Tidal/Qobuz

Share

Streamen

Laat ik duidelijk zijn, een muziekliefhebber koopt fysieke albums (LP's of CD's) en luistert naar de muziek die hij of zij op die manier bij elkaar verzamelt. Een muziekliefhebber heeft een muziekverzameling.

Om praktische redenen is de stap naar het streamen van die bibliotheek, vanaf de eigen NAS, een extra faciliteit die het continu luisteren naar de eigen muziek mogelijk maakt. Zonder dat er aan de kwaliteit van de muziek concessies gedaan hoeft te worden. Het streamen is een fijne praktische vervanger voor het veelvuldig wisselen van LP's of CD's.

Streamingsdient

In aanvulling daarop is het ook handig om over een streamingdienst te beschikken. Voor het delen van een afspeellijst of een nummer om vrienden of kennissen een keer te laten luisteren naar muziek waar je enthousiast over bent. Of om te luisteren naar muziek die net uitgekomen is. Direct na een release kan je zo een heel album opzetten om te horen of het wat voor je is. Streamingdiensten bieden in mijn ogen dus extra mogelijkheden.

CD verzameling
CD verzameling

De muziekverzameling is waar het om draait. De uitstraling van de albumhoes vult de identiteit van de muziek aan. Met een LP of CD in handen wordt bewust naar een album, een artiest geluisterd. Eventueel aangevuld met achtergrondinformatie over het album of de artiest. Muziek krijgt hierdoor meer inhoud, identiteit en een plek in de muziekhistorie. De muziek wordt een deel van jezelf.

Dat is waar het bij streamingdiensten al heel snel mis gaat. Er wordt een playlist opgezet, vaak niet eens zelf samengesteld. Muziek wordt al snel alleen het geluid wat er klinkt zonder albumnaam, artiestnaam, herkomstjaar, hoes, achtergrondinformatie of wat dan ook. Is de muziek niet leuk dan skip je gewoon door naar het volgende nummer. Het vluchtig en betekenisloos worden van muziek is wat het gebruik van een streamingdienst in mijn ogen tegen heeft.

Ben je tevreden met je bibliotheek als playlists in handen van een streamingdienst dan kan ik je Tidal en Qobuz aanbevelen. Bijna alle populaire en bekende muziek is via Tidal te draaien.

Tidal of Qobuz of ..

Tidal biedt CD kwaliteit (16 bit, 44,1 Khz en zo'n 800 kbs) en mqa. Qobuz heeft ook een heel groot maar kleiner aanbod, maar dan in 24 bit (44.1 - 192 kHz tot ongeveer 2400 kbs) en mqa. Qobuz is de keuze als muziek echt goed moet klinken.

Ga je voor gratis, dan is Spotify een keuze voor heel goedkoop in ruil voor lagere muziek kwaliteit (mp3: 16 bit, 44,1 Khz en maximaal 320 kbs).

Streamingdiensten proberen heel erg muziek te pushen, daar is de werking van hun site op gebaseerd. De menustructuur, de advertenties en de faciliteiten, alles heeft een commerciële achtergrond. Alleen dat al maakt het onbeperkt en ongehinderd streamen van de eigen muziekbibliotheek vanaf een NAS met een zorgvuldig uitgekozen streamer tot een waar genot.

Tip

iPad met albumhoes
iPad met albumhoes

De albuminformatie staat op het scherm van de streamer. Hierdoor kan ik met een blik op de streamer de identiteit van de muziek even checken of bevestigd krijgen, zonder altijd naar m'n telefoon of iPad te hoeven grijpen.

Naast de streamer heb ik een oude 11'' iPad neergezet. Op dit scherm is de hoes van de muziek altijd goed zichtbaar. Zo haal je nog een beetje het gevoel van een LP-hoes terug.

Weergaven: 6

Share
Share