Peter Gabriel – 4 (Security)

Share

 

 Peter Gabriel - 4 (Security)

 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Mijn meest memorabele herinnering aan deze plaat is het keihard draaien daarvan op onze etage in Alkmaar. Het zal een zaterdag middag geweest zijn en douchen was iets wat je moest plannen.

Het gebeurde namelijk in ons keukentje in een gelaste metalen bak die je dan neer moest zetten, douche gordijn er omheen (in) trekken en douchen maar.

Op zich al een ervaring, ware het niet dat terwijl m'n vriendin en ik daar onhandig stonden te doen "The Rhythm Of The Heat" keihard werd opgezet. Zo hard als ik niet wist dat het kon, alsof het voor eeuwig vastgelegd moest worden.

Score: ******* **

Dit is een wondertje van creativiteit verpakt in alles wat muziek mooi maakt. Het begin met "The Rhythm Of The Heat" hakt er meteen al flink in. En dit niveau wordt niet meer los gelaten.

Door de gewenning en de herkenning is het bijzondere niet meer zo aanwezig als vroeger, maar dit ademt van voor tot achter de aanpak van Gabriel die hij langzaam tot perfectie heeft gebracht vanuit de 3 albums hiervoor. De grote muzikale gebaren en de prominente zang en teksten vallen hier allemaal op z'n plaats. Een meesterwerkje!

Top 40

Waar Peter Gabriel toch al eerder hits heeft gehad in Nederland is dat met "4" niet het geval. Onbegrijpelijk dus. Terwijl het wel kan: 
 
Year Single Chart Position
1982 "I Have the Touch" Billboard Mainstream Rock 46
"Kiss of Life" Billboard Mainstream Rock 34
"Shock the Monkey" Billboard Black Singles 64
Billboard Club Play Singles 26
Billboard Mainstream Rock 1
Billboard Pop Singles 29
UK singles 58
 

 

1982 op Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/1982

 

- Het Britse persbureau Reuters bericht dat volgens twee Amerikaanse onderzoekers het zeeniveau sinds 1940 wereldwijd is gestegen met 13 cm.

- Syrië slaat een opstand van de Moslimbroederschap in het stadje Hama neer, met als gevolg naar schatting 20.000 doden.

- De Russische leider Leonid Brezjnev kondigt aan dat de Sovjet-Unie haar arsenaal aan middellangeafstandsraketten in het Europese deel van Rusland zal bevriezen.

- De Duitse componist Carl Orff sterft op 86-jarige leeftijd in München. Zijn theaterstuk 'Carmina Burana' (1937) is wereldberoemd.

- 3500 Britse militairen landen op de door Argentinië bezette Falklandeilanden, in de buurt van de hoofdstad Port Stanley. Het opgevorderde passagiersschip Queen Elizabeth II heeft ze gebracht. Deze oorlog zal twee en een halve maand duren en het leven kosten aan 250 Britten en 700 Argentijnen.

- De Britse koningin Elizabeth II ondertekent als staatshoofd van Canada de nieuwe grondwet van dat land. Daarmee komt een einde aan de geldigheid van de Britse Noord-Amerika wet van 1867, volgens welke Engeland nog invloed bezat op de wetgeving.

- Italië wint de wereldtitel door West-Duitsland in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.

- Bij Philips in Hannover wordt de eerste Compact disc geproduceerd: 'Visitors' van ABBA.

- De Italiaanse carabinieri-generaal en prefect van Palermo, Carlo Alberto Dalla Chiesa, wordt samen met zijn vrouw Emanuela doodgeschoten uit wraak voor zijn strijd tegen de maffia. Op 8 september neemt het Italiaanse parlement voor het eerst een bijzondere wet aan tegen de georganiseerde misdaad.

- In Amsterdam breken ernstige rellen uit bij de ontruiming van de Lucky Luyk.

- Na elf maanden te hebben vastgezeten, komt Lech Wałęsa, voorzitter van de verboden Poolse vakbond 'Solidariteit', weer op vrije voeten.

- In Brazilië hebben voor het eerst sinds 1964 weer vrije verkiezingen plaats, voor gouverneursposten, parlement, burgemeestersposten en gemeenteraden. De oppositie tegen de nog militaire president Figueiredo haalt 60 procent van de stemmen binnen, maar de regeringspartij PDS blijft bijna overal overheersend. Uruguay krijgt op 28 november voor het eerst sinds 1973 weer vrije verkiezingen, voor de partijcongressen. Ook hier valt circa 60 procent van de stemmen toe aan opposanten van de militaire regering.

- De onafhankelijke Poolse vakbond Solidariteit wordt verboden.

- Decembermoorden. Vijftien leden van de Surinaamse bevolking worden op bevel van Desi Bouterse doodgeschoten.-

- Het Amerikaanse tijdschrift 'Time' kiest de computer tot 'machine van het jaar'.

- De Rubiks kubus wordt een rage onder de jeugd.

 
 
 

- B. B. King donates his personal record collection, which includes nearly 7,000 rare blues records, to the University of Mississippi's Center for the Study of Southern Culture.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Nicole - Ein bißchen frieden / Een beetje vrede

- Doe Maar - De bom

- Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Maid of Orleans (The waltz Joan of Arc)

- June Lodge & Prince Mohammed - Someone loves you honey

- Musical Youth - Pass the dutchie

- André van Duin - Bim bam / Als je huilt

- Nova - Aurora

- Culture Club - Do you really want to hurt me

- Ph.D. - I won't let you down

- Dire Straits - Private investigations

Bestverkochte albums in Nederland:

- Simon & Garfunkel -  The concert in Central Park

- Dire Straits - Love over gold

- Doe Maar - Doris Day en andere stukken

- André Hazes - Gewoon André

- Roxy Music - Avalon

- Doe Maar - Skunk

- André Hazes - Met liefde

- Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Architecture & morality

- The Rolling Stones - Still life (American concert 1981)

- Toto - IV

Weergaven: 0

Share
Share