PINKPOP 1979

Share

1979 Pinkpop Geleen

(Concerten, Festivals, Optredens)

Pinkpop 1979 poster
Pinkpop 1979 poster

 

 

Vooraf

In 1979 volg ik les op de MTS en zo rond Pinkpop zit het schooljaar er bijna op. Er is op de MTS een vriendengroep ontstaan. We klaverjassen veel en komen inmiddels op elkaars verjaardag. Met een paar mensen daarvan en met "Hanzel" besloten we weer naar Pinkpop te gaan.

Het vreemde van de 1979 editie is dat ik me totaal niet meer kan herinneren hoe we daar naar toe gegaan zijn, waar we geslapen hebben, etc.. Een mysterie welke ik nog eens met m'n vrienden moet bespreken.

Waarschijnlijk is het wel het jaar geweest dat we na aankomst de kroeg ingegaan zijn. Ik heb een herinnering aan een bar waar we aan zitten en kopstootjes drinken. We hebben daar natuurlijk veel lol gehad. Daar kwam een einde aan toen we op een gegeven moment iemand uit de groep misten. Die hebben we wel gevonden, maar hangend over een toiletpot. Het was dus tijd om ons terug te trekken bij onze tent. Althans ik vermoed dat we ergens een tent hebben op gezet.

Dit is ook de kroeg die ons later nog eens versteld heeft doen staan. De kroeg was vrijwel leeg op ons groepje na en maakte ook indruk door zijn muzikale omlijsting. We hebben er namelijk lang genoeg gezeten om te bemerken dat de muziek van een cassette van 60 minuten kwam die telkens automatisch naar de ander kant omschakelde. Best irritant als het niet helemaal je smaak is, maar we hebben er wel heel erg om gelachen. Ik ben een (paar?) jaar later nog eens in dezelfde kroeg geweest, en.... geloof het of niet het cassette bandje wat we tijdens Pinkpop tot in den treure gehoord hadden werd nog steeds afgespeeld. Echt waar!

Binnen

We zijn dus op het Pinkpop terrein belandt de volgende dag. Massada had in die tijd een hitje gehad en was wel leuk om live te zien. Ook de Average White Band was aardig, maar vooral omdat ook zij ooit een leuk hitje hadden gehad. Van Dire Straits was ik inmiddels een grotere fan op basis van het eerste album. Helaas kon het live nog niet zo veel indruk maken (setlist).

Dan was het de beurt aan The Police. Niemand van ons had het idee dat dit leuk zou gaan worden. Ik had ze wel al eens in Top-Pop gezien met "So Lonely". Het was in april een klein hitje geweest. The Police was muziek die met de punk geassocieerd werd, dus daar verwachtten we niet veel van. 

Hoe ze het voor elkaar kregen weet ik niet, maar bijna meteen na de eerste noten begint het publiek op te leven en ook wij gaan daar in mee. Er gaat een soort storm van enthousiasme over het veld. The Police voelt het ook. Ze hadden een beperkt aantal nummers voor de set uitgezocht en beginnen enigszins gegeneerd na een tijdje hun nummers weer opnieuw te spelen. Dit zijn onvergetelijke momenten (setlist).

Doordat er een radio opname bewaard is gebleven staat dit optreden in m'n geheugen gegrift. Super mooi! Op de opname zijn de echte specifieke Burgemeester Damen Sportpark Pinkpop-bassen hoorbaar. Wat een document! Wat een herinnering!

Elvis Costello, toch niet de minste, kon daarna geen potten meer breken (setlist). Rush daarentegen bleek dat wel te kunnen en bleek toch ook wel een kleine sensatie te zijn (setlist). Ook daar kan ik nog met veel plezier naar terugluisteren door de uitgezonden radio-opnames. Bedankt goede vriend uit Den Helder! Je hebt iets unieks vastgelegd. Uiteindelijk mocht Peter Tosh de dag uitluiden, maar het was voor mij meer uitzingen. Ik was er klaar mee, de dag was al af.

De afloop

We zijn ook weer thuis gekomen met de trein. Er is een memorabele terugreis die ik maar even aan dit jaar koppel. Voor zover we nog enigszins fit waren zaten we of lagen we in de treinen van de terugreis. Volgens mij was het voorbij Utrecht dat we gezelschap kregen van een groepje meiden die ook richting Hoorn gingen. Leuk natuurlijk, maar ze hebben zich onsterfelijk gemaakt door ons doodleuk te vertellen dat in de jerrycan die ze mee zeulden wodka-jus zat. Niet een slok of 2, maar duidelijk meer dan een paar liter. Het werd daarna nog heel gezellig. Toffe meiden waren dat.

Thuis gekomen ben ik direct doorgelopen naar m'n bed. Pinkpop was super!

(Helaas zijn er geen foto's van. Dit was vast die keer dat het rolletje en de foto's kwijt geraakt zijn met de post. Wij dachten aan diefstal.)

Weergaven: 4

Share
Share