Robert Schröder – Galaxie Cygnus A

Share

 

Robert Schröder - Galaxie Cygnus A

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

 In 1982 en 1983 heb ik in Alkmaar gewoond op een etage van een woonhuis. Samen met een vriend. Beide zaten we op de HTS in Alkmaar. We kenden elkaar van de MTS en zaten daar samen in het klaverjas groepje. Tevens een groep muziek liefhebbers die LP's met elkaar deelden.

Het leuke van samen in dat huis zitten was de muziek werelden die daar bij elkaar kwamen. Niet allen van ons 2, maar ook van de rest van de groep die vaak naar Alkmaar kwamen om iets te vieren. Wat dan ook.

Een van de artiesten die daar aan bod kwam was Robert Schröder met "Galaxie Cygnus A". Er kwamen so-wie-so veel elektronica artiesten aan bod in die tijd. Er ging toen ook wel een blad rond waarin die artiesten een podium kregen. De naam daarvan kan ik niet achterhalen.

Aan "Galaxie Cygnus A" zit nog een leuk verhaal. Iemand had hem net gekocht voor hij bij ons kwam en toen we hem opzetten kwamen we samen tot de conclusie dat er iets met de plaat mis was. Er zat zeer hinderlijke ruis aan het begin van de plaat.

Samen zijn we de volgende dag naar de betreffende platenwinkel gegaan. De meneer achter de balie wilde ons verhaal natuurlijk checken en zette de plaat op en begon te luisteren met een koptelefoon.

Hij had niet veel tijd nodig om ons te vertellen dat de ruis die we hoorde kosmische ruis was die juist expres op de plaat gezet was. Enigszins ongelovig, maar ook zeker beschaamd zijn we toen afgedropen. En het vertrouwen in de kwaliteit van onze (mijn) geluidsinstallatie had een forse deuk opgelopen

Score: ******* *

 Wat is er zo mooi aan muziek gemaakt met synthesizers zullen sommige mensen zich misschien afvragen? Nou meestal niets denk ik. Ook rekening houdend met de grote hoeveelheid house muziek die zo tot stand komt.

Maar er kunnen ook fantastische verhalen verteld worden met deze apparatuur, mooie sfeer beelden of lekker stampende nummers. De muziek van "Galaxie Cygnus-A" valt in de categorie muzikale vertellingen. Een reis door nieuwe werelden, deze keer letterlijk.

De geluiden, de overgangen, de ritmes, ze blijven boeien. En zeker als je de muziek wat beter kent neemt het je mee naar de mooie vergezichten die je zo graag nog eens wilde meemaken. Voor mij een van begin tot eind boeiend en schitterend  verhaal.

Top 40

 Nee geen kans, niet zolang er geen singels zijn van 20 minuten.

1982 op Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/1982

 

- Het Britse persbureau Reuters bericht dat volgens twee Amerikaanse onderzoekers het zeeniveau sinds 1940 wereldwijd is gestegen met 13 cm.

- Syrië slaat een opstand van de Moslimbroederschap in het stadje Hama neer, met als gevolg naar schatting 20.000 doden.

- De Russische leider Leonid Brezjnev kondigt aan dat de Sovjet-Unie haar arsenaal aan middellangeafstandsraketten in het Europese deel van Rusland zal bevriezen.

- De Duitse componist Carl Orff sterft op 86-jarige leeftijd in München. Zijn theaterstuk 'Carmina Burana' (1937) is wereldberoemd.

- 3500 Britse militairen landen op de door Argentinië bezette Falklandeilanden, in de buurt van de hoofdstad Port Stanley. Het opgevorderde passagiersschip Queen Elizabeth II heeft ze gebracht. Deze oorlog zal twee en een halve maand duren en het leven kosten aan 250 Britten en 700 Argentijnen.

- De Britse koningin Elizabeth II ondertekent als staatshoofd van Canada de nieuwe grondwet van dat land. Daarmee komt een einde aan de geldigheid van de Britse Noord-Amerika wet van 1867, volgens welke Engeland nog invloed bezat op de wetgeving.

- Italië wint de wereldtitel door West-Duitsland in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.

- Bij Philips in Hannover wordt de eerste Compact disc geproduceerd: 'Visitors' van ABBA.

- De Italiaanse carabinieri-generaal en prefect van Palermo, Carlo Alberto Dalla Chiesa, wordt samen met zijn vrouw Emanuela doodgeschoten uit wraak voor zijn strijd tegen de maffia. Op 8 september neemt het Italiaanse parlement voor het eerst een bijzondere wet aan tegen de georganiseerde misdaad.

- In Amsterdam breken ernstige rellen uit bij de ontruiming van de Lucky Luyk.

- Na elf maanden te hebben vastgezeten, komt Lech Wałęsa, voorzitter van de verboden Poolse vakbond 'Solidariteit', weer op vrije voeten.

- In Brazilië hebben voor het eerst sinds 1964 weer vrije verkiezingen plaats, voor gouverneursposten, parlement, burgemeestersposten en gemeenteraden. De oppositie tegen de nog militaire president Figueiredo haalt 60 procent van de stemmen binnen, maar de regeringspartij PDS blijft bijna overal overheersend. Uruguay krijgt op 28 november voor het eerst sinds 1973 weer vrije verkiezingen, voor de partijcongressen. Ook hier valt circa 60 procent van de stemmen toe aan opposanten van de militaire regering.

- De onafhankelijke Poolse vakbond Solidariteit wordt verboden.

- Decembermoorden. Vijftien leden van de Surinaamse bevolking worden op bevel van Desi Bouterse doodgeschoten.-

- Het Amerikaanse tijdschrift 'Time' kiest de computer tot 'machine van het jaar'.

- De Rubiks kubus wordt een rage onder de jeugd.

 
 
 

- B. B. King donates his personal record collection, which includes nearly 7,000 rare blues records, to the University of Mississippi's Center for the Study of Southern Culture.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Nicole - Ein bißchen frieden / Een beetje vrede

- Doe Maar - De bom

- Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Maid of Orleans (The waltz Joan of Arc)

- June Lodge & Prince Mohammed - Someone loves you honey

- Musical Youth - Pass the dutchie

- André van Duin - Bim bam / Als je huilt

- Nova - Aurora

- Culture Club - Do you really want to hurt me

- Ph.D. - I won't let you down

- Dire Straits - Private investigations

Bestverkochte albums in Nederland:

- Simon & Garfunkel -  The concert in Central Park

- Dire Straits - Love over gold

- Doe Maar - Doris Day en andere stukken

- André Hazes - Gewoon André

- Roxy Music - Avalon

- Doe Maar - Skunk

- André Hazes - Met liefde

- Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Architecture & morality

- The Rolling Stones - Still life (American concert 1981)

- Toto - IV

Weergaven: 3

Share
Share