Manfred Mann’s Earth Band – 1975 – Nightingales & Bombers

Share

 

Manfred Mann's Earth Band - Nightingales & Bombers

 

wikipedia1

Discogs

Mijn historie

Elke keer dat ik in 1975 de single "Spirits In The Night" van “Nightingales & Bombers“ hoorde, groeide mijn nieuwsgierigheid naar de LP. Die moest er gewoon een keer komen. Ik denk dat het toch een jaar geduurd heeft, want ja veel geld had ik niet. Niemand in m'n buurt had hem om op een cassette te zetten, dus deze moest ik echt zelf aanschaffen.

Het heeft me uiteindelijk niet teleurgesteld. Manfred verstaat de kunst van muziek maken met synthesizers. Ik herinner me nog een Toppop uitzending met een live optreden van Manfred Mann.

Ook daarmee bleek het een muzikant naar m'n hart, vooral bij de solo improvisaties op z'n keyboard. Dat blijft me dus bij, alhoewel ik toch moet raden naar het nummer, maar waarschijnlijk was het "Spirits In The Night". Er zit ook nog een apart verhaal aan de LP, het geluid is verwerkt in: "As Above So Below".

 

Score: ******* **

Een hoge score en dat komt omdat alles op z'n plek is. De heerlijke toepassing van synthesizers en gitaren, maar evengoed mooi rockende muziek en ook af en toe een sferisch of verhalend trekje. Stuk voor stuk nummers die de plaat versterken. Maar ook de stem van Mick Rogers, het heeft iets wat mijn aandacht trekt. De teksten worden wat mij betreft echt neergezet en de muziek er omheen maakt het helemaal af.

Top 40

Een 15e plek als hoogste positie voor "Spirits In The Night". "Sailing" van Rod Stewart wordt verdreven van de 1e plek door "Guus" van Alexander Curly. Ja dat was wat, maar niet voor mij.

1975 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

- Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.

- In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.

 - De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.

- Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.

- De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.

- Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.

- Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.

- 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.

- Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

- Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.

- Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.

- De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.

 
 
 

- Beatle John Lennons advocaten krijgen in 1975 toegang tot de informatie van de Amerikaanse immigratiedienst, in de zaak die speelt om Lennon de toegang tot het land te ontzeggen. Een jaar later zal het pleit in het voordeel van Lennon worden beslecht, en mag hij zich Amerikaans staatsburger noemen.

- De concerten van Led Zeppelin worden voorafgegaan door een chaotische voorverkoop. Circa 1000 fans veroorzaken US$ 10 000 schade aan de lobby van de Boston Garden. Als gevolg daarvan wordt het concert in Boston door de burgemeester verboden. De drie concerten van Led Zeppelin in Madison Square Garden zijn in recordtijd uitverkocht.

- Ritchie Blackmore plays a final show with Deep Purple in Paris before quitting to form his own group, Rainbow.

- Talking Heads perform their first show at CBGB in New York.

- The Bee Gees begin their mid-1970s international comeback when "Jive Talkin'" reaches #1 and goes platinum with sales over 1 million.

- The Sex Pistols play their first concert at St. Martin's School of Art in London.

- Queen's "Bohemian Rhapsody" goes to number one, where it remains for 5 weeks of 1975 and 4 weeks of 1976.

- The Who set the record for largest indoor concert at the Pontiac Silverdome, attended by 78,000 fans.

Weergaven: 2

Share
Share