Grice – Propeller

Share

 

 

Grice - Propeller

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Dit album ben ik in 2015 gaan beluisteren nadat ik Grice als artiest had ontdekt door het album "Alexandrine".

Zoals dat in 2016 inmiddels gaat komt de muziek dan in de playlist te staan en is de muziek van "Propeller" inmiddels heel vaak langs gekomen. Meestal ook met de gedachte dat ik nog eens tijd moet vinden om het in de bespreek lijst van 2012 op te nemen.

De wekelijkse routine van CD-SCORE zit dit soort extra's nog wel eens in de weg omdat het al lastig genoeg is om dit vol te houden. Gelukkig haal ik er ook heel veel plezier uit. Nu komt het er dus toch van op mooie hang zondagmiddag thuis.

Score: ******* **

Ik vind dit kortweg prachtig, ik snap niet dat deze muziek onder de radar is gebleven in 2012. Ook de opvolger "Alexandrine" verdient veel meer aandacht. De stem van Grice Peters is een van de prettigste van dit moment. De elegantie van de muziek, de sfeer, de instrumenten en hoe ze klinken. Het is allemaal super mooi. Als ik de wiki lees is die waardering er kennelijk wel bij de critici, maar ontbreekt de bekendheid nog.

Wat kan die bekendheid dan nog in de weg staan, de composities? In dit geval zeker niet, die zijn de basis van deze pracht. Het zijn geen catchy beat-based popnummers, maar meer verhalend en altijd met een opbouw, een samenstelling waardoor ieder nummer anders is.

Door het verbeelden van de bouwsels door Grice en niet te vergeten zijn top muzikanten, wordt elk nummer een schitterend geheel. Een vast onderdeel is de "gesluimerde" trompet. (Ik ken het geluid goed van Jon Hassel, op de Bandcamp informatie worden 2 trompettisten genoemd, Jerri Hart en Luca Calabrese.) Er is ook de karakteristieke percussie à la Steve Jansen, dat kan ook niet stuk. Alleen al door die ingrediënten is het super mooi en er is nog zo veel meer om van te genieten. Dit is beauty all over!!!

Top 40

 Nee, de single "Highly Strung" is in de Top 40 niet bekend als nummer van Grice. Jammer.

2012 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2012

 

- Prins Friso raakte op 17 februari in coma na een skiongeluk in het Oostenrijkse Lech.

- In Londen werden de Olympische Zomerspelen gehouden.

- De Amerikaanse presidentsverkiezingen waarbij Barack Obama op 6 november werd herkozen.

- Het 2012-fenomeen; sommige mensen zagen in de Mayakalender het bewijs dat eind 2012 de wereld zou vergaan.

- De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) meldt de ontdekking van Metslawier-zuid, het grootste gasveld op land sinds 1995.

- De prijs van benzine evenaart in Nederland het hoogste niveau ooit. De adviesprijs van benzine is 1,757 euro per liter. De prijs in Nederland ligt daarmee 10 tot 20 cent hoger dan in de buurlanden.

- Verschillende websites, waaronder de Engelstalige Wikipedia, worden vierentwintig uur platgelegd uit protest tegen twee Amerikaanse wetsvoorstellen met betrekking tot internetpiraterij, bekend onder de namen SOPA en PIPA.

- Laura Dekker komt na 518 dagen aan op Sint Maarten na een zeilreis rondom de wereld. Ze is hierdoor de jongste solo-zeiler ooit die de wereld rondgezeild is.

- De Nederlandse banken schakelen voor overschrijvingen volledig over op SEPA.

- Het in 2006 opgerichte sociale netwerk Twitter heeft sinds vandaag een half miljard accounts.

- De App Store van het Amerikaanse technologieconcern Apple bereikt de mijlpaal van 25 miljard gedownloade apps sinds de opening in 2008.

- De eerste Nederlandse Apple Store opent in Amsterdam.

- Het gratis Nederlandse dagblad De Pers brengt zijn laatste editie uit. Dit vanwege structureel tegenvallende advertentie-inkomsten.

- UNESCO maakt bekend dat het scheepswrak van de Titanic op de Werelderfgoedlijst komt. Het schip is deze maand precies honderd jaar geleden gezonken.

- Op het Foundation Fighting Blindness event in San Francisco wordt het eerste testmodel van Google Glass gepresenteerd.

- Onderzoekers van de TU-Delft melden de waarneming van een nieuw deeltje. Het betreft het al in 1937 door de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana uit dekwantummechanica voorspelde elementaire Majorana-deeltje.

- Japanse wetenschappers slagen erin op een kale muis levend mensenhaar te laten groeien met haarstamcellen die onder de huid van de muis werdengetransplanteerd.

- De wietpas wordt ingevoerd in de Nederlandse provincies ZeelandLimburg en Noord-Brabant. Hierdoor neemt de overlast van straatdealers direct toe.

- De SpaceX Dragon plonst in de Grote Oceaan en keert zo, als eerste commerciële ruimtevaartuig, terug op aarde na een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS.

- Het diamanten regeringsjubileum van de Britse koningin Elizabeth wordt groots gevierd met een vlootschouw van meer dan duizend boten op de Theems. De vorstin viert dat ze zestig jaar staatshoofd is.

- André Kuipers keert terug op aarde na een verblijf van ruim een half jaar in de ruimte.

- Het Mars Science Laboratory landt op de planeet Mars omstreeks 7:30 uur Nederlandse tijd.

- Het vermeende Facebook-feest Project X Haren in het Groningse Haren ontaardt in chaos en rellen.

 

Weergaven: 16

Share
Share