Gruppo Sportivo in Troll in Hoorn (1979)

Share

Nu ik net naar een optreden van Gruppo Sportivo (mei 2018) ben geweest kom ik er achter dat m'n eerste optreden van Gruppo Sportivo nog niet op CD-SCORE staat. Daar moet dus snel wat aan gedaan worden.

Troll op Facebook: Hoorn van Vroeger
Troll op Facebook: Hoorn van Vroeger

Het eerste optreden was best bijzonder. Naast Pinkpop had ik nog bar weinig "echte concerten" bijgewoond van landelijk bekende bands. Veel mogelijkheden waren er ook niet, want Troll in Hoorn was misschien wijd en zijd bekend, maar niet vanwege de grote bands die daar kwamen. Er is nu ook vrijwel niets meer over Troll te vinden op het internet. Een enkele vermelding op Facebook en een aantal vermeldingen op Setlist.

Via vriend "Hanzel" kwamen we aan kaartjes en belandden we op de balustrade van de boerderij. Voor wie de opbouw van stopboerderijen kent, deze was om het vierkant van de boerderij aangelegd. We keken schuin naar beneden naar de band.

De ogen vooral gericht op de dames (Meike Touw en Josée van Iersel), want dat waren toch wel een paar vrijzinnige donderstenen die daar een gave show neerzetten.

Hans Vandenburg op de hoes van "Disco Really Made It"
Hans Vandenburg op de hoes van "Disco Really Made It"

Hans Vandenburg stal natuurlijk ook de show. Als creatief brein, frontman en gitarist van de band. Ook toen was ik al gek op de manier waarop de rock & roll een nieuwe toepassing kreeg.

Hans Vandenburg die zich steeds meer als een soort halve gare clown presenteerde was en is uniek voor Nederland. De humor in zijn teksten, maar ook hoe hij altijd zichzelf en alles niet serieus neemt is exemplarisch.

Hoewel "Back To 78" inmiddels uit was kwam ik vooral voor de muziek van "10 Mistakes". De nummers van dit album kon ik inmiddels dromen en van achter naar voren meezingen. Prachtige "stoute" teksten met niet stoere motorrijders, sexuele fantasieën, parodieën en onmogelijke of juist vrijelijk aangeboden "liefde". Alles wat me maar kon boeien werd bezongen. De meeste nummers kwamen ook langs en ik zal ze allemaal in relatieve stilte mee gepreveld hebben, want meer durfde ik vast niet.

Nog niet zo heel ervaren in het meemaken van dit soort evenementen was ik ook erg onder de indruk van de locatie en de lucht van de wiet die daar gerookt werd. Daar kon niemand aan ontsnappen. Dat was Troll in die tijd.

Het werd dus een gedenkwaardige en een spannende bijzondere avond. Mede doordat ik na het concert in de kroegen in Hoorn niet aan een gek kon ontsnappen die het op mij gemunt had.

In de eerste kroeg kon ik zijn agressie nog ontwijken. We zijn daarom naar een andere kroeg gegaan en net toen we daar mee klaar waren kwamen we dezelfde persoon met zijn gevolg tegen bij de ingang. Een klap viel toen niet meer te ontwijken. De blikken van zijn gevolg toen ik op de grond lag staan me nog bij. We zijn er vandoor gegaan.

Het voorval heeft helaas altijd het concert van Gruppo Sportivo overschaduwd. Gelukkig heb ik inmiddels heel veel betere ervaringen opgedaan met het bijwonen van concerten.

Weergaven: 13

Share
Share