Yes – 1977 – Going For The One

Share

 

 

Yes - Going For The One

wikipedia1

Discogs

Mijn historie

De eerste klanken van "Going For The One" hoorde ik in de kantine van de MTS. Ik had op de radio al gehoord dat er een nieuwe LP was, maar nog niets van de muziek gehoord.

Iemand van een andere klas had een bandje gemaakt van de LP en draaide dit in een vrij uur. En daar was ik dus toevallig bij.

Ik zou nog kunnen aanwijzen waar ze zaten als het gebouw er nog stond. De impact was groot. De roem die Yes al had werd voor mij opeens heel tastbaar en duidelijk. Dit was andere koek.

Inmiddels is het mijn traditie geworden om de muziek met oud en nieuw te draaien. Het nieuwe jaar beginnen met "Awaken" is de beste nieuwjaarswens.

Score: ******* ***

De perfecte score, op alle punten op alle onderdelen, inclusief de hoes. Geen noot verkeerd, geen solo te lang, geen moment van verveling. Maar wel de uitschieters: prachtige kerkorgel klanken, de mooiste akoestische gitaar klanken een prachtige aaneenschakeling van briljante noten, tonen ritmes, gitaren, etc..

Jaren geleden, ik had nog een Walkman, en luisterde altijd m'n cassette bandjes van en naar het werk. De hele LP luisteren paste precies in de reistijd. Deze keer zat ik vlak voor aankomst met dikke tranen in m'n ogen en wist niet hoe snel ik weg moest wegkomen. Dat kan je overkomen bij "Going For The One".

Top 40

De Tipparade was het hoogst haalbare voor "Wonderous Stories". Tsja, als je de nummer 1 van die week in de Tipparade ziet weet je in wat voor tijd we toen leefden. Breek me de bek niet open.

1977 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1977 of https://en.wikipedia.org/wiki/1977

 

- Gary Gilmore komt de twijfelachtige eer toe sinds 1967 de eerste Amerikaanse terdoodveroordeelde te zijn bij wie het vonnis ook daadwerkelijk wordt voltrokken.

- Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.

- In Los Alamos wordt de eerste Cray-1-supercomputer in gebruik genomen.

- Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk gaan voor het eerst over op de zomertijd.

- Zuid-Molukkers gijzelen een basisschool in het Drentse Bovensmilde en een trein bij De Punt. Alle verkiezingsactiviteiten worden stilgelegd. Zie treinkaping bij De Punt en Gijzeling lagere school in Bovensmilde.

- Na veertig jaar dictatoriaal bewind van het Franco-regime hebben voor het eerste weer vrije verkiezingen in Spanje plaats.

- Een nieuw tijdperk in de astronomie begint met de lancering van de ruimtesonde Voyager 2. De Amerikaanse astronoom Carl Sagan geeft aan beide ruimtesondes een audio/video-plaat mee, met onder andere de groeten van president Jimmy Carter, en muziek van Ludwig van Beethoven en Louis Armstrong. Tevens wordt een bouwpakket van een draaitafel, met gebruiksaanwijzing bijgevoegd.

- Steve Biko overlijdt aan hoofdverwondingen in de gevangenis.

 
 
 

- The Clash, pioniers van de punkbeweging, brengen hun eerste, gelijknamige album uit.

- De hitsingle God save the Queen van de Sex Pistols bereikt de hoogste positie in de Britse hitparade, het hoogtepunt van de Britse punkrage.

Elvis Presley overlijdt in Memphis, Tennessee, USA in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar later zal na autopsie blijken dat zijn lichaam sporen van meerdere soorten pillen bevat. Vermoedelijk is er sprake van een overdosis van door zijn arts voorgeschreven medicijnen.

- Overlijden van Britse glamrockster Marc Bolan bij een auto-ongeval.

- Fleetwood Mac's widely anticipated Rumours is released; it goes on to become one of the best-selling albums of all time
 

- The B-52's give their first public performance at a party in Athens, Georgia

- Donna Summer's hit record "I Feel Love" is released in the UK; it was the first hit record to have an entirely synthesised backing track

- The first night of The Proms are broadcast by BBC Radio 3 for the first time in quadraphonic sound

- Elvis Presley is found dead at his home Graceland in Memphis, Tennessee

- Bing Crosby's final Christmas special, Bing Crosby's Merrie Olde Christmas, airs on CBS (containing the notable segment of Crosby joined by David Bowie for the duet "Peace on Earth/Little Drummer Boy")

- Saturday Night Fever appears in theaters, igniting a new popularity for disco music and pushing it to the forefront of American pop culture, with the soundtrack to the film by Bee Gees (who had composed most of the tracks)

 
 

De tien meest succesvolle albums in Nederland:

- Eagles - Hotel California

- Fleetwood Mac - Rumours

- Ennio Morricone - Het gebeurde in het westen

- ABBA - Arrival

- Neil Diamond - Love at the Greek

- Al Stewart - Year of the Cat

- Stevie Wonder - Songs in the Key of Life

- Supertramp - Even in the Quietest Moments...

- Emmylou Harris - Luxury Liner

- David Bowie - Low

Weergaven: 15

Share
Share