Natalie Merchant – Leave Your Sleep

Share

 

 

Natalie Merchant - Leave Your Sleep

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Dit album is aan de orde gekomen door een notering in de CD Top 100.

Het valt direct op dat Natalie Merchant een eigen koers vaart en heel prettige muziek maakt. Een artiest om te volgen want ook de opvolger "Natalie Merchant" uit 2014 is de moeite waard, maar deze is kennelijk genegeerd in Nederland.

Of zou het toch helemaal door promotie bepaald worden?

Score: ******* *

Dit is wel muziek die ik als folk zou bestempelen, maar het heeft meer kwaliteiten en daar is Discogs het mee eens door er celtic, bluegrass, romani, aan toe te voegen.

Celtic snap ik niet, maar de laatste 2 kan ik wel enigszins verklaren, niet dat ik weet wat bluegrass is, ik snap wel dat er elementen van verschillende stijlen van volksmuziek bij zitten.

Ik mis country als aanduiding, want een nummer als "Calico Pie" heeft voor mij alle klassieke ingrediënten. Het romani wordt waarschijnlijk opgehangen aan het gebruik van een accordeon o.i.d. in een paar nummers.

Het beeld van de muziek voor mij is dat een prettige stem vrolijke of stemmige liedjes maakt met gebruik van allerlei instrumenten waarbij de drum nauwelijks hoorbaar is en het ritme soms lichtelijk door een basgitaar neergezet wordt. Daardoor wordt het geluid bepaald door 2 stromen, zang en de gezamenlijke instrumenten (soms bijna een orkest) als de andere muziek flow. De nadruk ligt daardoor op de zang en het verhaal.

De variatie binnen deze setting is groot, van heel rustige nummers tot een lekker tempo, met in elk nummer een zeer specifieke sfeer. Met maar liefst 26 nummers op deze dubbelaar zou verveling toe kunnen slaan, maar Natalie Merchant weet van elk nummer iets bijzonders te maken.

Bijvoorbeeld komt daar opeens "The Peppery Man". Hier wordt meegezongen door een aantal mannen waarvan er één een wel heel mooie lage stem heeft. Dit klinkt ook als een volksliedje wat hier super mooi en sfeervol vertolkt wordt.

De zang en het verhaal zijn sterk en wat het plaatje helemaal af maakt, is het prachtige klankbeeld van de opname. Alle instrumenten staan heel mooi in de ruimte, die je al snel met een huiskamer zou associëren als de orkestrale klanken niet af en toe op zouden aanzwellen. Als klankbeeld al een genot om naar te luisteren.

Top 40

Helaas, de laatste single is van 2003. Ik denk dat ze dat opgegeven heeft. Maar, als Steeleye Span een hit kan hebben met "All Around My Hat", dan moeten er voor Natalie Merchant ook kansen zijn.

2010 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2010

 

-The voice of Holland (soms afgekort tot TVOH) is een tv-talentenjacht die sinds 17 september 2010 door RTL 4 wordt uitgezonden, bedacht door John de Mol en Roel van Velzen

-De Burj Khalifa in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld, wordt geopend.

-Haïti wordt getroffen door een zware aardbeving, waarvan het epicentrum vlak bij de hoofdstad Port-au-Prince ligt. Het dodental overstijgt de 230.000.

-Een 85-jarige Bovrouw sterft als laatste van haar volk.

-Als gevolg van een aswolk van de vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull wordt in verschillende Europese landen het luchtruim gesloten; het Europese vliegverkeer wordt uiteindelijk wekenlang ontregeld.

-Barack Obama belooft de NASA een reis naar Mars tegen 2030.

-Door een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon ontstaat een olieramp in de Golf van Mexico

-Griekenland, dat in een diepe staatsschuldencrisis verkeert, bereikt overeenstemming met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie over maatregelen om een staatsbankroet af te wenden.

-Voetbalclub FC Twente wint in de Eredivisie van NAC Breda en behaalt zo zijn eerste landskampioenschap in de geschiedenis.

-De Nederlandse dodenherdenking op de Dam wordt verstoord tijdens de twee minuten stilte; er vallen dranghekken om en in de ontstane paniek raken 63 mensen gewond.

-Drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees laten zich voor het experiment Mars-500 anderhalf jaar lang opsluiten.

-Spanje wint het wereldkampioenschap voetbal door in de finale Nederland te verslaan.

-Bij het mijnongeval in Copiapó in Chili raken 33 mijnwerkers opgesloten op een diepte van meer dan 600 meter. De laatste van de 33 kompels die op 5 augustus vast kwamen te zitten bij het mijnongeval in het Chileense Copiapó worden door reddingwerkers naar boven gehaald.

-De Brouwerij Duvel Moortgat neemt Brouwerij De Koninck over.

-De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart dat de Mexicaanse griep niet langer een pandemie is: het virus zou niet langer actiever zijn dan de gewoneseizoensgriep.

-Paus Benedictus XVI brengt - als eerste paus in de geschiedenis - een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Onderdeel van deze reis is de zaligverklaring vankardinaal John Henry Newman.

-In Nederland treedt het kraakverbod in werking.

-De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi wordt vrijgelaten nadat ze het overgrote deel van de afgelopen 20 jaar in huisarrest heeft gezeten.

-Klokkenluidersite WikiLeaks ontketent een politieke crisis door het openbaar maken van 250.000 vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke telegrammen.

-Sneeuwval zorgt voor de drukste avondspits ooit in Nederland, met een totale filelengte van 884 kilometer.

 
 
 

-Jim Morrison, the former lead singer of The Doors, is granted a posthumous pardon, 39 years after his death. The pardon relates to a six-month prison sentence for indecent exposure handed to Morrison in 1969, following a performance in Miami earlier that year. Morrison had appealed his sentence, and died in 1971 without the matter being legally resolved.

 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

-Yolanda Be Cool & DCUP - We no speak Americano

-Stromae - Alors on danse

-Caro Emerald - A night like this

-Shakira & Freshly Ground - Waka waka (This time for Africa)

-Marco Borsato & Guus Meeuwis - Schouder aan schouder

-Wesley - You raise me up

-The Black Eyed Peas - I gotta feeling

-Kane & Carice van Houten - No surrender

-Train - Hey, soul sister

-David Guetta & Kid Cudi - Memories

 

Bestverkochte albums in Nederland:

-Caro Emerald - Deleted scenes from the cutting room floor

-Marco Borsato - Dromen durven delen

-Nick & Simon - Fier

-K3 - MaMaSé!

-Jan Smit - Leef

-The Baseballs - Strike!

-John Mayer - Battle studies

-Michael Bublé - Crazy love

-Susan Boyle - I dreamed a dream

-Lady Gaga - The fame monster

Weergaven: 0

Share
Share