Sting – The Dream Of The Blue Turtles

Share

 

Sting - The Dream Of The Blue Turtles 

 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Als Police fan was het uitbrengen van deze LP, 2 jaar na het stoppen van de Police, een moment van grote verwachting. Wat in eerste instantie vooral veel indruk maakte was "Russians". De tekst maakt de waanzin zo duidelijk en moet de machtshebbers toch ook geraakt hebben. In ieder geval stond de Berlijnse muur toen nog en bij de uiteindelijke val in 1989 heb ik me afgevraagd wat de invloed van dit nummer daarop geweest is. We zijn naar het concert van Sting geweest in Ahoy. Er werd een bus geregeld vanuit Hoorn. Super, maar helaas te eerste en laatste keer dat ik het meegemaakt heb. Het was in ieder geval heel relaxed en het concert is zo'n beetje het mooiste concert wat ik ooit heb mogen bijwonen. Vooral de stilte in Ahoy tijdens de uitvoering van "Moon Over Bourbon Street" is wat mij betreft legendarisch.

 

Score: ******* ***

Het is dus toch mogelijk om een hele LP vol prachtige nummers te maken. Dit zegt veel over de kwaliteiten van Sting als componist, maar ook over de realisatie van de nummers in de studio en het er voor zorgen dat het nummer gespeeld wordt zoals dat bedoeld is. De muzikanten die Sting daarvoor selecteert is ook bewonderenswaardig. Wie had gedacht dat een Branford Marsalis op de eerste solo plaat van Sting zou verschijnen? En zijn bijdrage maakt een deel uit van de pracht. Producer Pete Smith verdiend daarbij ook een vermelding. Zeker nu ik lees dat hij ook bij de live registratie "Bring On The Night" betrokken is geweest.

 

Top 40

"If you love somebody (set them free)" is maar een heel bescheiden hit geweest. Maar de opvolger "Love is the seventh wave" deed het wel heel goed. Vreemd. "Russians" blijft daar iets bij achter. Toch iets te serieus als single?

1985 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1985

 

- In Londen bepaalt het Hooggerechtshof dat een Engelse draagmoeder haar kind, 'baby Cotton', moet afstaan aan het Amerikaanse echtpaar dat het voor een bedrag van 10.000 dollar heeft 'besteld'.

- Voor het eerst sinds 1963 wordt er weer een Elfstedentocht gereden. Dit gebeurt na weken winterweer. De dooi valt echter net in als de tocht wordt verreden.Evert van Benthem wint de wedstrijdtocht.

- In het Brusselse Heizelstadion komen bij het Heizeldrama 39 mensen om het leven bij de finale van de Europa Cup I tussen Liverpool en Juventus, nadat Engelse fans hun vak zijn binnengedrongen. Uiteindelijk wordt beslist om de wedstrijd toch te laten doorgaan. Juventus wint nadat Michel Platini een strafschop binnentrapt.

- De 17-jarige ongeplaatste Duitser Boris Becker is de sensationele winnaar van het tennistoernooi van Wimbledon.

- Het Nederlandse Greenpeaceschip Rainbow Warrior wordt door Frankrijk tot zinken gebracht, waarbij een opvarende wordt gedood.

- In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt het benefietconcert Live Aid gehouden, met een enorme keur aan pop- en rocksterren. Het is georganiseerd door de Ierse popmuzikant Bob Geldofvanwege de hongersnood in Ethiopië en wereldwijd te zien en horen op televisie en radio.

- Franse en Amerikaanse duikers ontdekken het wrak van de Titanic in de buurt van Newfoundland.
De Bende van Nijvel pleegt brutale overvallen op warenhuizen van Delhaize in Overijse en Eigenbrakel. Op 9 november is een Delhaize-filiaal in Aalst aan de beurt. Zoals steeds worden er in koelen bloede mensen vermoord: er zijn in totaal 16 doden bij genoemde overvallen.

 - Als de Amerikaanse filmster Rock Hudson overlijdt aan Aids, maken zijn lijden en dood veel indruk. Het bestaan en de consequenties van de ziekte Aids dringen steeds meer tot de mensen door.

- Michail Gorbatsjov introduceert zijn politiek van perestrojka, herstructurering.

- Wubbo Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte.

- Minister Smit-Kroes van Verkeer en Waterstaat verricht in een benzinestation bij Geldrop de eerste PIN-betaling in Nederland.

- In de VS wordt voor het eerst een microbe, die met gentechnieken is 'verbouwd', uitgeprobeerd op een stuk land in de vrije buitenlucht. Dit ondanks grote tegenstand bij milieugroeperingen.

 
 
 

- The South African Broadcasting Corporation bans Stevie Wonder's music in response to Wonder dedicating the Oscar he had won the night before to Nelson Mandela.

- The Live Aid concert takes place in Wembley Stadium, London, UK and Philadelphia, USA. The headlining acts at the latter venue included a Led Zeppelin reunion, the first since their 1980 disbandment.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- USA for Africa - We are the world

- Commodores - Nightshift

- Paul Hardcastle - 19

- Benny Neyman - Waarom fluister ik je naam nog

- Nana Mouskouri - Only love

- Tears for Fears - Shout

- Bruce Springsteen - Dancing in the dark

- Madonna - Into the groove

- Bruce Springsteen - I'm on fire

- Elton John - Nikita

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.

- Madonna - Like a virgin

- Dire Straits - Brothers in arms

- Sade - Diamond life

- Sting - The dream of the blue turtles

- U2 - The unforgettable fire

- Alison Moyet - Alf

- Tears for Fears - Songs from the big chair

- Talking Heads - Stop making sense

- Phil Collins - No jacket required

Weergaven: 6

Share
Share