Vangelis – Heaven And Hell

Share

 

Vangelis - Heaven And Hell 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Jaren later toen "Spiral" al heel bekend was, hebben we Vangelis verder ontdekt. De vriendengroep van de MTS kwam bij elkaar bij een van de jongens in Den Helder en daar was dit een van de platen die die avond veel indruk maakte.

De flat van de zus van was een weekend lang leeg, dus mochten we "oppassen". Dus we hebben het ons naar de zin gemaakt zonder de buren al de veel in het rood te jagen. Het mooie van die tijd is dat we ook echt de tijd namen om de muziek in ons op te nemen.

We waren allemaal gretig wat nieuwe muzikale ontdekkingen betreft. Dit is er een van. Leuk detail is dat Vangelis uit de band Aphrodite's Child komt waarin ook Demis Roussos zat. (Beide staan in 2013 nog in de Top 2000)

Score: ******* *

"Heaven And Hell" is uit de tijd dat Vangelis nog relatief onbekend was en dat vind ik een voordeel omdat er dan ook nog wat experimentelere elementen in de muziek zitten die later door meer gepolijste muziek vervangen worden.

Naast de synthesizers ook veel piano en koor op een bijna klassiek orkestrale manier. En de zang van Jon Anderson toen voor het eerst ook aanwezig.

De titel geeft al aan dat het geen saaie plaat is. Bombast, sferische delen en spannende momenten volgen elkaar op, maar de meer uitgesponnen thema's voeren de boventoon. Alles bij elkaar een heel mooi muzikaal verhaal.

Top 40

Dat kwam pas later met de LP "Spiral".

Progwereld recensie

Progwereld logo

1975 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

- Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.

- In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.

 - De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.

- Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.

- De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.

- Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.

- Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.

- 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.

- Suriname wordt een onafhankelijke republiek.

- Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.

- Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.

- De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.

 
 
 

- Beatle John Lennons advocaten krijgen in 1975 toegang tot de informatie van de Amerikaanse immigratiedienst, in de zaak die speelt om Lennon de toegang tot het land te ontzeggen. Een jaar later zal het pleit in het voordeel van Lennon worden beslecht, en mag hij zich Amerikaans staatsburger noemen.

- De concerten van Led Zeppelin worden voorafgegaan door een chaotische voorverkoop. Circa 1000 fans veroorzaken US$ 10 000 schade aan de lobby van de Boston Garden. Als gevolg daarvan wordt het concert in Boston door de burgemeester verboden. De drie concerten van Led Zeppelin in Madison Square Garden zijn in recordtijd uitverkocht.

- Ritchie Blackmore plays a final show with Deep Purple in Paris before quitting to form his own group, Rainbow.

- Talking Heads perform their first show at CBGB in New York.

- The Bee Gees begin their mid-1970s international comeback when "Jive Talkin'" reaches #1 and goes platinum with sales over 1 million.

- The Sex Pistols play their first concert at St. Martin's School of Art in London.

- Queen's "Bohemian Rhapsody" goes to number one, where it remains for 5 weeks of 1975 and 4 weeks of 1976.

- The Who set the record for largest indoor concert at the Pontiac Silverdome, attended by 78,000 fans.

Weergaven: 5

Share
Share