Procol Harum in Victorie (3-11-2018)

Share

Het grote Procol Harum komt naar Alkmaar. Wauw! Direct vraag je je af wat er nog van Procol Harum over is. De band is ooit in 1967 opgericht!

De info van de Victorie suggereert dat zanger/pianist Gary Brooker en tekstschrijver/dichter Keith Reid van de originele bezetting naar Alkmaar komen, maar dat blijkt alleen Gary Brooker te zijn.

Gary Brooker
Gary Brooker

Nog niet gehinderd door die kennis komt de band het podium op en neemt een man achter de piano de leiding, Gary Brooker. Ze beginnen niet met een bekend nummer, maar met "I Told On You" van het nieuwe album Novum. De eerste indicatie van de eigenzinnigheid die nog steeds een rol speelt bij Gary Brooker. Gedurende het concert blijkt ook dat hij graag z'n mening mag uiten.

Er is dus zelfs een recent album, mooie muziek zo op het eerste gehoor. Was dat de reden om te gaan toeren? Of was het toch een geld kwestie na jaren van procederen over de rechten van "A Whiter Shade of Pale". Of misschien toch beide.

A Salty Duck?
A Salty Duck?

Hoe dan ook. We wachten geduldig tot de grote hits aan de beurt zijn. Zoals altijd brengt het wachten ook het gevoel van verlossing als het wachten over is. "A Salty Dog" is een werkelijk prachtig nummer, ook vanavond.

Op de piano had ik al een speelgoed figuurtje waargenomen, een eendje, dat me aan dit nummer deed denken. "A Salty Duck"? Naar het stukje in de krant in 1969?

In de tweede set worden we verwend met een uitvoering van "Pandora's Box". Een nummer waar ik zelf erg om geef en de uitvoering stelt me verre van teleur. Ik begin me weer eens een geluksvogel te voelen dat ik dit mee mag maken.

Niet veel later komt ook nog "Grand Hotel" aan bod. Minstens zo'n verrassing als "Pandora's Box". Geweldig, ook met trompetten en strijkers aan de hand van een toetsenbord. Een groot cadeau.

Ondertussen weten we niet alleen waar Gary Brooker (73) zich druk om maakt, o.a. de Brexit, maar lijkt hij een aantal zaken telkens te willen herhalen om ze maar niet te vergeten. Vanwege een opkomende dementie, of juist om dat te voorkomen? Wat zou dat jammer en naar zijn!

Procol Harum
Procol Harum

"Conquistador" wordt natuurlijk ook zo'n sentimentele ervaring en blijkt de opmaat voor "A Whiter Shade of Pale". Hieraan vooraf gaand nog even spelend dat hij het nummer vergeten is. Het publiek vind het flauw en wacht gelaten af, het komt toch wel.

Na even dralen mogen we het dan mee maken. "A Whiter Shade of Pale", live gespeeld door Procol Harum. Dit is ook meteen het einde van deze tour. Reden voor gitarist Geoff Whitehorn en bassist Matt Pegg om even gein te maken, zeer tegen de zin van Gary Brooker. Ze worden midden in het nummer terecht gewezen. "Focus!" Het is nog maar eens duidelijk wie het hier voor het zeggen heeft.

Wel een beetje jammer, die afleiding tijdens "A Whiter Shade of Pale", maar toch een voor mij legendarisch moment tussen al die concerten die ik al meegemaakt heb. Een dikke vink erbij voor vanavond!

Weergaven: 4

Share
Share