Radiohead – Hail To The Thief

Share

 

Radiohead - Hail To The Thief

 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Al snel was ik de trotse bezitter van deze CD. Met zo'n mooie hoes is het echt een hebbedingetje.

Ik heb me lang afgevraagd waar de titel op sloeg, maar heb de verklaring uiteindelijk op Wikipedia gevonden. Het luisteren was in het begin even wennen zoals bij de laatste CD's gebruikelijk was. Maar toen de CD eenmaal in de auto beland was heeft hij daar een heel lange tijd in gedraaid.

Met 2 puberende kinderen in die tijd was dat een plek waar ze niet konden ontsnappen aan deze muziek. Niet dat ze er erg tegen waren, maar in die tijd luisterde je als puber in principe niet naar de Beatles of muziek die een beetje stoffig was.

Dat was voor mij wel eens jammer, maar ze gingen gewoon met de muziek van die tijd mee en ontwikkelden hun eigen smaak zoals dat hoort.

Score: ******* **

Wederom een zeer fraaie plaat. Gemiddeld wat zwaarder op de muzikale maag, maar wel zeer indrukwekkende muziek.

Wat me hier nog niet zo duidelijk was, maar zich tijdens het concert heel erg manifesteerde waren de elektronische toevoegingen aan het ritme. De kleine geluidjes die je voortdurend hoort, b.v. heel goed in "The Gloaming" en "Backdrifts'. Op de CD's "Kid A" en "Amnesiac" voerden ze vaak de boventoon maar waren er nooit zo subtiel als nu.

Op Wikipedia is te lezen dat ze de muziek in een soort live sessie opgenomen hebben, waardoor een deel van de muziek ontstaan is tijdens het opnemen. En hier is ook de link met het concert.

Ik raakte daar zwaar onder de indruk van alle door de muziek lopende patronen van die electronische geluidjes. Het was ook te zien dat Colin Greenwood regelmatig loopt te frunniken aan apparatuur aan de zijkant van het podium.

Later gaan deze geluidspatronen weer de boventoon voeren in de muziek van met name Thom Yorke, waardoor de muziek nog ontoegankelijker wordt.

Op "Hail To The Thief" is de balans wat mij betreft optimaal. Het ritme wordt natuurlijk ook gemaakt door de drumpartijen. Opvallend is dat deze samengaan met de eerder genoemde geluidjes en ritme patronen in plaats van alleen de zware drum die het basis ritme van een nummer vaak bepaald.

M'n favorieten zijn "Sit Down. Stand Up" en "Myxomatosis". "Sit Down. Stand Up" heeft het heerlijke gedeelte waarin het zinnetje "The rain drops" wordt herhaald (was ook heel tof tijdens het concert in Arnhem doordat het publiek meedeed) en in "Myxomatosis" is het vooral de heerlijke scheurende bas waar ik voor val.

Top 40

Geen hits meer voor Radiohead.

2003 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2003

 

- De zomer van 2003 is uitgesproken warm. Watergebrek dreigt omdat in het Groene Hart grote hoeveelheden boezemwater worden ingelaten in de polders. Voor het eerst in de geschiedenis wordt besloten, de stroomrichting van de rivier de Amstel om te draaien, zodat de rivier (tijdelijk) zuidwaarts stroomt.

- In Rotterdam maakt men de eerste kapsalon.

- Opening van de Westerscheldetunnel, laatste dag van de autoveerdiensten van de Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland over de Westerschelde.

- De Wereldgezondheidsorganisatie maakt de nieuwe ziekte SARS wereldkundig.

- Het verdrag tot oprichting van het Internationaal Strafhof treedt in werking. Oorlogsmisdaden vanaf deze datum gepleegd vallen in principe onder de jurisdictie van het Hof.

- Astronomen vinden in een bolvormige sterrenhoop een planeet, ruim 2 keer zo zwaar als Jupiter, van 13 miljard jaar oud, veel ouder dan alle tot dan toe gevonden planeten.

- Arcen wordt getroffen door een hittegolf en bereikt een temperatuur van 37,8°C.

- De Franse luchtvaartmaatschappij Air France neemt de KLM over.

- Het supersonische passagiersvliegtuig Concorde maakt zijn laatste vlucht.

- De Japanse magneetzweeftrein Maglev haalt tijdens een onbemande testrit een recordsnelheid van 560 kilometer per uur.

- Saddam Hoessein wordt gevonden in de kelder van een boerderij dicht bij zijn geboorteplaats Tikrit. Zijn arrestatie wordt bekendgemaakt door de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, met de woorden: "Dames en heren, wij hebben hem!" (Ladies and gentlemen, we've got him!)

- Vondst van resten van de Floresmens.

- NASA legt voor het laatst contact met de ruimtesonde Pioneer 10, gelanceerd in 1972.

 
 

- Following an investigation by The International Federation of the Phonographic Industry and London detectives, police raids in the UK and the Netherlands recover 500 original Beatles studio tapes, recorded during the Let It Be sessions. Five people are arrested. The tapes have been used for bootleg releases for years.

- Apple Inc. opens the iTunes Music Store, offering 200,000 songs for download at a cost of 99 cents each. More than 1 million songs are sold in the store's first week.

- Simon & Garfunkel begin their "Old Friends" U.S. reunion tour, twenty years after their 1983 world tour.

- The legal incarnation of the band Pink Floyd reunites to perform at the funeral of their manager Steve O'Rourke.

- Mick Jagger is knighted for services to music by The Prince of Wales at Buckingham Palace.

 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Jamai - Step Right Up

- The Underdog Project vs. The Sunclub - Summer Jam 2003

- Frans Bauer - Heb Je Even Voor Mij

- Blue & Elton John - Sorry Seems To Be The Hardest Word

- Jim - Tell Her

- Ch!pz - Cowboy

- Gareth Gates - Anyone Of Us (Stupid Mistake)

- Veldhuis & Kemper - Ik Wou Dat Ik Jou Was

- Ch!pz - Ch!pz In Black (Who You Gonna Call)

- Nena & Kim Wilde - Anyplace, Anywhere, Anytime

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Robbie Williams - Escapology

- Norah Jones - Come Away With Me

- Frans Bauer - 'n Ons Geluk

- Dido - Life For Rent

- K3 - Oya Lélé

- Coldplay - A Rush Of Blood To The Head

- Simply Red - Home

- BLØF - Omarm

- Phil Collins - Testify

- Justin Timberlake - Justified

Weergaven: 1

Share
Share