Klaus Schulze – Timewind

Share

 

Klaus Schulze - Timewind

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Deze heb ik ook aan mijn MAVO vriend te danken. Op z'n zolderkamer met een, voor die tijd, mooie stereo installatie hebben we heel veel muziek gedraaid.

Hij had veel meer LP's dan ik en dan ga je wel eens door de stapel heen en dan kom je b.v. "Timewind" tegen. De hoes en de titel alleen al zijn een reden om verder te gaan.

Hij werd dus opgezet, en nog eens en nog eens. Mijn liefde voor de synthesizer is mede bepaald door de muziek die in die tijd uitkwam en mede door deze LP.  Al is dit er wel een waar je na X-keer draaien nog maar moeilijk kan vertellen wat je nou eigenlijk gehoord hebt. 

Score: ******* *

Dat de score niet hoger uitvalt is denk ik vooral te danken aan het gemis aan herkenbaarheid.

Er staan 2 nummers op en binnen die nummers is het ook moeilijk om bijzondere stukjes aan te wijzen. Het geheel doet je wat of helemaal niet. De "suis" klanken aangevuld met de bliepjes zijn bij Klaus Schulze op z'n plek waar het op een andere plaat al snel irritant wordt.

De hand van de meester dus. (Wat me nu wel opvalt is dat waarschijnlijk dezelfde apparatuur als voor "Wish You Were Here" gebruikt wordt. Tenminste, als mijn oren me niet bedriegen. De klank van de synthesizers in die tijd bepaald kennelijk ook veel.)

Top 40

Ik heb het voor de zekerheid nog even gecheckt, maar het is dus nooit voorgekomen dat Klaus Schulze een hit in de Top 40 had. Er wordt op Wikipedia melding gemaakt van singles van Klaus Schulze, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

1975 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

- Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.

- In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.

 - De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.

- Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.

- De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.

- Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.

- Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.

- 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.

- Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

- Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.

- Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.

- De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.

 
 
 

- Beatle John Lennons advocaten krijgen in 1975 toegang tot de informatie van de Amerikaanse immigratiedienst, in de zaak die speelt om Lennon de toegang tot het land te ontzeggen. Een jaar later zal het pleit in het voordeel van Lennon worden beslecht, en mag hij zich Amerikaans staatsburger noemen.

- De concerten van Led Zeppelin worden voorafgegaan door een chaotische voorverkoop. Circa 1000 fans veroorzaken US$ 10 000 schade aan de lobby van de Boston Garden. Als gevolg daarvan wordt het concert in Boston door de burgemeester verboden. De drie concerten van Led Zeppelin in Madison Square Garden zijn in recordtijd uitverkocht.

- Ritchie Blackmore plays a final show with Deep Purple in Paris before quitting to form his own group, Rainbow.

- Talking Heads perform their first show at CBGB in New York.

- The Bee Gees begin their mid-1970s international comeback when "Jive Talkin'" reaches #1 and goes platinum with sales over 1 million.

- The Sex Pistols play their first concert at St. Martin's School of Art in London.

- Queen's "Bohemian Rhapsody" goes to number one, where it remains for 5 weeks of 1975 and 4 weeks of 1976.

- The Who set the record for largest indoor concert at the Pontiac Silverdome, attended by 78,000 fans.

Weergaven: 11

Share
Share