King Crimson – Discipline

Share

 

 King Crimson - Discipline

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Deze is uit m'n laatste jaar op de MTS. Een van de jongens uit de vrienden- muziekgroep heeft hem meteen gekocht (Mede aangejaagd door de bijdrages van Bill Bruford en Tony Levin). Dat werd dus tapen.

In m'n bewuste muziekleven was het nog niet voorgekomen dat er een nieuwe King Crimson uitkwam. Niet alle platen slaan even goed aan, maar je hoopt toch op een "Islands" of een "In The Court Of The Crimson King". Maar het werd een "Discipline", supergoed, maar heel iets anders.

Er zijn 2 duidelijke herinneringen verbonden aan dit album. Als  eerste de eerste keer dat ik King Crimson live mocht meemaken, dat was in Den Haag (1995). Toen werd een aantal nummers van dit album gespeeld.

De tweede is een avond bij een goede vriend van de volleybal in 2005. Ik mocht daar in huis tijdens m'n scheiding, heel tof van hem. Ik had de muziek op m'n eerste MP3-speler gezet, met maar liefst 5 Gb opslag ruimte.

Slaap vatten is lastig in die tijd, dus muziek op de oren is dan een goede doorsta modus. In dit geval dus een keer een kik-modus. Wat een indruk maakte dat zo dicht op m'n oren! Onvergetelijk uiteindelijk.

Score: ******* **

De binnenkomer "Elephant Talk" zet gelijk de toon. Een nieuwe King Crimson is geboren, en "Brouhaha" is nog steeds fijn om te roepen als er iets gek gebeurt. En zo rollen we "Frame By Frame" in. Met een prachtig soort roffelend gitaarspel en heel mooie harmonieën. Ook dat is King Crimson.

Mocht je na het beluisteren van deze 2 nummers nog niet binnen zijn dan kan je stoppen. Mooier wordt het niet, al hoewel de intro van "Matte Kudasai" kan je nog wel even op het verkeerde been zetten door de geplaveide klanken. Mooi hoor!

Met "Indiscipline" gaan ze pas echt los, ja zo kennen we ze weer. O zeker, "I repeat myself when under stress". "The more I look at it, The more I like it." Stoppen nu maar.

Top 40

Dit genot heeft het Nederlandse publiek niet bereikt in het hit circuit. Ik herinner me wel dat er een run was op de kaarten voor het concert een jaar later. Was ik maar gegaan.

1981 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1981

 

- Eerste uitzending van het jeugdjournaal.

- Ronald Reagan wordt beëdigd als de 40e Amerikaanse president.

- De TGV maakt zijn eerste rit en haalt een topsnelheid van 381 km/h.

- Het ruimteveer Columbia is de eerste Spaceshuttle die in een baan rond de aarde vliegt.

- In de eredivisie behaalt AZ'67 voor de eerste maal in de historie het landskampioenschap door Feyenoord in de Kuip met 5-1 te verslaan. Het is voor het eerst sinds 1964 (DWS) dat een club buiten de traditionele top 3 de titel opeist.

- De twee laatste delen van de Schiphollijn worden officieel geopend: Schiphol-Leiden en Amsterdam Zuid-Amsterdam RAI. De treinen gaan rijden op 1 juni.

- Een vliegtuig op zonne-energie steekt Het Kanaal over.

- John McEnroe lost Björn Borg voor de derde keer af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, ditmaal na 46 weken, maar de Amerikaan moet die positie opnieuw (na twee weken) weer afstaan aan de Zweed.

- Prins Charles trouwt met Lady Diana Spencer.

- Het New Yorkse kabeltelevisiestation MTV begint 24 uur per dag muziek uit te zenden en schept zo de behoefte aan videoclips bij grammofoonplaten.

- De Amerikaanse president Ronald Reagan beslist dat de neutronenbom geproduceerd zal worden. Zijn voorganger Carter had de ontwikkeling van dit wapen eerder stopgezet. Het verrassende besluit roept wereldwijd protesten op.

- In Bonn demonstreren 300.000 mensen tegen de bewapening en de Amerikaanse atoomraketten die in Europa moeten worden geplaatst. Het is de grootste vredesdemonstratie die ooit in het toenmalige West-Duitsland werd gehouden. Ook in andere landen komen de mensen in nooit eerder vertoonde aantallen de straat op: zoals op 19 oktober 200.000 demonstranten in Brussel, op 15 november 500.000 in Madrid en op 21 november tegen de 400.000 in Amsterdam.

- Berichten over het 'Waldsterben', het afsterven van de bossen, verwekken in toenmalig West-Duitsland grote ongerustheid. In de bossen zou de helft van alle bomen ziek zijn door luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Het verschijnsel wordt vervolgens in heel Europa geconstateerd.

- Na een serie zeer massale demonstraties in verschillende Europese hoofdsteden beleeft Amsterdam met ruim 400.000 demonstranten tegen het NAVO-besluit tot plaatsing van kruisvluchtwapens met nucleaire lading in West-Europa, haar grootste demonstratie ooit. Ze werd georganiseerd door de linkse politieke partijen, de vakbeweging en de vredesbewegingen, waarin het IKV onder leiding van Mient Jan Faber een hoofdrol speelde.

 
 
 

- Simon & Garfunkel perform a free reunion concert in New York City's Central Park attended by over 500,000 fans.

- The British Phonographic Industry takes out newspaper ads unveiling its new slogan: "Home Taping Is Killing Music". The ads advocate a levy on blank cassette tapes.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Anita Meyer - Why tell  me, why

- Champaign - How 'bout us

- Stars on 45 - Stars on 45

- The Police - Every little thing she does is magic

- Ultravox - Vienna

- Yarbrough & Peoples - Don't stop the music

- André Hazes - Een beetje verliefd

- Phil Collins - In the air tonight

- Alvin Stardust - Pretend

- Bucks Fizz - Making your mind up

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Timi Yuro - All alone am I

- Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 2

- André Hazes - Gewoon André

- ABBA - The visitors

- The Police - Ghost in the machine

- Madness - Absolutely

- Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen

- BZN - Friends

- Queen - Greatest hits

- Freddy Fender - The world of

Weergaven: 3

Share
Share