Supertramp – Crime Of The Century

Share

Supertramp - Crime Of The Century [1974] 

wikipedia1

YouTube niet

Discogs

Mijn historie

Die is lang en vreugdevol. Deze muziek heeft vanaf het moment dat ik het de eerste keer hoorde tot wel 10 jaar later, vele momenten in m'n leven een muzikaal anker gegeven.

De 1e keer was op Hilversum 3, hij was LP van de week bij Frits Spits. De cassette recorder had ik klaar staan, dus was ik die middag 3 Supertramp nummers rijker. Een paar weken later draaide ik het bandje keer op keer.

Ik was me er lang niet van bewust, maar de faam van Supertramp groeide terwijl ik bleef denken dat ik iets bijzonders had gescoord op de radio. Afijn het werd zo populair dat het echt overal door iedereen gedraaid werd.

Mijn laatste duidelijk herinnering aan zo'n "openbaar" gebruik van de muziek was in de kantine/kelder van de HTS ergens begin jaren tachtig. Toen was "Breakfast In America" inmiddels ook al jaren grijs gedraaid, maar dat vond ik een veel mindere plaat, dus vandaar dat het me opviel en beviel.

De invloed van deze muziek strekt heel ver. In de tijd dat ik examen moest doen voor de MAVO kwam ik er op de avond voor een examen toe om de teksten van deze LP op te schrijven.

Niet even meeschrijven met de vinger op de pauze knop, maar tijdens het draaien van de LP, dus, een stukje luisteren en keer op keer de naald terug zetten totdat er in ieder geval een goede gok naar de tekst was gedaan.

Ik zal niet zeggen dat dat m'n diploma kostte, want ik had het hele jaar al meer aandacht voor het scoren van nummers van de radio op een cassette bandje dan voor school, maar het heeft natuurlijk niet geholpen om van de een van de 5'en een 6 te maken. Had ik toen maar geweten dat iets in de muziek een beroep zou kunnen zijn.

Score: ******* ***

Het duurt ongeveer 3 seconden voor ik kippenvel heb na het opzetten van "School", een klassieker qua intro's. Op naar "Bloody Well Right", weer zo'n lekker intro met dat orgeltje. Langzaam door naar de "Bloody Well Right" break die eigenlijk langzaam afloopt naar het slot, heerlijk swingend.

En dan opeens wat lichtvoetiger lijkt het, maar "Hide In Your Shell" heeft een mooie typisch Supertramp (?) climax. Dan heb je al zoveel moois genoten en dan weer een fabuleus intro! Prachtige piano en dito compositie.

Als je de teksten gevolgd hebt begint het hier duidelijk te worden dat Supertramp iets te vertellen heeft. Niet recht-toe-rechtaan, maar op een manier waarop ik het gevoel krijg dat ik een vorm van dichterlijkheid toch wel kan waarderen.

(Even de plaat omdraaien) En dan helemaal los met "Dreamer", de prachtige vertelling "Rudy", het nog mooiere "If Everyone Was Listening", ja wat dan? En dan is het nog niet voorbij met een van de prachtigste laatste LP nummers uit de hele popmuziek "Crime Of The Century"! Instrumentaal en vocaal top!

Dit is muziek die ik inmiddels aantrek als een oude spijkerbroek. Alles zit lekker en is op z'n plaats. Er is weinig tot geen muziek waar alles zo klopt als dit. Elke noot, instrument, gezongen tekst of wat dan ook is is deel van het onmisbare geheel. Een muzikale hemel op aarde.

Top 40

Tsja, "Dreamer" kwam niet verder dan de Tipparade. Daar had ik het toen echt moeilijk mee. Ik begreep en begrijp er niks van. Met "I Can help" van "Billy Swan" liep het beter af. Leuk is ook het gezelschap van "Fungus" met "Kaap'ren varen", een bijzonder leuk Nederlands product.

Progwereld recensie

Progwereld logo

1974 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1974 en  https://en.wikipedia.org/wiki/1974

- The Terracotta Army of Qin Shi Huang is discovered at Xi'an, China

- West Germany beats the Netherlands 2–1 to win the 1974 FIFA World Cup

- Watergate scandal: U.S. President Richard Nixon announces his resignation

- A skeleton from the hominid species Australopithecus afarensis is discovered and named Lucy

- Introductie van de Volkswagen Golf, die de Volkswagen Kever moet gaan opvolgen

- De populaire zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee maken hun laatste programma's

- Nederland verliest de finale van het WK voetbal in (en van) West-Duitsland met 2-1 ondanks een vroege voorsprong door een benutte penalty (Johan Neeskens) in de eerste minuut

 
 
 
  • - Peter Gabriel verlaat in 1974 de symphonische rockgroep Genesis, en vele fans zien dit als het einde van een tijdperk. Het geluid van Genesis zal onder leiding van nieuwe zanger Phil Collins, die al een aantal jaren drummer was van de band, ingrijpend wijzigen.

 

- Op 12 december maakt de Nederlandse band The Nits hun livedebuut op een studentenfeest in de Brakke Grond in Amsterdam. In 2003 brengt de band een album uit genaamd 1974, dat refereeert naar hun oprichtingsjaar.

 

- Yes sells out the first of two nights at Madison Square Garden, without a bit of advertising for the show.

 

- The Ramones play their first concert at the Performance Studio in New York.

 

- Van Halen play their first gig on the Sunset Strip in Hollywood at Gazzarri's.Swedish group ABBA wins the 19th Eurovision Song Contest in The DomeBrighton, England, with the song "Waterloo", kickstarting their stellar international career.

 

- Twenty years after it was recorded, "Rock Around the Clock" by Bill Haley and His Comets returns to the Billboard Top 40, after it gains renewed popularity from its use in the film American Graffiti and the TV series Happy Days.

 

- Patti Smith records "Hey Joe", her debut single, which arguably becomes the first punk rock single when released in August.

Weergaven: 18

Share
Share