Sweet d’Buster – 1979 – Gigs

Share

 

 

Sweet d'Buster - Gigs

 

 

wikipedia1

Discogs

Play

Mijn historie

M'n historie met "Gigs" ontstond op de MTS. Vanuit de vriendengroep kwam de LP naar voren als een mooie live plaat. Dus werd dus snel op een cassette gezet en begon zo in waardering te groeien.

Ik weet de aanleiding niet meer, maar ik had een paar dagen de beschikking over het cassettedeck van een van de jongens. Misschien wel om wat cassettes te kopiëren. In ieder geval kwam het tot luisteren van het "Gigs" bandje op dat andere deck. Opeens klonk het bandje veel beter! Ik vond het echt kicken, de waardering voor de plaat is daardoor pas echt ontstaan.

De zoektocht naar een mooi geluid heeft toen ook een impuls gekregen. Hoe jammer dus dat deze LP niet op CD uitgebracht is, of een mooie remaster heeft gekregen.

Zelfs op Tidal en Spotify is de muziek niet te vinden. En dit album verdient het zo om door een groot publiek gehoord te worden!

Update 12-9-2020: Inmiddels blijkt dat er in 1988 wel een aantal exemplaren op CD zijn uitgekomen. Dat deze zeer gewild was blijkt wel uit het feit dat er nog maar heel weinig aangeboden worden op Discogs en dan ook nog voor een zéér hoge prijs.

Bij mij is de CD "Gigs" zojuist op de deurmat gevallen en klinkt de muziek door de woonkamer, met een iets afwijkende mix lijkt het, maar dat boeit niet.

Als ik de originele mix wil horen kan ik ook de LP of de LP-rip opzetten. Deze rip is gemaakt in 24 bit en 96 kHz, dus dat kan er ook best mee door.

Score: ******* **

Dit is een van de mooiste live registraties die ik ken. Gedragen door de muziek, maar ook de opname zelf. Ik weet niet wat de er aan de opname gedaan is, maar de instrumenten staan mooi in de ruimte en het ruimtelijke van live komt ook heel prettig door.

De nummers worden allemaal prachtig vertolkt, waardoor ik later ook naar de studio albums ben gaan zoeken. Helaas blijft de beleving dan iets achter. De overtuiging klinkt dan niet zo door.

De bijdrage van Robert Jan Stips moet ook genoemd worden. Er zijn van die zangers die je raken en daar is Stips er een van. Maar de voor mij toen nog onbekende Bertus Borgers doet er op deze plaat niet voor onder, luister maar naar "Going Nowhere". Een kippenvel nummer.

"Still Believe", wat ik alleen nog van Herman Brood kende, krijgt in deze opname de overtreffende trap. (Ik zie graag dat de makers de eer krijgen die ze toekomt.) Nederlandse muziek met internationale allure, alleen wie kent dit buiten Nederland. Wie in Nederland?

Top 40

Er zijn geen singels van “Gigs” uitgebracht. Vreemd eigenlijk. Waren ze maar wat succesvoller geweest b.v. door noteringen in de Top 40.

1979 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1979

 

- Vooral Noordoost-Nederland wordt opnieuw getroffen door een extreem zware sneeuwstorm. Het leger wordt ingezet om woningen en boerderijen te helpen.

- De Voyager 1 ruimtesonde bereikt de planeet Jupiter en stuurt overweldigende foto's terug naar de aarde.

- Bij een ongeluk in de kernreactor bij Harrisburg ontsnapt waterstofgas uit het ventilatiesysteem. Dit was het ernstigste ongeval met civiel gebruik van kernenergie tot dan toe.

- Björn Borg lost Jimmy Connors na 84 weken af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, nadat de Zweed die positie in 1977 ook al één week in handen heeft gehad.

- De Conservatieven winnen de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Margaret Thatcher wordt de nieuwe premier.

- In Tennessee wordt de hoogste spanning ooit opgewekt: 3,215 * 108 volt.

- Een blow-out in het platform Ixtoc I in de Golf van Campeche veroorzaakt het grootste olielek in de geschiedenis

- Sony lanceert de eerste Walkman

- Jan Raas wordt in Valkenburg wereldkampioen wielrennen.

- 23 mensen komen om als de kust van Nice geraakt wordt door een vloedgolf.

 
 
 

- The Star-Club in HamburgGermany, best known for its connections to the early days of the Beatles, reopens.

- Kate Bush begins her first solo tour. She becomes the first artist to use a wireless microphone, enabling her to sing and dance at the same time.

- "My Sharona" by The Knack hits #1 on the Billboard charts. This is the first time in over a year that a song hits #1 that is not either a disco song or a ballad, signalling the potential resurgence of rock.

- Pink Floyd released The Wall rising to top spot on the US charts for fifteen weeks.

 
 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Meat Loaf - Bat out of hell

- ABBA - Voulez-vous

- Supertramp - Breakfast in America

- Art Garfunkel - Fate for breakfast

- Cheap Trick - At Budokan

- Kayak - Phantom of the night

- Herman Brood & His Wild Romance - Cha cha

- Julio Iglesias - Emociones

- The Police - Outlandos d'amour

- Bee Gees - Spirits having flown

Weergaven: 5

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share