Rob Rensenbrink de paal.

- Voor het eerst wordt in De Kuip een popconcert gehouden. Ruim 50.000 fans zijn getuige van het optreden van Bob Dylan, die zijn eerste Europese tournee maakt.

- De Franse wielrenner Bernard Hinault wint de Ronde van Frankrijk, de Nederlander Gerrie Knetemann de slotrit op de Champs-Elysées.

- Gerrie Knetemann wordt op de Nürburgring wereldkampioen wielrennen.

- De Camp Davidakkoorden tussen Egypte en Israël worden gesloten.

- Johan Cruijff speelt zijn laatste wedstrijd met Ajax tegen Bayern München en verliest met 8-0.

- Nederland wordt getroffen door zware sneeuwstormen die een ongekende chaos veroorzaken. Vooral de provincies Groningen, Drenthe en Friesland krijgen opgewaaide hopen sneeuw die soms meters hoog zijn, terwijl het in Zuid-Nederland tegelijkertijd regent bij temperaturen van +10 °C, maar ook daar gaat het later sneeuwen.

 

- Elton John appears as the guest star on The Muppet Show.

- Barry Gibb becomes the only songwriter in history to have written 4 consecutive #1 singles on Billboard's Hot 100 Chart.

- Thin Lizzy officially announces that Gary Moore has replaced Brian Robertson on guitar.

- The Who drummer Keith Moon dies in a central London flat after a prescription drug overdose at the age of 32.

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Soundtrack - Saturday night fever

- Soundtrack - Grease

- Gerry Rafferty - City to city

- ABBA - The album

- Tol Hansse - Moet niet zeuren!

- Jeff Wayne - Musical version of "The war of the worlds"

- Kate Bush - The kick inside

- Santana - Moonflower

- Fischer Chöre - De 20 grootste successen

- Dire Straits - Dire Straits

Weergaven: 1

Share
Share