Gorillaz – Gorillaz

Share

 

 Gorillaz - Gorillaz

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Die is begonnen met het zien van de ongelofelijk coole clips van "Clint Eastwood" en "19-2000". De muziek was natuurlijk deel van het plezier, maar het kwam pas een jaar later bij me op dat er misschien meer was. Volgens mij door een opmerking van een van de kinderen.

Er bleek dus meer te zijn. Een heel album vol geniale nummers. En wat voor nummers, de stijl is niet de muziek waar ik normaal gesproken warm van wordt.

Misschien ligt het aan de mix van stijlen? Hier heb ik wat hulp van Wikipedia nodig, want daar staat een opsomming die ik niet kan verzinnen: "Throughout the album, the band experiments with many combinations of a variety of musical genres including rocktrip hoprap rockart rock,  Britpop,  hip hop,  dub,  reggae, latinpsychedelia, and punk rock". Waar haalt Damon Albarn het allemaal vandaan?

Score: ******* ***

De muziek is een nieuw terrein voor me, maar toch krijg je bij het beluisteren erg het gevoel van dat hier een genius achter zit. Zo ongewoon, maar toch mooi, zo origineel maar niet te afwijkend.

De zang van Damon Albarn is daarbij ook een groot facet. Daar gaat een bijzondere zeggingskracht van uit.

Daarnaast is er veel inbreng van andere artiesten die naadloos opgaan in de nummers. Het nummer "Latin Simone (¿Qué Pasa Contigo?)" met Ibrahim Ferrer moet ik dan ook noemen. Dat is zo apart. Dit nummer is een muzikale magneet, elke keer als ik dit hoor is het van "Huh, wat gebeurt hier?". Het zuigt je er in en laat je aan het eind weer los, je wezenloos achterlatend.

Nog zo'n staaltje is "M1 A1", het nummer wat m'n jongste dochter de stuipen op het lijf heeft gejaagd doordat ze midden in de nacht met het geroep wakker werd. Wie verzint zo iets?

En zo kan  ik bij elk nummer doorgaan. Dat is de muziek, maar de virtuele band is nog een ander ding aan deze plaat. De karakters zijn prachtig de beelden super cool. Hier is iets heel bijzonders gemaakt, heel uniek.

Top 40

Toch maar een 27e positie als hooste notering voor "Clint Eastwood" en "19-2000" doet het nog minder. Shame on Holland!!!!

2001 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2001

 

- Nederland beleeft een primeur als de wet van kracht wordt die het huwelijk tussen twee personen van gelijk geslacht, in de volksmond ook wel het homohuwelijk genoemd, mogelijk maakt. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verbindt als ambtenaar van de burgerlijke stand vier homoparen in de echt.

- Met een Russische raket wordt de Amerikaanse zakenman Dennis Tito als eerste ruimtetoerist gelanceerd. Hij blijft 8 dagen in de ruimte.

- Herman Brood pleegt op 54-jarige leeftijd zelfmoord door van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen.

- De handel op Wall Street wordt hernomen na 4 dagen sluiting - De Dow Jones-index zakt met ongeveer 650 punten.

- Begin van de tribunalen rond de volkerenmoord in Rwanda.

 
 

 

- Apple Inc. introduces the iTunes media player.

- Original Zombies lead singer Colin Blunstone and keyboardist Rod Argent reunite for a two-part performance at London's Jazz Cafe, the first time the two had performed together in over 30 years.

- The September 11 attacks result in the cancellation or postponement of many musical events, due to the halting of many commercial flights and the somber mood of communities around the world. MTV and VH1 suspend regular programming to carry a newsfeed from CBS, and the 2001 Latin Grammy Awards broadcast is canceled. Sting, who had planned to stream a performance in Italy on the Internet, reduces the Webcast to one song, "Fragile".The MuchMusic Video Awards scheduled for September 23 are also canceled.

- Clear Channel Communications issues a controversial memorandum to its radio stations containing a list of 165 songs considered "lyrically questionable" in the aftermath of the September 11 attacks. The list includes "Knockin' on Heaven's Door", all songs byRage Against the Machine and John Lennon's "Imagine".

- The first iPod is released by Apple Inc.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Starmaker - Damn (I Think I Love You)

- Kylie Minogue - Can't Get You Out Of My Head

- Alicia Keys - Fallin'

- Shaggy feat. RikRok - It Wasn't Me

- Def Rhymz - Puf / Schudden

- Shaggy feat. Rayvon - Angel

- One Day Fly - I Wanna Be A One Day Fly

- Atomic Kitten - Whole Again

- De Poema's - Zij Maakt Het Verschil

- Christina AguileraP!nkLil' Kim & Mýa - Lady Marmalade

 

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- K-otic - Bulletproof

- Alessandro Safina - Insieme A Te

- Anastacia - Not That Kind

- Destiny's Child - Survivor

- K3 - Alle Kleuren

- Andrea Bocelli - Cieli di Toscana

- U2 - All That You Can't Leave Behind

- Live - V

- Twarres - Stream

- Mark Knopfler - Sailing To Philadelphia

Weergaven: 5

Share
Share