Sjors van der Panne live in het Concertgebouw (26-2-2016)

Share

Inmiddels wijzer geworden en een vooroordeel armer, hebben we toegeslagen toen het optreden van Sjors van der Panne in het Concertgebouw in Amsterdam bekend werd. De kanttekening bij deze zin is, dat ik ooit een optreden van Sjors van der Panne afgeslagen heb met het oordeel dat hij alleen maar covers zingt.

Met de CD "Klassiekers in het Concertgebouw" bewees hij al mijn ongelijk. Met dit optreden zijn alle bezwaren vergruizeld tot onbeduidend stof. Deze avond werden er een flink aantal nummers opgevoerd die, al dan niet in een samenwerkingsverband, van de hand van Sjors zelf zijn.

En het resultaat? Wederom een zeer intens optreden, niets onderdoend voor de "covers" editie van zijn zo geroemde CD.  Het was zelfs een mooier concert doordat hij meer van zichzelf kon laten zien in de zelfgeschreven nummers.Sjors van der Panne in het Concertgebouw 26-2-2016 (2)

Na de pauze bracht hij zijn kersverse single "Hart van steen". Ik kende het nummer nog niet en dacht bij het horen eigenlijk aan een klassieker uit het Nederlandse songbook welke ik niet ken. Best mogelijk want het genre heeft me nooit zo geboeid voor Sjors van der Panne. Toen het tot me doordrong dat het nieuw was, was ik verbluft. Het bleek ook nog eens dat dit de eerste live uitvoering was. 

De persoon Sjors van der Panne is intens. Waar hij bij z'n optredens in "The Voice Of Holland" af en toe nog wat schuchter leek, is daar nu niets meer van terug te vinden. Heel overtuigend introduceert en brengt hij zijn nummers. Als een gelouterd artiest zelfs. Maar de overgave aan de muziek is ongeëvenaard. Dat heb ik nog niet eerder zo gezien en ervaren. Hij blijft de man die mij kan laten huilen met Nederlands repertoire. Heel bijzonder.

En alles is nog eens tot in de puntjes verzorgd ook. Alhoewel ik foto's maken tijdens een optreden wel een must vind om de herinnering vast te leggen, draagt het "verbieden" ervan wel bij aan de sfeer. (M'n foto's zijn dus "stiekem" en met mate gemaakt.) Wat het verzorgd zijn betreft, er ligt na het optreden een A4 met daarop de setlist en andere aanvullende informatie. Dat stel ik ook zeer op prijs.

Ook is er na afloop een signeersessie. Niet door zo snel mogelijk een niet herkenbare krabbbel te plaatsen. Nee, hij neemt er de tijd voor en overlaad je even met zijn ontembare energie en aandacht.

Tenslotte de afsluiter van het optreden. "Iedereen is van de wereld", van de The Scene van Thé Lau. Beter kan niet. Qua strekking van het nummer, als boodschap om mee naar huis te gaan, als eerbetoon en als vertolker van de emotie. Het zet nog eens een dikke streep onder de mens Sjors van der Panne, maar ook onder zijn kwaliteiten. Laat de nieuwe CD maar komen.

Sjors van der Panne in het Concertgebouw 26-2-2016 (7)

 

 

 

 

 

 

Setlist:

Net zo als altijd

Allereerste dag

Flink zijn

Telkens weer

De dans

Als je 't laat gaan

Zonder woorden

Morgen begin ik meteen

Dans me

  • Pauze

Hart van steen

De koffer

Voorbij

Is dit nu later

Als je iemand zoekt

Kom dan bij mij

Isabel

Zwart/wit

Zeg me dat het niet zo is

  • Toegiften

Champagne

Iedereen is van de wereld

 

Weergaven: 11

Share
Share