Mike Oldfield – 1973 – Tubular Bells

Share

Mike - Tubular Bells [1973] 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

De interesse voor "Tubular Bells" is ontstaan door de buzz om me heen in de tijd dat de muziek en de film "The Exorcist" uit kwamen.

Het zou best kunnen dat ik toen nog nooit in de bioscoop geweest was. Laat staan dat ik dus naar de "The Exorcist" ging. Maar ik kon wel merken dat het iets bijzonders was.

Jaren later kreeg ik kans een cassette opname aan te leggen. Nog later (1983 denk ik) heb ik de film in Alkmaar in de bioscoop gezien. Genietend van de muziek en nog steeds ongemakkelijk bij bepaalde "bezeten" beelden.

Inmiddels heb ik ook een versie met orkest en een mooi geremasterde CD. Heerlijk die techniek, daar kan je mooie dingen mee doen!

Score: ******* ***

Een topper dus en daarmee weet ik eigenlijk ook niet zoveel meer toe te voegen. De nummers heten "part 1" en "part 2", dus dat helpt ook niet.

Lange nummers en waarschijnlijk had de plaat het ook niet gered als de film het niet in de bekendheid had gebracht. Het is een uniek geheel.

Nog meer bijzonder omdat het de 1e LP van Mike Oldfield is en hij bijna alle instrumenten zelf bespeelde. De muziek vraagt wel de tijd om te leren kennen, maar dan is het ook goed goed.

Top 40

Er is dus een single uitgebracht, pas in 1974, maar dat heeft bijna niets gedaan. Kan ik wel mee leven, je moet wat mij betreft de hele plaat in een keer in je opnemen en op je in laten werken.

1973 op Wikipedia

nl.wikipedia.org/wiki/1973 en en.wikipedia.org/wiki/1973

- Het komisch duo Peppi en Kokki verschijnt voor het eerst op de Nederlandse televisie.

- In de Verenigde Staten van Amerika erkent het Hooggerechtshof met de arresten in de zaken Doe vs. Bolton en Roe vs. Wade het recht op abortus.

- In een zware storm wordt het zendschip Norderney van Radio Veronica op het strand bij Scheveningen geworpen. Het schip komt muurvast te zitten, De storm -met af en toe orkaankracht- richt ook grote schade aan in het Westland.

- Opening van het World Trade Center in New York.

- In Den Haag demonstreren 80.000 vooral jongeren voor de legalisatie van de zeezender Veronica. Op dezelfde dag wordt het gestrande zendschip vlotgetrokken en teruggesleept naar internationale wateren.

- Staatssecretaris Mommersteeg van Defensie schaft de groetplicht voor militairen af.

- Juan Perón wordt voor de derde maal, na een ballingschap van 18 jaar, geïnstalleerd als president van Argentinië. Zijn echtgenote Isabel Perón wordt vice-president.

- Begin van de oliecrisis. De Arabische landen boycotten onder andere Nederland, omdat dit land Israël steunt.

- In Nederland vindt de eerste autoloze zondag plaats, veroorzaakt door de oliecrisis. De snelwegen zijn uitgestorven en worden enkel nog gebruikt door fietsers en rolschaatsers.

- De ruimtesonde Pioneer 10 bereikt de planeet Jupiter en stuurt de eerste foto's door naar de Aarde.

- Wim Kan komt voor het eerst met zijn oudejaarsavondconference op televisie. Met 8,8 scoort hij de hoogste waardering aller tijden. Van de desbetreffende elpee gaan er zo'n 300.000 over de toonbank.

- Het boek Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman komt uit.

- Bekende films uit 1973:

https://en.wikipedia.org/wiki/1973_in_music 

- Pink Floyd releases The Dark Side of the Moon, which goes on to become one of the best-selling albums of all time. The album debuts on the Billboard 200 on March 17, reaches #1 on April 28, and eventually logs the all-time record of 741 weeks on that chart.

- Led Zeppelin embarks on a tour of the United States, during which they set the record for highest attendance for a concert, 56,800, at the Tampa Stadium in Tampa, Florida. The record was previously held by The Beatles. Performances for the movie The Song Remains the Same are also filmed.

- Mike Oldfield's Tubular Bells becomes the first release on Richard Branson's newly launched Virgin label.

- Slade play a sell-out Earls Court in London after two number one singles this year.

- David Bowie 'retires' his stage persona Ziggy Stardust in front of a shocked audience at the Hammersmith Odeon at the end of his British tour.

- Jan Akkerman from the Netherlands was chosen 'Best Guitarist in The World' by the readers of the UK magazine, Melody Maker.

- Genesis releases their 5th studio album Selling England by the Pound, one of their most commercially successful albums

- CBGB music club opens in Manhattan

Weergaven: 11

Share
Share