U2 – The Joshua Tree

Share

 

U2 - The Joshua Tree

 

 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

De plaat zit vast aan de introductie van de CD in ons huishouden destijds. Eindelijk de grote stap genomen om een CD-speler (Philips CD460) aan te schaffen en meteen 2 CD's er bij. Waarbij deze dus en "Graceland".

CD kwaliteit genieten met een kanjer als b.v. deze is natuurlijk een heel mooie start. Met 2 CD's heb je weinig keuze, maar toch, hij is heel veel gedraaid.

De muziek is ook een herinnering aan het concert in de RAI, met medewerking van BB. King. De stem van Bono liet het behoorlijk afweten, maar toch het is een legendarisch concert. Mede omdat we na afloop het geld van de kaartjes terug kregen vanwege de stem van Bono. Inmiddels is een CD speler al bijna weer achterhaald.

Al zit de LP-verkoop juist weer in de lift. Zullen we over 25 jaar ook zo nostalgisch doen over CD's? Zo'n kittig klein glimmend schijfje met een enorme dynamiek en bijna ongevoelig voor stof. En je kan er zo lekker veel kwijt in je kast, en dan staat het ook nog mooi. En je kan aan de zijkant zien welke CD het is. En, zo lekker fysiek nog.

Score: ******* **

Het mooiste album van de heren. Alleen al door de openings maten van "Where The Streets Have No Name".

De langzaam in volume en intensiteit toenemende "rumble" met gitaar is het al helemaal. De bevlogen zang van Bono er bij maakt het plaatje af. Prachtig nummer (en lang leve de CD-speler!).

Gelijk door naar een typisch U2 nummer, de sound waar ze groot mee zijn geworden: "I Still Haven't Found What I'm Looking For".  Een "pounding bass" hoor ik dan (een drijvende bas?), weer tot magie verheven door de er op drijvende zang.

Zo ook nummer 3 "With Or Without You", met een ingetogen begin, maar uiteindelijk tot grote hoogten gebracht door de uithalen van Bono.

We zijn pas bij het vierde nummer, maar de climax wordt al bereikt in "Bullet The Blue Sky". Alleen de titel al. Dit is voor mij U2 op zijn best. (Dit had ik graag live gehoord in de avondschemer van Torhout in 1985.) En dan is het zeg maar "een sigaretje roken" nog steeds lekker, maar het is meer een nagenieten. Er ontstaat nog een naspel met "Exit", maar het de goede herinnering overheerst inmiddels.

Top 40

"With Or Without You" was de eerste, net geen nummer 1. 
 

1987 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1987

 

- Het rijden op de fiets met reflectoren aan de zijkant van de banden, de zogenaamde fietsbandreflector, wordt verplicht gesteld.

- De Russische partijleider Michail Gorbatsjov levert in een opvallende rede kritiek op de fouten van het verleden. Hij roept op tot democratisering van de partij en de Russische samenleving. Op 2 februari wordt een eerste groep dissidenten vrijgelaten.

- Rond half januari zucht Nederland onder een extreme koudegolf. De temperatuur komt op veel plaatsen zelfs overdag niet boven -10° uit en in combinatie met een harde wind is het zo onaangenaam dat het KNMI voor het eerst waarschuwt thuis te blijven.

- Voor het eerst is er op een overdekte ijsbaan een wereldkampioenschap schaatsen, en wel in het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. De Nederlander Leo Visser rijdt op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord.

- Vooral de provincie Drenthe wordt getroffen door extreem veel ijzel. Voorwerpen worden bedekt door een ijslaag van ten minste 1 centimeter dik. Bomen en hoogspanningsmasten knappen af. Deze gebeurtenis wordt ook wel de IJzelramp van 1987 genoemd.

- Voor een recordbedrag van 17 miljoen Nederlandse gulden verhuist voetballer Ruud Gullit van PSV naar AC Milan.

- Het Londense veilinghuis Christie's verkoopt voor 22,5 miljoen Britse pond het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Dit is het hoogste bedrag dat tot dat moment ooit voor een schilderij werd betaald.

- De lancering van de eerste reeks IBM PS/2 personal computers.

- De 19-jarige West-Duitser Mathias Rust landt met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou. Het lek in de verdediging van het luchtruim van de Sovjet-Unie dat hierdoor aan het licht komt, leidt tot het ontslag van een aantal hooggeplaatste Russische militairen. Rust wordt tot vier jaar werkkamp veroordeeld.

 
 
 

- Aretha Franklin becomes the first woman inducted into the Rock and Roll Hall of Fame. The other inductees this year consist of The CoastersEddie CochranBo DiddleyMarvin GayeBill HaleyClyde McPhatterRicky NelsonRoy OrbisonCarl PerkinsSmokey Robinson and Jackie Wilson.

- The first five Beatles albums, Please Please MeWith the BeatlesA Hard Day's NightBeatles for Sale and Help! are released on Compact disc. Capitol Records decides to release the original UK mixes of the Beatles albums, which means that the first four CDs are released in mono. This marks the first time that many of these mono mixes are available in the US.

- U2 releases The Joshua Tree, an album that launches them into superstar status in the music world. The album would sell over 14 million copies worldwide in 1987 alone and would win the Grammy for "Album of the Year" (at the 1988 ceremony). U2 have two #1 hit songs from this album on the U.S. Billboard Hot 100 charts.

- Inspired by The Beatles' 1969 rooftop concertU2 shoots a music video for the song "Where the Streets Have No Name" on a rooftop in Los Angeles.

- Pink Floyd release A Momentary Lapse of Reason, their first album after the departure of and legal battle with bassist, Roger Waters. The subsequent tour grossed around $135 million worldwide, a sum that was only equaled by the earnings of Michael Jackson and U2 combined.

 

Bestverkochte singles in Nederland:

- Piet Veerman - Sailin' home

- Jan Hammer - Crockett's theme

- Mel & Kim - Respectable

- Whitney Houston - I wanna dance with somebody (Who loves me)

- Rick Astley - Never gonna give you up

- Mixed Emotions - You want love (Maria, Maria...)

- George Michael - I want your sex

- Aretha Franklin & George Michael - I knew you were waiting (for me)

- Madonna - Who's that girl

- U2 - With or without you

 

Bestverkochte albums in Nederland:

- U2 - The Joshua tree

- Paul Simon - Graceland

- Michael Jackson - Bad

- Robert Cray - Strong persuader

- Whitney Houston - Whitney

- Prince - Sign “☮” the times

- Soundtrack - Miami Vice II

- Barbra Streisand - One voice

- Simply Red - Men and women

- Madonna - True blue

Weergaven: 2

Share
Share