Klaus Schulze & Lisa Gerrard – Rheingold (Live at the Loreley)

Share

 

 

Klaus Schulze & Lisa Gerrard - Rheingold (Live at the Loreley)

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Die begint al in de tijd dat ik op de MAVO zat. Mijn grote vriend had al muziek van Klaus Schulze die ik heel interessant vond. Later kwam daar Dead Can Dance bij met Lisa Gerrard.

Het verhaal over Dune geeft wel aan dat de muziek van Klaus Schulze me dierbaar is. Dat Lisa Gerrard nog eens deze bewondering zou krijgen die met deze muziek ontstaan is, is voor mij ook een grote verrassing.

Op een dag in 2009 werd ik gebeld, de eerder genoemde vriend (nog steeds dus), omdat Klaus Schulze in de Melkweg (Er staat een stukje op You Tube) ging optreden. Of dat interessant was?

Ja, natuurlijk, er niet goed over nadenkend dat het misschien voor m'n (toen nog niet) "vrouw" niet zo zou zijn. Niet veel later kregen we dus bericht, er waren 2 kaartjes voor ons. Joepie! Joepie?

"Dat is toch niks voor mij?", zei m'n "vrouw". Inmiddels was duidelijk dat Lisa Gerrard ook een deel van het concert zou verzorgen, dus m'n "vrouw" toch maar overgehaald om mee te gaan.

En gelukkig maar. Wat we daar mee gemaakt hebben is het meest magische concert ooit en tot de niet geringe verbazing van m'n "vrouw "vond ze dat ook. De klanken van Lisa Gerrard gemengd met de tonen van Klaus Schulze is een pracht combinatie! Lisa zingt geen tekst maar gibberish, iets wat zich super mooi afzet tegen de elektronische klanken van Klaus Schulze.

Als je daar een indruk van op wilt doen is deze CD een goede start. Liever nog zou ik de DVD-editie aanbevelen op een zeer goede surround set in een bijna donker gemaakte ruimte om optimaal de sfeer op te roepen die tijdens het concert hangt. (Muisstil was het, alleen de muziek ging door de ruimte.)

Of nog beter een registratie (Klaus Schulze & Lisa Gerrard: Big in Europe Vol.2: Amsterdam (2-CD + 2-DVD)) van het genoemde concert in de Melkweg.

Score: ******* **

Het verhaal over de bewondering is eigenlijk al verteld. De lengte van de nummers is nog wel een onderdeel van de beleving omdat het tijdens het luisteren al snel leidt tot een soort trance.

Niet te verwarren met de muziekstijl Trance, want dat is het zeker niet. (Alhoewel, als je naar de muziek van Klaus Schulze luistert eind jaren 80 en begin jaren 90 dan zou je daar basis materiaal kunnen herkennen.) Het is een pracht CD.

Wie er geen genoeg van kan krijgen kan ook nog voor de CD Klaus Schulze, Lisa Gerrard ‎– "Farscape" (2 CD's) uit 2008 gaan, of een ingekorte studio versie van deze sound in de CD van Lisa Gerrard With Klaus Schulze ‎- "Come Quietly" (1 CD) uit 2009. Allemaal heerlijk smullen van dit concept.

Top 40

Niet van toepassing.

2008 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2008

 

- Joran van der Sloot wordt ontmaskerd in een zeer goed bekeken tv-uitzending, gemaakt door Peter R. de Vries, over de verdwijning van Natalee Holloway.

- Wetenschappers hebben het oudste geluidsfragment dat ooit is opgenomen ontdekt. Het is een stem die "Au clair de la lune" zingt. De opname uit 1860 werd teruggevonden in een archief in Parijs.

- In Zwitserland wordt de Large Hadron Collider voor het eerst in werking gezet.

- Kredietcrisis: de Amerikaanse bank Lehman Brothers vraagt faillissement aan; het grootste faillissement uit de geschiedenis.

- Kredietcrisis: het Amerikaanse Congres neemt het Plan-Paulson aan, de grootste ingreep in de Amerikaanse economie sinds de New Deal

- 50ste verjaardag van de Smurfen

 
 

Weergaven: 17

Share
Share