Steve Hackett – Voyage of the Acolyte

Share

 

Steve Hackett - Voyage of the Acolyte

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Deze heb aan m'n MTS vrienden te danken. Als die-hard Genesis fans werd er ook gemijmerd over de soloplaten van de ex-leden.

De eerste energie ging in het bij elkaar krijgen van de Genesis platen zitten, maar na verloop van tijd was er de ruimte om ook naar een experiment als "Voyage of the Acolyte" te kijken.

Inmiddels zijn de casette's uit die tijd vervangen door mooie geremasterde CD's, waarvan ik er een aantal gekocht heb bij Virgin in San Francisco. Deze hebben we met heel veel plezier gedraaid terwijl we met de auto door b.v. Death Valley reden. Is er een mooiere plek?

Score: ******* **

Wat meteen opvalt is de enorme afwisseling en gevarieerdheid die er in de muziek van Steve Hackett zit. Soms is het even een stukje dwarsfluit of akoestisch gitaar, maar ga er niet van uit dat het zo blijft. Voor je het weet zit je in een woeste muziek golf, die ook zomaar weer over het muzikale strand wegsterft.
Door die afwisseling krijgt de muziek ook een enorme uitstraling en zeggingskracht, wat vooral komt doordat alle puzzelstukjes zo mooi bij elkaar passen. Als er dan een moment van rust is, is het ook een monumentale rust. Er gaat een verslavende werking van uit. Het duurt altijd kort en elke keer weer ontstaat er dan onrust omdat het voorbij is. Gruwelijk mooi!

Top 40

Tot mijn verrassing zijn er wel top 40 noteringen, zelfs in 2012, maar niet uit 1975. Dat wordt wel goedgemaakt door het enorme aantal albums wat Steve op zijn naam heeft staan.

1975 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

- Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.

- In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.

 - De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.

- Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.

- De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.

- Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.

- Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.

- 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.

- Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

- Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.

- Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.

- De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.

 
 
 

- Beatle John Lennons advocaten krijgen in 1975 toegang tot de informatie van de Amerikaanse immigratiedienst, in de zaak die speelt om Lennon de toegang tot het land te ontzeggen. Een jaar later zal het pleit in het voordeel van Lennon worden beslecht, en mag hij zich Amerikaans staatsburger noemen.

- De concerten van Led Zeppelin worden voorafgegaan door een chaotische voorverkoop. Circa 1000 fans veroorzaken US$ 10 000 schade aan de lobby van de Boston Garden. Als gevolg daarvan wordt het concert in Boston door de burgemeester verboden. De drie concerten van Led Zeppelin in Madison Square Garden zijn in recordtijd uitverkocht.

- Ritchie Blackmore plays a final show with Deep Purple in Paris before quitting to form his own group, Rainbow.

- Talking Heads perform their first show at CBGB in New York.

- The Bee Gees begin their mid-1970s international comeback when "Jive Talkin'" reaches #1 and goes platinum with sales over 1 million.

- The Sex Pistols play their first concert at St. Martin's School of Art in London.

- Queen's "Bohemian Rhapsody" goes to number one, where it remains for 5 weeks of 1975 and 4 weeks of 1976.

- The Who set the record for largest indoor concert at the Pontiac Silverdome, attended by 78,000 fans.

Weergaven: 6

Share
Share