Flairck in de schouwburg in Den Helder (20-9-1980)

Share

Flairck - Variaties Op Een Dame
Flairck - Variaties Op Een Dame

1978 was een topjaar voor muziek, het jaar dat ook "Variaties Op Een Dame" van Flairck uitkwam. M'n oorspronkelijke Top 40 oriëntatie was al zo goed als verdwenen. Met m'n transistor radio onder m'n kussen luisterde ik 's avonds de radioprogramma's af met interessante muziek. Toen daar ook Flairck voorbij kwam was ik meteen enthousiast. Dat is een leuke vorm van klassieke muziek! Flairck was wat mij betreft meteen gevestigd.

Flairck - Gevecht Met De Engel
Flairck - Gevecht Met De Engel

Ruim een jaar ging voorbij en ik had er nooit bij stil gestaan dat je de muziek van Flairck ook live zou kunnen zien. Eén van de jongens uit onze vrienden/muziekgroep kwam met het idee om naar een optreden in de schouwburg in Den Helder te gaan. Het nieuwe album "Gevecht Met De Engel" was uit, dus alle reden om dat te gaan ontdekken. Volgens mij waren we met z'n drieën.

De schouwburg van Hoorn kende ik wel een beetje, maar ik kon me weinig van een muziek optreden in een schouwburg voorstellen. Pinkpop was vooral m'n referentie en een aantal kroegoptredens. Toen we daar netjes op de juiste stoel gingen zitten voelde ik me heel braaf en bereidde ik me voor op een avondje netjes en aangepast doen. Klappen als het moment daar was.

Met de opkomst op het toneel werd meteen de toon gezet. Als ik het me goed herinner kwamen ze, terwijl ze muziek maakten, één voor één min of meer dansend het toneel op. Het was duidelijk, dit zou geen stijve formele avond worden, dit was spelen met klassieke muziek.

Tot m'n verbazing werd daar luidkeels en met enthousiasme op gereageerd. Volgde er na elk nummer een uitbundig applaus en was er in de zaal een soort van feeststemming.

De muziek was geweldig, de uitvoering nog beter en de speelvreugde heel aanstekelijk. Wat een heerlijke avond moderne klassieke muziek hebben we gehad! De twee albums werden bijna in z'n geheel gespeeld en de vonken vlogen er van af.

Dit was iets volkomen nieuws, bedacht door conservatorium studenten en inmiddels tot een succesconcept uitgewerkt. Met eigen composities en veel lef om het op een eigen manier ten gehore te brengen. Geweldig!

Het mag inmiddels duidelijk zijn, deze avond staat heel hoog genoteerd in de ranglijst van mooiste concerten.

Weergaven: 4

Share
Share